5 gode grunner til blogging

Blogging startet som en ganske uformell sjanger – en enkel dagbok på nett. Mye har skjedd siden den gang og selv om det er tenåringer og såkalte rosabloggere som har vært i fokus de siste ukene, er blogging en bred sjanger, som har mye å tilby, også til akademikere. Her er fem gode grunner til at forskere bør blogge:

1. Skrivetrening
Du tenker kanskje at når du har produsert en doktorgrad, har du skriveferdigheter mer enn de fleste. Men akademisk skriving har ofte en liten målgruppe og et eget stammespråk. Blogging har hele internett som målgruppe og trener deg i å skrive klart og enkelt og rett og slett si det du mener.
 
2. Forskere har et samfunnsoppdrag
Hele akademia arbeider med å utvide kunnskapsgrunnlaget samfunnet vårt trenger for å bli stadig bedre. Dette gjelder deg, enten du driver med anvendt forskning eller grunnforskning. Ideene dine er viktige og forskningsresultatene dine kan og bør nå langt flere enn fagfellene dine. En blogg er lett tilgjengelig for hele den opplyste allmennheten.
 
3. Blogging gir deg en større leserktets
Krysspollinering gjør hele økosystemet sterkere og blogging sørger for at hvem som helst kan lese og kommentere på stoffet ditt. Dette kan dreie seg om andre akademikere, politikere, kunstnere, forfattere, studenter, skoleelever og så videre. Det er mange derute, som ikke bare har interesse for forskningen din, men som kan komme med nyanserte ideer fra nye, uventede vinkler, slik at det endelige produktet blir sterkere.
 
4. Lenker er bedre enn fotnoter
Lenker har flere fordeler fremfor fotnoter: De gjør det enkelt for leserne å oppsøke kildene dine og oppfordrer dermed til kritisk lesning. Lenkre sørger også for at de ideene du baserer deg på kommer klart til uttrykk.
 
5. Spre det glade budskap
Fagtidsskriftene, der forskere som oftest tenker på å publisere tankene sine, er uforholdsmessig kostbare i anskaffelse, de hae svært strenge regler for reproduksjon av innholdet, de er ikke tilgjengelige for folk flest, man kan ikke lenke til dem og de er ofte vanskelige å finne. Blogging, derimot er en populær og åpen måte å spre tankegods på og er dermed bra for kunnskapsspredningen.
 
 
Emneord: blogging, Verktøy Av Anonym
Publisert 26. jan. 2011 14:49 - Sist endret 13. aug. 2015 08:07

Gode forskningsblogger

Har dere noen gode eksempler på forskningsblogger - og hvorfor er nettopp de gode?

Skrevet av: Kari-Anne Ulfsnes

anonym@webid.uio.no - 1. feb. 2011 22:44

Eksempler på forskerblogger

Her er noen eksempler på forskerblogger:

Gisle Hannemyr (Institutt for informatikk, UiO), "Travels in Cyberspace":  http://hannemyr.com/index.php

Sverre Holm (Institutt for informatikk, UiO), "Innovasjonsteknologi":  http://blogg.uio.no/mn/ifi/innovasjonsteknologi/

Cecilie Staude, Institutt for Markedsføring, BI: http://ceciliestaude.blogspot.com/

Thomas Hoholm, Institutt for innovasjon og økonomisk organisering, BI, "Entreprenørskapsbloggen": http://entstudent.wordpress.com/author/2mash/

Arne Krokan, Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU, "Oppvekst i det digitale nettsamfunnet": http://arnek.wordpress.com/

Alle disse bloggene er forskningsbaserte og allikevel ganske populære i form, noe som er bra. De oppdateres ofte nok -- ikke for sjelden, men heller ikke så ofte at det blir et ork å følge med. De relaterer faget sitt til dat generelle nyhetsbildet (wikileaks, utenriksministeren dummer seg ut på TV etc. Jeg synes Thomas sin blogg er spesielt flott fordi han involverer studentene i den.

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 2. feb. 2011 14:20
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere