win.uio.no

win.uio.no brukes nå i hovedsak for å få tilgang til statistikkprogrammer fra Mac og Linux. Trenger du andre programmer, kan du bruke UiO Programkiosk. Når du nå er logget på win.uio.no, får du tilgang til en rekke programmer. Hvilke programmer du får tilgang til, er bestemt ut fra dine gruppetilganger. Hvis du savner programmer, kan du ta en titt på den komplette listen over programmer og nødvendige rettigheter.

Tilgang til win.uio.no hjemmefra eller på reise

Vær oppmerksom på at om du ønsker å bruke win.uio.no hjemmefra eller når du er andre steder utenfor UiO, må du opprette en tilkoblingsfil. Dette av sikkerhetshensyn. Følge veiledningen epå IT-tjenestesidene om Remote Deskto for å lage tilkoblingsfilen. Merk: I stedet for navn på kontormaskinen din, skriver du win.uio.no i feltet "Navn på kontormaskin" på siden der du oppretter tilkoblingsfilen.

Veilednigner

 

Bruke win.uio.no fra en maskin på UiO

Linux

Installasjon

FreeRdp ligger i Yum repository for UiO for RedHat Enterprise Linux 5 og 6. Installeres enkelt med følgende kommando:

sudo yum install freerdp

Dette krever selvsagt at du har SUDO-tilgang på arbeids-stasjonen. Generel informasjon om UNIX på UiO finner du her.

Bruk

FreeRdp åpnes da enkelt fra kommandolinje, eller du kan selvsagt lage den lenke på skrivebordet eller i "Applications"-menyen. Et enkelt eksempem på hvordan man logger seg på win.uio.no:

xfreerdp -g 1280x1024 -u brukernavn -d uio win.uio.no

Merk at -g står for "geometry" og bestemmer størrelsen på vinduet du bruker. Her kan du sette hva du vil etter personlig preferanse. 

MacOSX

Installasjon

Vi anbefaler bruk av Cord for tilkobling til win.uio.no fra maskiner som er plassert på UiO. Har du ikke Cord på maskinen, går du til siden om nedlasting og bruk av Cord.

Koble til win-uio.no med Cord

Den enkleste måten å komme i gang på er å skrive "win.uio.no" i "Quick Connect" vinduet rett etter oppstart og trykke enter. Da kommer du inn på win.uio.no i ett vindu med oppløsning 1024x768. 

Ønsker du en annen oppløsning så velger du "Preferences" i menyen og setter oppsettet slik du vil ha det.

ADVARSEL!  "Connect to console session" er huket av som standard. Denne haken må fjernes, ellers så får du problemer med å koble på!

For senere bruk kan du også lage en liste over terminalservere du bruker ved å trykke på "Servers" knappen og "+" knappen.

Så er det bare å fylle inn info og lagre for senere bruk

ADVARSEL!  "Connect to console session" er huket av som standard. Denne haken må fjernes, ellers så får du problemer med å koble på!

 

Publisert 30. juni 2011 09:47 - Sist endret 23. feb. 2021 14:04