Fronter - Fugl Fønix

Fronter på UiO døde i dag, 1.juli.

Men som Fugl Fønix har Fronter gjenoppstått! Dette er ikke et mirakel av religiøse proporsjoner, men rett og slett det digitale livets sedvanlige gang. En utdyping er på sin plass. 

UiO startet som en av de første utdanningsinstitusjonene å bruke Fronter da det var rykende ferskt studieåret 2000/2001. Fronter ble installert på USITs servere og driftet her hos oss ved siden av alle andres installasjoner av Fronter som befinner seg i den såkalte skyen. Interessant nok for den spesielt interesserte har denne Fronterskyen ligget på en server i maskinrommet vårt som står rett ved siden av den som UiO sin versjon ligger på. UiO har hatt sitt eget lokale Fronterunivers. Og det fungerte bra - en stund. Uten å gå i detaljer ble UiOs versjon litt for seig å holde i live med oppdateringer og vi gikk glipp av funksjonalitet som de i skyen hadde. 

Alle var tjent med at også UiO tok steget opp i skyen. Og det har vi nå gjort! Vi har faktisk vært der en stund allerede. Siden høsten 2013 har stort sett all undervisning i Fronter funnet sted på adressen fronter.com/uio - i skyen. Tidligere gikk man til adressen fronter.uio.no. Og enda tidligere gikk man til blyant.uio.no og sogar tavle.uio.no! Den gamle versjonen av Fronter har blitt holdt i kunstig åndedrett fram til i dag, slik at UiOs studenter og ansatte har kunnet hente ut bevaringsverdig materiale. Det er nå gjort og i dag ble kontakten trukket ut. 

Men hvilke følger får dette for deg som bruker Fronter på UiO? 

Du har sannsynligvis allerede brukt den nye versjonen av Fronter på fronter.com/uio og det er ikke sikkert du har merket så mye forskjell. Men Fronter oppleves nå raskere å klikke rundt i, det er mindre feil og oppstår det feil er det mye enklere og raskere å fikse. Mer informasjon finnes på våre tjenestesider, men for å trekke fram en liten endring som utgjør stor forskjell kan det nevnes at du nå kan ha flere Fronterrom oppe samtidig og raskt veksle mellom disse. Fronter kan til og med nå huske hvilke rom du besøker ofte slik at disse er åpnet og klare neste gang du logger på. En større endring som kan være relevant for mange er at man nå kan bygge en bro over til andre institusjoners Fronterinstallasjoner og invitere lærere til å delta i dine rom. Læreren kan da bruke sin egen innlogging og slipper å ordne seg egen midlertidig UiO-konto. 

Utover dette er det en rekke små oppgraderinger og forbedringer som samlet sett gjør dette til et stort løft for UiOs Fronterbrukere. UiOs brukere har til tider hatt et ambivalent forhold til Fronter, men vi i DML håper og tror at denne oppgraderingen over tid vil gjøre Fronterarbeidet smidigere, enklere og mer gledelig. Og for å gjøre overgangen lettere er vi i DML selvsagt her for deg. Vi kommer gjerne på rådgivning og vi holder Fronterkurs for både nybegynnere og viderekommende hvert semester. 

Har du tilbakemeldinger, erfaringer og innspill til Fronter i ny utgave, ikke nøl med å poste i kommentarfeltet under! 

Emneord: Fronter, undervisning, LMS, DMLs liv og levnet Av Svein H. Kleivane
Publisert 25. juni 2014 11:10 - Sist endret 21. okt. 2016 09:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere