Wikipedia Academy 2012

 

I år som i fjor var DML-gruppen tilstede på Wikipedia Academy under årets GoOpen-konferanse. Programmet kunne friste med både H.K.H. Kronprins Haakon, Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales, bistandsminister Heikki Holmås, og konserndirektør i Telenor Kristin Skogen Lund.

Hovedtråden gjennom årets konferanse var museer og hvordan de kan bidra med publisering av sine samlinger gjennom Wikipedia og Wikimedia Commons.

Bakgrunnen for hvorfor det er interessant å involvere museene i den store Wikipedia-dugnaden, er at de sitter på store mengder informasjon og materiale som dessverre aldri når ut til den gemene hop. Museene har langt mer materiale enn de har plass til å vise det frem på. I tillegg må informasjonen formidles på en måte som er til nytte både for lekfolk og for fagpersonene.

Heldigvis er mye av dette materialet så gammelt at det ikke er noen copyright-holder lengre, som gjør at materialet kan kopieres og distribueres fritt. Det muliggjør publisering på Wikipedia og Wikimedia Commons.

Wikimedia

Wikimedia Norge arbeider for å gjøre kunnskap fri og tilgjengelig for alle mennesker. Arbeider med å støtte Wikimedias prosjekter på bokmål, nynorsk og samisk.

Kilde: Wikimeidia Norge

Wikimedia Commons

Har som formål å bygge en sentral database for å gjøre bilder, videofilmer og musikk tilgjengelig for alle wikimedias prosjekter. Prosjektets filer er direkte tilgjengelige for de andre wikimediaprosjektene, herunder, Wikipedia, Wiktionary og Wikibooks.

Kilde: Wikipedia

Det å skrive om minneverdige gjenstander fra fordums tid er tilnærmet fånyttes uten beskrivende og illustrerende bilder, og skal fritt publisere bilder må disse ha riktige lisenser. Her ligger det en stor utfordring. Heldigvis er det noen som har tatt tak i dette og som ivrig publiserer verker som tilhører folket med gjenbruksvennlige lisenser.

Folkemuseet har nylig publisert over 150 000 bilder og det ligger informasjon om over 930 000 gjenstander på nettsiden Digitalt museum. Mange av disse bildene er publisert under en såkalt Creative Commons-lisens eller er fritt tilgjengelig som en del av Public Domain, det gjør at bildene kan deles videre og brukes i andre verker eller tekster. En tekst på bokmål om Einskilskopper vil kunne bli oversatt til engelsk eller fransk, og de vil samtidig kunne bruke de medfølgende bildene i den oversatte versjonen av teksten.

Kort forklart er Creative Commons et sett med opphavslisenser, hvor opphavspersonen selv kan bestemme under hvilke vilkår et gitt verk kan deles og distribueres. Mens Public Domain betyr at et verk er i det fri, enten fordi rettighetshaveren har dedikert verket til det fri, eller fordi det er falt i det fri etter vernetidens utløp (Du kan lese mer om dette hos Wikipedia og Creative Commons Norge).

— Fokuser på hva som er mulig og hva som er godt nok

Hva kan universitetet og vi som jobber her lære av dette? Jeg tror blant annet vi kan ta lærdom av den åpenheten som vises fra museenes side. Det kan være nyttig å bli påminnet en gang i blant at vi som jobber ved universitetet jobber for å fremme forskning og formidling, og har derfor et ansvar rundt akkurat dette.

Romfartsbyrået NASA har skjønt dette. Alle bildene til NASA kan brukes fritt — også til kommersielle formål — gitt at de blir kreditert som opphavet. Bildene blir derfor brukt og spredt videre i andre typer arbeider, tekster og artikler. Resultatet er at arbeidet til NASA blir anerkjent som både spennende og viktig. Romskipet Discovery montert på en Boeing 747. Foto: NASA/Bill Ingalls Jeg mener mer av det vi gjør og mer av det vi produserer, bør publiseres og tilgjengeliggjøres med en tilhørende lisens som gjør det mulig for det publiserte materialet å leve videre og spres til nye og spennende produkter eller tjenester.

Årets Wikipedia Academy ga mersmak til å jobbe videre med denne typen problemstillinger, og jeg håper vi i DML-gruppen kan gjøre enda mer for å fremme ideen om deling av ressurser.

Emneord: creative commons, Kurs/konferanser, Wikipedia, Wikipedia Academy Av Anonym
Publisert 26. apr. 2012 14:43 - Sist endret 14. aug. 2015 15:15
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere