Fredagsbrev uke 33

Denne uken forteller vi om nye macOS og iOS versjoner som kommer nå i høst

Bildet kan inneholde: natur, naturlig landskap, odden, kyst, stein.

macOS Catalina

Det har vært litt stille hos oss i en stund, men mye har skjedd. Vi har jobbet mye i det siste mot det som kommer i høst og med litt opprydding i dokumentasjonen vår.
 
 

macOS Catalina

I juni har Apple annonsert den nye macOS versjon som kommer nå i høst, sannsynligvis i september: macOS 10.15 Catalina. Som alltid kommer den nye versjonen med nye funksjonaliteter, bl. a. mulighet å bruke en iPad som en tilleggskjerm til mac'en. iTunes blir erstattet med adskilte programmer for musikk, podkaster og TV. Dette kommer til å skape en del forvirring for de som synkroniserer iPhone/iPad'ene sine med mac'en. 

Maskinvarer som støtter Catalina er:

 • MacBook: 2015 and later
 • MacBook Pro: 2012 and later
 • MacBook Air: 2012 and later
 • Mac Mini: 2012 and later
 • iMac: 2012 and later
 • iMac Pro: 2017 and later
 • Mac Pro: 2013 and later, with a Metal-capable GPU

Det som kommer til å treffe mange av våre brukere er at Catalina støtter ikke 32-bit applikasjoner. Derfor ser vi for oss at den kommer til å bli en travelt høst, siden noen av vitenskapelig applikasjoner som er litt mer populære kan være utdatert og plutselig slutter å fungere.

Før oppgradering til Catalina anbefaler vi å sjekke om brukeren er veldig avhengig av en applikasjon som ikke ennå finnes i 64-bit-versjon. Sjekk gjerne System Report:

 

Vi også jobber med å teste hvordan Catalina fungerer under vårt driftsopplegg, og derfor ber vi at dere venter to uker etter den offisielle lanseringen før brukerne oppgraderer. Vi forventer ikke noe problem med denne versjon og har kjørt beta versjoner i de siste, og har ikke merket noe rart, men ting kan skje...

 

Det forventes at evt. tilbakemelding og diskusjoner om kommende oppdatering kan finner sted i denne kanalen slik at vi kan evt. vente litt med en oppdatering hvis det er gode grunn for det. 

Vi håper at dette skal brukes til å samle erfaring om programvare slik at vi unngå oppdateringer som kan påvirke arbeidsflyten til de fleste.

 

iOS 13 / iPadOS 13

Apple kommer også med en ny iOS versjon, altså iOS 13, som nå gjelder bare iPhone'r, siden Apple kommer med den nye iPadOS som skal brukes på nettbrettene. 

Mer info om iOS 13 kan du lese på https://www.apple.com/ios/ios-13-preview/.

Merk at det nye operativsystemet skal ikke kunne installeres på iPhone 6 eller eldre. Har du iPhone 6S eller nyere så skal du kunne ta den nye OS'en i bruk.

Det er også sannsynlig at Apple kommer med nye iPhone modeller. Og her igjen bes at nye modeller ikke kjøpes og den nye OS-versjonen ikke tas i bruk før ting er testet og sertifisert hos oss. Vi hadde en del problemer i fjor da de nye modeller fungerte ikke under driftsopplegg og det tok litt tid før at vi hadde systemene vår klar for dem.

 

Apple Battery Recall program

Noen 15 tommers MacBook Pro hadde en produksjonsfeil som gjør at batteriene har eksplosjonsrisiko og derfor ønsker Apple å bytte batteriet på maskinene som er rammet av dette.

Vi har ikke kjøpt mange maskiner av batch'en som er rammet av dette problemet, men det kan være lurt å sjekke i tilfellet du er usikkert på om din maskin treffes av problemet

https://support.apple.com/15-inch-macbook-pro-battery-recall

Ny dokumentasjon

Vi jobber kontinuerlig for å rydde opp litt dokumentasjonen til våre tjenester. Siden som er rettet mot sluttbrukere har blitt mye ryddigere takker hjelpen vi fikk av Marit Brennset. Vi ønsker å holde denne siden oppdatert (og ikke minst ryddig), og i tillegg ønsker vi å oppdatere dokumentasjonen som er rettet mot lokal-it slik at dere finner det dere trenger.

Gi oss gjerne tilbakemelding om hva dere trenger slik at vi kan prioritere ting bedre.

Faste punkter

 • Kom snakk med oss på Mattermost! Vi har nå fått en splitt ny kanal i vår nye chat-tjenesten!

  https://mattermost.uio.no/uio-it/channels/macos
 • Sjekk gjerne våre liste over daglige oppdateringer på programvarer vi distribuerer for macOS på Mattermost:
https://mattermost.uio.no/uio-it/channels/macos-updates

God helg! 

Av Francis Augusto Medeiros-Logeay
Publisert 16. aug. 2019 12:45 - Sist endret 11. feb. 2020 19:18
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere