Smart med smartklokke?

 

Det sies at Google, Apple, Samsung og Microsoft holder på med å lage smartklokker, og noen klokker har allerede kommet, slik som Sony SmartWatch, I'm Watch og Pebble. "NMC Horizon Report > 2013 Higher Education Edition" nevner Wearable Technology som noe de tror vil bli stort om fire-fem år, og smartklokker er en del av dette. Men hva er det, og hva er poenget?

Definisjonen på wikipedia er «A smartwatch or smart watch is a computerized wristwatch with functionality enhanced beyond timekeeping, often with features comparable to a PDA.» Klokkene i den smartklokke-bølgen som har startet nå er klokker hvor man kan installere programmer som kommuniserer med mobiltelefonen via bluetooth. Felles for klokkene er at de er relativt store og har relativt kort batterilevetid. En vanlig klokke kan gjerne gå i fem år på et batteri. Noen smartklokker må lades hver dag, mens andre holder en ukes tid.

Jeg har nå brukt Pebble (vanntett, og med batterilevetid på en uke mellom ladingene) i 10 dager, og har allerede fått sansen for den. Tidligere hendte det (ikke helt sjelden) at mobilen var i lommen og vibrerte om innkommende annrop eller sms uten at jeg la merke til det. Med Pebble som vibrerer på håndleddet er det ikke til å unngå å legge merke til det, og et raskt blikk forteller hvem som ringer, eller hva SMSen handler om. Første versjon av utviklingsmiljøet til Pebble er noe begrenset, men allerede har det kommet mange enkle programmer og klokkeskjermer. Den meste humoristiske klokkeskjermen er kanskje ferieklokken som sier at klokken er f.eks. 5ish, altså i femtiden.

Men potensialet frigjøres først når man får fulle muligheter til å lage programmer som utnytter sensorene i klokken og kommunikasjonen med mobilen. Treningsprogrammer som bruker GPSen i mobilen eller sensorene i klokken til å forstå hva som skjer, og logge aktiviteten. Presentasjon på et nettbrett som vises på storskjerm, og klokke som viser om du ligger foran eller bak skjema basert på hvor lenge du har holdt på og hvilken slide du er på. En stille alarm som vibrerer på armen og vekker deg på togturen når mobilens GPS forteller at du snart er fremme. Klokken som forteller deg når du glemmer igjen mobilen. Vibrasjon på håndleddet ti minutter før avtalen som står i avtaleboken din på PCen og mobilen. Mulighetene er mange, og fantasien stor. Utviklingen innen smartklokker de nærmeste årene er verd å følge med på.

Emneord: smartklokke horizon integrasjon bluetooth, Teknisk Av Anonym
Publisert 19. apr. 2013 13:24 - Sist endret 25. aug. 2016 10:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere