Forskning må være fritt tilgjengelig...eller?

Det å jobbe i DML er som å jobbe i en platebutikk - man må vite litt om mye, og man bør helst ha et spesialfelt man interesser seg ekstra mye for. Jeg trodde jeg ikke hadde et spesialfelt, men det viser seg at jo mer man jobber med noe, jo mer interessert blir man.

For tiden jobber jeg med et prosjekt som heter DUO vitenarkiv. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Universitetets Senter for Informasjonsteknologi (USIT) og Universitetsbiblioteket i Oslo (UBO). Kort fortalt går prosjektet ut på å erstatte DUO, Digitale Utgivelser ved UiO, med et nytt digitalt arkiv som skal inneholde vitenskapelige artikler og masteroppgaver produsert her ved UiO. Disse skal hovedsakelig ligge fritt tilgjengelig for at alle og enhver skal kunne søke opp, lese og laste ned knakende god forskning og vitenskapelige tekster.

En bonus med å jobbe med dette prosjektet, er at så fort man trer inn i forskningspubliseringsverdenen dukker ordene Open og Access opp. På korrekt norsk: Fri Tilgang. Herved definert som mitt spesialfelt. Fri Tilgang kan ganske så naivt og altfor kort oppsummeres slik: Forskning som finansieres med skattebetalernes midler må også komme skattebetalerne til gode. Derfor bør forskningsresultater publiseres gratis og fritt tilgjengelig for alle å lese, bruke, referere til, distribuere, osv. En av de store gevinstene med dette er at andre forskere får fri tilgang til forskningsdata som de kan benytte seg av i sin forskning, noe som effektiviserer og globaliserer forskningen.

Tradisjonelt sett publiseres forskningsresultater i vitenskapelige tidsskrifter som har rettigheter til artiklene resultatene formidles gjennom. For å lese disse artiklene må man betale for det - altså det motsatte av Fri Tilgang. Den ytterste konsekvensen er at forskning blir lukket og holdes innenfor visse miljøer.

Mye mer kan skrives om dette, og det er ganske så overraskende for en nyinnvidd hvor mye debatt og hvor mange forskjellige meninger om Fri Tilgang / Open Access det finnes der ute på verdensveven. Et par smakebiter finner du nederst i denne posten.

Helt til slutt er det verdt å nevne at Universitetet i Oslo nå har vedtatt en politikk for Fri Tilgang som sier at vitenskapelig ansatte skal gjøre sitt beste for å publisere forskningsresultater som Open Access, altså fritt tilgjengelig. Dette gjelder for øvrig kun for de som er ansatt etter 1.1.2012.

 

Anbefalt lesning:

http://www.wired.com/wiredscience/2011/05/free-science-one-paper-at-a-time-2/all/1

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/aug/29/academic-publishers-murdoch-socialist

Emneord: DSpace, DUO, OA, Open Access, vitenarkiv, DMLs liv og levnet Av Anonym
Publisert 20. jan. 2012 12:21 - Sist endret 28. feb. 2019 10:06
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere