Med eCampus til Nederland

Uninett og deres eCampus-program inviterte til studietur til Nederland for å besøke Universitetet i Delft og Uninetts søsterorganisasjon i Nederland, SURFnet. Målet med turen var å lære mer om hvordan en best mulig kan gjøre video- og lydopptak av forelesninger, og hvordan best distribuere disse til de ulike målgruppene.

 

Universitetet i Oslo og USIT har for tiden to prosjekter gående som jobber med opptak- og lagring av forelesninger – OLAF og DUOmedia – turen til Nederland var en del av research-arbeidet knyttet til prosjektene og sikre erfaringsutveksling mellom universitetes- og høgskolesektoren i Norge.

Turen gikk over to dager, med deltakere fra UiB, HiB, HiN, NTNU, UiT, UiN, AHO og Uninett. Sterkest representert var UiB, med både representanter fra IT-avdelingen og studieavdelingen.

Dag 1 - Universitetet i Delft

TU Delft

Har rundt 17 000 studenter og 2 600 vitenskapelige ansatte.

Har publisert ca. 12 000 forelesningsopptak, og publiserer ca. 200 nye opptak i måneden. I løpet av et år, har de et sted mellom svimlende 4-500 000 visninger.

Universitetet i Delft gjør opptak av utvalgte forelesninger, dels for at studentene skal kunne se forelesningene i ettertid og kunne repetere materialet gjennomgått i forelesningene, men også på grunn av plassmangel i auditoriene. Plassmangelen gjør at enkelte forelesninger blir vist på storskjerm i naborommet slik at det skal være plass til alle studentene.

I tillegg var det opp til foreleserne selv å bestemme om en forelesning skulle taes opp eller ikke, samt hvor og når den eventuelt skulle publiseres. I tillegg hadde foreleserne mulighet til å ta opp forelesningene på forhånd i et studio eller et auditorum uten studenter om ønskelig. Rettighetene til opptaket og eierskapet til det ble beholdt av foreleserne.

Opptak av forelesningene ble gjort med to kameraer i auditoriene – ett vidvinkel og ett på foreleseren – i tillegg ble det gjort opptak av presentasjonen foreleseren. Til å styre elektronikken brukte de studenter ansatt på timesbasis, hvor studentene jobbet mellom fem til ti timer i uken med å gjøre opptak. Dette var en løsning som ble stadig mer populær blant studentene, ettersom de i mange tilfeller gjorde opptak av forelesninger på emner de selv fulgte.

Dag 2 - SURFnet og MediaMosa

SURFnet

Leverer infrastruktur, programvare og IKT-støtte til universitets- og høgskolesektoren i Nederland.

Har 87 ansatte, med hovedkontor i Utrecht.

Står bak tjenester som SURFconext, SURFmedia, MediaMosa og OpenConext

Fra Delft, gikk turen til Utrecht og SURFnet. Her fikk vi først en introduksjon til MediaMosa med informasjon om teknisk funksjonalitet, muligheter, i tillegg til tanker og visjoner rundt fremtiden til programvaren.

MediaMosa er et multimediearkiv for lagring- og distribusjon av video med tilhørende metadata, og er utviklet på vegne av SURFnet og er fritt tilgjengelig som åpen kildekode fra hjemmesidene deres. Prosjektet med å utvikle MediaMosa har pågått i seks, og har mottatt støtte fra både SURFnet og Kennisnet (som leverer IKT-tjenester til grunnskolene i Nederland).

SURFnet tilbyr i dag en videotjeneste for universitets- og høgskolesektoren i Nederland, SURFmedia, hvor alle studenter og ansatte har mulighet til å laste opp og distribuere sine egne videofiler. Denne tjenesten har i dag over 100 000 mediefiler og fungerer på samme måte som YouTube, men da primært for universitets- og høgskolesektoren i Nederland. Denne tjenesten er basert på MediaMosa og det er herfra programvaren har sitt opphav.

Av de mer spennende tingene som er planlagt for MediaMosa i fremtiden, er tale-til-tekst, som vil gjøre det mulig å få tekstet forelesningene og videofilene automatisk med opptil 85-90% nøyaktighet. Inntil videre er det kun støtte for flamsk og nederlandsk

Presentasjonene om MediaMosa finner du på deres SlideShare-side.

 

Turen hadde et solid faglig fokus, med nyttige presentasjoner fra både TU Delft og SURFnet. Det var også en viktig arena for å utveksle erfaringer, og diskusjonene deltakerne i mellom ga en viktig merverdi til turen.

En stor takk til Uninett, SURFnet og hele resten av reisefølget for en lærerik, spennende og ikke minst, hyggelig tur!

Emneord: eCampus, forelesning, Nederland, opptak, video, Kurs/konferanser Av Anonym
Publisert 23. nov. 2011 05:43 - Sist endret 12. jan. 2017 11:14
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere