Oppsummer med en ordsky

Mange akademiske fag er teksttunge. For en student eller utenforstående, kan det være vanskelig ved slutten av en forelesning, et foredrag eller en artikkel å sitte igjen med en klar forestilling om hva som var essensen av innholdet. Hva med å bruke en ordsky som hjelpemiddel?

Hva er en ordsky?

En ordsky (eng. word cloud) er en sammenstilling av ord. Du forer en tekst til et program, programmet plukker ut de mest brukte ordene og viser dem slik at jo oftere ordet nevnes, jo større er bokstavene. Wordle lager flotte ordskyer, som du kan tilpasse etter behov: farge, font, størrelse med mer.

Her er en ordsky som oppsummerer en artikkel jeg skrev sammen med Inger Grøndal og Gunnar Schei: The Natives are Restless. Higher Education and the Culture of the Digital Natives.

 

Hva kan man bruke ordskyer til?

Ordskyer brukes til å anskueliggjøre innholdet i en tekst. Når du bruker Wordle i undervisningen, kan du enkelt visualisere tekster som rapporter, artikler og foredrag. Men det stopper ikke der. Forskningsresultater (data) og søkeresultater er eksempler utenfor prosasjangeren. Hva slags tekster har du behov for å oppsummere, illustrere eller gjøre mer tilgjengelige?

Emneord: word cloud, wordle, oppsmmere, ordsky, Verktøy Av Anonym
Publisert 5. jan. 2011 08:00 - Sist endret 13. aug. 2015 08:10

Så gøy!

Så gøy!

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 13. jan. 2011 14:52

Godt tips

Brukte den her, artig måte å illustrere på:
http://blogg.uio.no/mn/ifi/innovasjonsteknologi/content/puster-lettet-ut

 

 

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 12. feb. 2011 13:05

Godt eksempel!

 Takk for kommentar -- fint å se Wordle i praksis på UiO!

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 13. feb. 2011 11:09

Har dere noen annen tjeneste som kan generere ordsky? Worlde krever for det første at Java er installert, og deretter skal den installere en usignert ActiveX-kontroll, som heldigvis blir blokkert.

Øyvind Sørbye - 21. sep. 2016 12:37
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere