Digital dugnad

Du sitter der med 4 millioner papirsider du nettopp har digitalisert på scanneren din. Det var en ganske kjedelig jobb, men det er ikke over. OCR-scanning som er den metoden du får tekst på papir over til redigerbar tekst på datamaskinen, er ikke helt feilfri. På noen områder er mennesket fremdeles bedre enn maskinen. Det OCR-scanning ikke får riktig må du rette opp manuelt. Nok en kjedelig, dyr og tidkrevende jobb. Løsningen er å få noen andre til å gjøre det. Frivillig og gratis. 

Det finske nasjonalbiblioteket satt med nettopp 4 millioner ferdigscannede avissider som måtte feilrettes. Disse avisene skulle så indekseres og gjøres søkbare på nett. Denne feilrettingen ble det finske folk invitert til å gjøre gjennom en digital dugnad, eller det som ble kalt Digitalkoot - et sammensatt ord av "digital" og "talkoot", det finske ordet for dugnad. Dugnaden ble gjennomført ved å spille et spill på nettet der de konkurrerte om ikke annet enn høyeste poengsum.

Spillet går ut på at du skal redde muldvarper fra å falle ned i en bunnløs avgrunn. Måten du gjør det på er såre enkel. Muldvarpene masjerer taktfast mot avgrunnen og du må skynde deg å bygge en bro slik at de kommer seg over. Broen bygges ved at ord fra avisartiklene som scanneren ikke kjente igjen blir vist på skjermen. Du må skrive inn det riktige ordet og på den måten bygge en del av broa. Skriver du feil er det farvel til muldvarpen. Jo flere muldvarper du redder, jo flere poeng. Samtidig som poengsummen din blir lagret og du bli rangert på resultatlistene, blir ordene du har tastet inn sendt til det finske nasjonalbiblioteket og du bidrar til å bevare og digitalisere finsk kulturarv. 

Denne formen for digital dugnad blir også kalt crowdsourcing der man åpent inviterer alle som vil til å være med å bidra. Facebook inviterte i 2008 alle brukere til å være med å oversette nettstedet til ulike språk. Men hvorfor gidder folk å bidra? Det er en forventning om at det meste på internett er gratis, så kanskje det følger automatisk at man skal jobbe gratis på internett også? Hvorfor hjelpe Facebook med en jobb de kunne ansatt noen til å gjøre?

Ved å bidra får man kanskje et eierskap til det endelige produktet. I tilfellet med den finske kulturarven er det kanskje også en nasjonalfølelse som spiller inn. Og det er jo ikke helt gratisarbeid. Man får jo underholdning. Når det gjelder Facebook er det kanskje språkentusiaster som bidrar mest, og det er jo en form for underholdning i å skrive inn ord og rette på andres ord.

Selv har jeg bidratt med 3 ord til nynorskoversettelsen. Jeg eier litt Facebook. 

Emneord: spill, crowdsourcing, Ukeslutt Av Svein H. Kleivane
Publisert 15. juli 2011 09:00 - Sist endret 2. nov. 2015 13:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere