Hvem skal vite hvor jeg er?

Ettersom stadig flere går på nett fra mobiltelefonen sin, er det nå enkelt å oppgi hvor du er når du logger deg på en tjeneste, som Foursquare. I tillegg er det en rekke mobile tjenester som spør om å få registrere posisjonen din når du tar tjenesten i bruk. Dette kan være gøy og nyttig, for eksempel for å finne veien i en fremmed by. Men også denne medaljen har en bakside: Det er enklere for alle slags folk å finne ut hvor du er.

Risikoen

De fleste tjenester av denne typen er (foreløpig) ikke relevante for undervisning og læring, men ettersom stadig flere tjenester lagrer posisjonsdata og mange er usikre på hva dette innebærer, kommer det en kort innføring her.

Når du sier ja til å dele informasjon om posisjonen din, åpner dette for at eierne av disse tjenestene i enkelte tilfeller samler, sammenligner, deler og sprer denne informasjonen til en tredjepart, som annonsører eller reklamebyråer. Dette er i tilfelle noe du har sagt ja til da du aksepterte vilkårene for bruk av tjenesten. Twitter, Google Maps og mange programmer for iPhone og andre såkalte smart phones kan samle slik informasjon.

Tjenestene som lar deg sjekke inn og fortelle hvor du er, er ikke først og fremst nyttige, men morsomme – en slags posisjonsbaserte spill, slik Inger skrev om nylig. Det varierer hvor bredt de sprer informasjonen din. For eksempel er informasjonen på Gowalla bare tilgjengelig for den som er logget inn, men på Foursquare publiseres posisjonen din åpent på førstesiden hver gang du sjekker inn. Det finnes flere eksempler på kriminelle som har benyttet seg av slik informasjon når de planlegger innbrudd.

Kjøreregler

Hvis du vil vokte over kunnskapen om hvor du befinner deg, bør du lese vilkår om bruk av nettjenester, særlig mobile, godt før du aksepterer.

Hvis du er nysgjerrig på tjenester som Foursquare selv om du er skeptisk til å dele posisjonen din, kan du godt teste dem, men finn én som deler informasjon på en måte du er bekvem med. 

Foto: Kapungo (Creative Commons-lisens på Flickr).

Emneord: verktøy, Verktøy, lokasjonsbasert teknologi, personvern Av Anonym
Publisert 9. juli 2010 12:13 - Sist endret 2. nov. 2015 11:12

Hvor er du

Med datalagringsdirektivet følger også lagring av trafikkdata i form av hvor du er. Uansett om du er på internett: så lenge du har mobilen påskrudd vil den jevnlig sende signaler til nærmeste basestasjon og dette blir lagret.

Her er andre lokaliseringstjenester:

Fly:
http://www.flightradar24.com/

Båt:
http://www.marinetraffic.com/ais/

T-banen i London:
http://traintimes.org.uk/map/tube/

Hilsen Knut

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 9. juli 2010 13:47

Datalagringsdirektivet m.m.

 Takk for kommentar! Flightradar kjente jeg til, men ikke de andre.

Datalagringsdirektivet er heldigvis ikke ratifisert i Norge og jeg håper det ikke blir det. I mellomtiden er det krefter i EU-parlamentet som har startet arbeidet for å lagre søketermer i tillegg.

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 9. juli 2010 13:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere