Leganto-veiledninger for studenter

Leganto på 1-2-3! Her får du en rask innføring i det nye pensum/litteratur-listesystemet Leganto, med hvor du finner listene, hvordan du leser dem og hvordan få tilgang til artikler og bøker som er på de.

Bildet kan inneholde: tekst, skrift, linje, skjermbilde, datamaskinikon.

Hvor finner jeg pensum/litteratur-listene?

Du finner pensum/litteratur-listene på tre ulike steder.

1. Leganto

Alle publiserte pensum/litteratur-lister ved UiO ligger i Leganto.

Når du logger inn i Leganto, kommer du til dashbordet ditt, hvor du finner oversikten over listene som er aktuelle for deg.

Bildet kan inneholde: tekst, skrift, produkt, linje, skjermbilde.

Hvis ikke du finner listen i dashbordet ditt, søk etter den ved å klikke på Finn pensumlister i navigasjonsmenyen til venstre.

Bildet kan inneholde: tekst, blå, skrift, produkt, skjermbilde.

Når du har funnet den kan du legge den til i dashbordet ditt ved å klikke på knappen Legg til.

2. Semestersider

Du finner også pensum/litteratur-listen for ditt emne under Pensum/læringskravsemestersidene. Her finner du en direktekopling til listen i Leganto. Klikk på knappen Se pensumlisten i Leganto for å komme til Leganto og se alle detaljene om pensum/litteratur-listen.

Bildet kan inneholde: tekst, skrift, linje.

Obs! Pensum/litteratur-listevisningen i semestermappen vises fra og med nå kun ved å gå inn i Leganto og er åpen for alle studenter, ansatte og publikum forøvrig.

3. Canvas

Leganto er integrert i menyen i Canvas-rommet ditt.

Hvordan leser jeg pensum/litteratur-listen?

En pensum/litteratur-liste i Leganto inneholder samme informasjonen som en vanlig referanseliste, bare i en litt annen innpakning.

Listen består av seksjoner og referanser. Seksjonene er inndeling av pensum/litteraturen, og referansene er selve materialet. Hvordan pensum/litteraturen er inndelt og antall referanser varierer.

1. Selve pensum/litteratur-listen

Øverst finner du overordnet informasjon om listen. Her kan det være viktig å merke seg om det ligger en generell kommentar om emnet og litteraturen, og sjekke hvor mange referanser listen inneholder totalt. Du kan både søke i listen, og filtrere etter seksjoner, materialtype, tags osv.

Bildet kan inneholde: tekst, skrift, nettside, produkt, skjermbilde.

Tips! For å vite nøyaktig hva man skal lese, er det viktig å lese referansedetaljene. Det totale sideantallet summeres dessverre ikke alltid korrekt.

2. Referansene

En referanse viser til ulike typer materialer som er på pensum. De vanligste typene er bøker, artikler, bokkapitler, utdrag og nettsider. Materialtypen står alltid først.

Bildet kan inneholde: tekst, skrift, linje.

Klikk på referansen for å se flere detaljer og annen informasjon, både øversti vinduet og under Offentlig kommentar. For å se alle opplysningner om referansen kan du klikke på Flere detaljer.

Bildet kan inneholde: tekst, skrift, linje, nettside, skjermbilde.

Det er særlig viktig å merke seg hva du faktisk skal lese. Antall sider kan markeres i detaljefeltet for sideantall, eller i ‘Offentlig kommentar’.

Tips! Sjekk også timeplanen på semestersiden

Timeplanen har ofte en kolonne med pensum/litteratur-informasjon:

Bildet kan inneholde: tekst, font, linje, nummer.

Hvordan får jeg tilgang til pensum/litteraturen?

Sjekke tilgjengelighet på biblioteket og bestille bøker

Det kan være at biblioteket har eksemplar av en bok eller en digital ressurs som er med i pensum/litteratur-listen. Bruk Leganto for å sjekke om en referanse er tilgjengelig i et av UiOs bibliotek.

Om boken er tilgjengelig for lån står teksten Tilgjengelig i grønn skrift, og eventuelt i hvilket bibliotek den er tilgjengelig. Sjekk beholdning i oransje skrift betyr derimot at alle eksemplar er utlånt.

Klikk på lenken Sjekk tilgjengelighet for å se detaljene.

Bilde av en referanse i Leganto, og hvis referansen er tilgjengelig så står det Tilgjengelig i grønn skrift og eventuelt hvilket biblioteket det finnes. Klikk på lenken "Sjekk tilgjengelighet" for å sjekke nærmere.

Under 'Lenker & tilgjengelighet' ser du om og hvor den er tilgjengelig. Her kan du også bestille den for utlån, finne den i kartet over biblioteket, og ta kontakt med biblioteket hvis du har spørsmål eller trenger hjelp

Bildet kan inneholde: tekst, blå, font, linje, skjermbilde.

Få direkte tilgang til artikler og digitale ressurser på biblioteket

Ved å logge inn i Leganto for å se pensum/litteratur-listene dine er det mulig for deg å enkelt åpne og lese digitale ressurser.

Dersom en referanse er tilgjengelig online, vil en Les online-knapp være synlig. Når du klikker på denne lenken, vil dokumentet åpnes i et nytt vindu.

Du kan også i neste vindu under Lenker & tilgjengelighet velge hvilken database/kilde du ønsker å åpne artikkelen/ressursen i.

Hva om jeg ikke får tilgang?

Studenter og ansatte ved UiO kan bruke elektroniske ressurser innkjøpt av Universitetsbiblioteket også fra utenfor UiOs nettverk.

Hvis du er utenfor UiOs nettverk og prøver å åpne en elektronisk ressurs fra, vil du bli bedt om å logge på med UiO-kontoen din før du får tilgang. Om du ikke får denne muligheten, eller du møter en feilmelding, anbefaler vi deg å søke opp referansen i Oria

Tips! Dersom en lenke er brutt kan du klikke på Merk link som ødelagt for å varsle biblioteket.

Andre funksjoner i Leganto

Skriv egne notater og marker referanser som lest

Du kan bruke Leganto for å holde oversikt over ditt pensumarbeid. Inne i Leganto kan du både skrive egne, private notater og huke av for referanser som du har fått lest.

Skriv egne notater i en referanse

• Åpne pensumlisten i Leganto
  • Klikk på referansen du ønsker å skrive notater om
  • I neste vindu klikk på Legg til note under Privat kommentar
  • Skriv notatene dine og så klikk på Lagre-knappen
  • Du kan når som helst redigere eller slette notatene ved å klikke på Rediger under Privat kommentar

Marker referanser som lest

Hvis du ønsker å holde oversikt over det du har lest/ikke lest i en pensumliste, kan du bruke denne funksjonen.

• Åpne pensumlisten i Leganto
  • Finn frem til referansen du har lest
  • Trykk på haken bak referansens tittel

Del, eksporter eller skriv ut pensumliste

Del en pensumliste

Bruk pensumlistens permanent lenke (permalenke) for å dele den med andre personer. Personen du sender permalenken til vil kunne se pensumlisten uansett om de er logget inn i Leganto.

• Åpne pensumlisten i Leganto
  • Klikk på selve tittelen i pensumlisten. Du vil få opp en lenke som du kan kopiere. Dette er den permanente lenken (permalenken) til pensumlisten.

Bildet kan inneholde: tekst, font, linje.

• En annen mulighet er å trykke på alternativmenyen. Under Permalenke i denne menyen kan du velge mellom å lenke til pensumlisten eller til emnet listen er koblet til:

Bildet kan inneholde: tekst, font, linje.

Eksporter eller skriv ut pensumliste

Noen ganger er det behov for å eksportere en pensumlisten til et annet format, eller skrive den ut.

• Åpne pensumlisten i Leganto
  • Klikk på de tre prikkene øverst til høyre i listen
  • For å eksportere: Klikk Eksporter og så velge formatet du ønsker. Når du velger Word-formatet er det også mulig å velge en referansestil (APA, Chicago, MLA, osv).
  • For å skrive ut: Klikk Skriv ut

Bildet av menyen i en pensumliste med knapper for å eksportere og for å skrive ut pensumlisten

'Min samling' - en samling med egne referanser

Vil du ta vare på en artikkel eller bok du liker? Legg referansen over i 'Min samling', som er din egen liste i Leganto med referanser du har tatt vare på.

Hvordan legge til en referanse i 'Min samling'

1. Trykk på de tre prikkene i referansen
  2. Klikk Kopiér til "Min samling"
  3. Klikk på Samling i navigasjonsmenyen til venstre og du vil se referansen

Steg 1 klikk på prikkene i referansen for å få opp menyen. Steg 2 Klikk på Kopiér til "Min samling". Steg 3 Klikk på Samling i navigasjonsmenyen på venstre side av vinduet, og du vil nå se referansen.

Hvordan fjerne en eller flere referanser fra 'Min samling'

Slette én enkelt referanse:

1. Trykk på de tre prikkene til høyre i referansen
  2. Klikk Slett fra samlingen

Slette flere referanser samtidig:

1. Hake av for referansen(e) du vil slette, eller avgrense referansene med bruk av tagger eller ved å bruke søkeord
  2. Trykk på de tre prikkene over listen og klikk Slett valgte referanser

Hvordan eksportere en eller flere referanser i 'Min samling'

1. Hake av for referansen(e) du vil eksportere, eller avgrense referansene med bruk av tagger eller ved å bruke søkeord
  2. Trykk på de tre prikkene over listen, klikk på Eksporter og velg eksportformat

Hva ellers kan jeg gjøre med 'Min samling'?

• Du kan redigere opplysninger om en referanse
  • Du kan legge til nye referanser ved å bruke den blå plussknappen på toppen av listen:
    Bildet kan inneholde: blå, kryss, koboltblå, symbol, logo.
  • Du kan sortere referansene på datoen de ble lagt til, tittel, og forfatter
  • Du kan avgrense referansene med tagger eller ved å bruke søkeord

Publisert 16. okt. 2020 12:36 - Sist endret 16. okt. 2020 12:36