DML podcaster egne bloggposter

Vi i DML-gruppen prater ofte om hvor enkelt det er å podcaste, og at vi skulle ønske flere benyttet seg av muligheten til å gjøre det. Derfor fant vi ut at vi skulle spille inn en bloggpost, legge ut lyden og så blogge om det. Dette er bloggposten, podcasten finner du nederst i artikkelen.

Første opptak tok rundt fem minutter fra tanke til ferdig opptak, her hadde vi ikke gjort andre forberedelser enn å skru på pcen og starte Audacity. Vi tok et opptak til, slik at lydmann Svein fikk testet litt ulike innstillinger. Teksten ble lest rett fra den opprinnelige bloggposten fra en iPad.

Den umiddelbare konklusjonen er at kontoret vi brukte ikke var spesielt godt egnet til å ta opp lyd, dette fordi det ikke er noe på veggene og at lyden derfor blir veldig hul og får et nærmest institutionelt preg over seg. Kontoret hvor vi gjorde opptaket har verken bøker eller noe annet på veggene, noe som bidrar til den hule lyden. Vi vurderte å løse dette ved å sette en yoga-matte rundt mikrofonen for å dempe den verste akustikken, men endte opp med å bruke et annet rom som var mer egnet til opptak enn et delvis tomt kontor.

Et annet viktig moment, som Svein Harald var flink å minne undertegnede på mellom opptakene, er at du må lese sakte. Mye saktere enn du tror. Halver lesehastigheten din og ta gode pauser mellom avsnittene. Les hele ordet og få med alle stavelser. Det er utrolig fort gjort å "svelge" enkelte ord og endelser.

Som en fraflyttet Nordlending ble det veldig tydelig på enkelte ord at det var en opplesning, og at jeg brukte en dialekt som ikke var min egen. Dette var så ille at vi ble nødt til å gjøre et nytt opptak dagen etter. For å unngå dette kan det lønne seg å skrive ut manuset (her en bloggpost) på papir og markere med penn eller blyant ord som du merker får en litt uvant uttale eller intonasjon.

Svein Harald, som er over gjennomsnittet opptatt av lyd, snekret sammen en liten jingle, eller introduksjon, til opptaket. Det å lage en slik jingle tar ikke så lang tid som en kanskje skulle trodd, det hele var gjort på under et kvarter. Lyden i jinglen er hentet fra nettstedet Freesound, det tok litt tid å finne frem til en lyd som passet, men så fort det var gjort var det bare å lese inn intro-teksten og klippe det hele sammen. Som sagt, gjort på under et kvarter.

Samlet tid brukt på det endelige opptaket: 30 minutter - og det inkluderer all redigering gjort i etterkant. Vi endte opp med å gjøre et nytt opptak til slutt som ble lest inn tre ganger. Hver innlesing tok fire minutter og inkluderer alle feil som Svein Harald senere redigerte bort. Det endelige klippet er på nesten nøyaktig tre minutter ferdig redigert.

Dersom du trenger hjelp med å komme i gang med å podcaste, eller er nysgjerrig og vil vite mer, kan du lese mer på våre tjenestesider om podcast av forelesninger, eller i Podcasthandboka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan høre og laste ned podcasten på denne adressen:
http://blogg.uio.no/usit/dml/speiderblogg/sites/blogg.uio.no.usit.dml.speiderblogg/files/hvordan-vi-administrerer-150-wikier.mp3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emneord: Podcast, blogging, morro med lyd, Praksiserfaringer Av Anonym
Publisert 7. sep. 2011 09:55 - Sist endret 21. okt. 2016 09:33

Enkelt og greit

For en god ide! (og jeg tror jeg var der da den ble unnfanget?) 

Blir alle bloggposter nå podcastet? Får de en egen RSS-strøm?

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 12. sep. 2011 20:45

Lydblogg

Om det blir å skje for alle fremtidige bloggposter, er nok litt usikkert, men vi skal i utgangspunktet prøve å gjøre dette så ofte som mulig - spesielt nå som vi har sett hvor enkelt det kan gjøres.

Vi blir å tagge fremtidige bloggposter med lyd med emneordet 'lydblogg', du kan følge alle bloggpostene med det emneordet via lenken http://blogg.uio.no/usit/dml/speiderblogg/taxonomy/term/122/0/feed RSS

Lydfilene selv får ikke noen egen RSS-feed, inntil videre, vi får ta det litt etterhvert. Flere bloggposter med lyd kommer!

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 16. sep. 2011 14:02
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere