Meme

Hva er URLen til UiOs LMS? Hvor mye RAM vil du ha i den nye datamaskinen din? Ikke alle vet hva RAM er, men vi vet at det bør være et sted mellom 2 og 8. Vi leser og hører ulike forkortelser og begreper vi til å begynne med kanskje bare har en anelse om hva er. Etterhvert tror vi at vi vet hva det er, til vi ganske sikkert vet hva det er. Likevel klarer vi å snakke forståelig til hverandre om teknologi og internett. Dette er en form for stammespråk.

Speiderbloggen tar nå ansvar og vil framover gi små underholdene og informative innblikk i meningen bak begrepene vi slenger rundt oss som har med internett og teknologi å gjøre. Dagens stammespråk som skal under lupen er begrepet "meme". Kanskje ikke det ordet du har lest eller hørt oftest, men du har ganske sikkert sett, hørt eller lest et meme gjennom kontorlivets klassiske fredagsmailer. Vedlegget du får er ganske sikkert noe som kan plasseres i kategorien meme.

Kort fortalt er et meme et bilde, video, nettside eller idé som spres høyt og lavt gjennom ulike kanaler på internett. Et meme spres ofte med en slik hastighet at det virker som det lever sitt eget liv. På et øyeblikk har tilsynelatende hele verden sett den samme morsomme filmsnutten. Og noen ganger muterer filmsnutten i den forstand at noen lager sine egne versjoner og parodier av samme snutt. Noen ganger blir derfor også meme omtalt med rette som et idevirus.

Det er som regel tilfeldig hva som blir til et meme. Et aktuelt meme i disse dager er en dansende russisk president. Velplassert på dansegulvet er det en person med mobilkamera og vips er den litt keitete dansen på internett som hele verden kan se. Dansen har vakt slik oppsikt at mediene omtaler den og russisk ungdom samles på den rødeplass i en kollektiv hyllest til Medvedevs danseferdigheter.

Et annet eksempel er et intervju med en gutt som akkurat har fått ansiktet malt som en zombie på den lokale byfestivalen. Reporteren tar den innlysende inngangen med å skryte av den flotte zombimasken og spør hva gutten synes om festivalen. Det er guttens svar og reporterens reaksjon som gjør dette til 18 minneverdige sekunder sett nærmere 30 millioner ganger. I tillegg er det laget utallige versjoner og hyllester til gutten som bare liker skilpadder veldig godt. 

Del gjerne favorittmemer i kommentarfeltet under. God helg!

Emneord: fredag, meme, video, internett, sosiale medier, Stammespråk Av Svein H. Kleivane
Publisert 27. mai 2011 11:56 - Sist endret 3. nov. 2015 14:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere