Hvordan vi administrerer 150+ wikier ved UiO

En wiki er en tekstsamling som enkelt kan redigeres av hvem som helst som har tilgang til internett. Det er et webbasert verktøy laget for å kunne samarbeide om skriveoppgaver, og er nyttig for å kunne samle kollektiv kunnskap innen både undervisning og forskning.

Denne bloggposten handler om hvordan DML-gruppen på en enkel måte administrerer mer enn 150 wikier, og er et innblikk i teknologien bak noe av læringsteknologien ved UiO.

Universitetet i Oslo har en wiki-tjeneste som er tilgjengelig for alle ansatte innen forskning og utdanning. Tjenesten ble startet opp i 2009 og har siden den gang vokst til å omfatte 158 mer eller mindre aktive wikier. Programvaren som benyttes er den samme som brukes av Wikipedia - MediaWiki - i tillegg bruker vi et egenutviklet verktøy som vi har kalt wikiadmin som brukes for å administrere rettigheter og generelle innstillinger for samtlige av wikiene.

Vi har bygd opp wiki-tjenesten slik at alle wikier bruker samme programkode, dette gjør at vi ved hjelp av få grep kan opprette en ny wiki ved å klone en ubrukt mal-wiki. I tillegg kan vi oppdatere programvaren til siste versjon på mindre enn fem minutter - med visse unntak, slik som når det kommer større versjonsendringer f.eks. fra versjon 1.16 til versjon 1.17.

Mens hver wiki har sine egne innstillinger og lokale tilpassninger, slik som f.eks. hvilke utvidelser (extensions) som er tilgjengelig, er det også en del innstillinger som gjelder for samtlige wikier. Dette gjør at vi raskt kan gjøre endringer som får innvirkning på alle wikiene, f.eks. ved å legge til en nyttig utvidelse, samtidig som vi kan gjøre lokale tilpassninger. I tillegg har hver wiki sitt eget område for opplastede filer, slik at eierne av wikiene kan være trygge på at filene deres ikke er tilgjengelige for andre enn de godkjente brukerne.

For å kunne teste og feilsøke nye og eksisterende løsninger knyttet til wiki-tjenesten uten å risikiere aktive wikier, har vi satt opp et test-miljø. Dette test-miljøet er satt opp på samme måte som den aktive wiki-løsningen, og gjør at vi kan utvikle for vår egen wiki-tjeneste i test-miljøet og samtidig vite at det vil være overførbart til de aktive wikiene.

Universitetets senter for informasjonsteknologi, USIT, jobber med å klargjøre wikiadmin for publisering som åpen kildekode, som et bidrag tilbake til e-samfunnet rundt Mediawiki. Mer om det i en senere bloggpost. Som alltid, så er vi veldig interesserte i å høre hvordan andre administrerer wiki-universet sitt og hvilke erfaringer som finnes rundt dette. Legg gjerne igjen en kommentar eller send oss en e-post til sp-blogg@usit.uio.no.

Du kan høre og laste ned podcasten på denne adressen:

Emneord: Wiki, wikiadmin, digitale læremidler, lydblogg, mediawiki, Teknisk Av Anonym
Publisert 5. aug. 2011 11:34 - Sist endret 13. aug. 2015 08:09

Wikiadmin som åpen kildekode

Kult at Wikiadmin kommer som åpen kildekode! Det er en kjempegod ide -- det må jo være mange andre der ute som kan ha like stor glede av dette som oss.

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 28. aug. 2011 17:18

Gir tilbake til e-samfunnet

Vi håper så mange som mulig vil få nytte av wikiadmin, og at vi klarer å få til et godt samarbeid med eventuelle andre som måtte ta det i bruk. Vi har litt arbeid igjen før vi er klare til å åpne opp for resten av verden, blant annet fordi en del av koden er veldig UiO-spesifikk, i tillegg til at wikiadmin krever et gitt oppsett av MediaWiki for å fungere.

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 30. aug. 2011 09:58
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere