Brukerveiledning for Wiki

Maler, eller templates, er en måte å vise og formattere informasjon i wikien. Her viser vi hvordan du kan ta i bruk maler i dine tekster. 

Hvis du ikke har en UiO-brukerkonto må du ha en WebID-brukerkonto som du logger deg på med. Du må i tillegg også bli invitert til wikien av eieren av wikien. Dette skjer ved at du blir invitert til en spesifikk WebID-gruppe. 

I noen tilfeller kan det være ønskelig å legge en tekst eller en artikkel som allerede er skrevet i Word eller OpenOffice i wikien. Hvis det bare er korte tekstblokker uten formatering er det som regel uproblematisk å klippe og lime. Men i de tilfellene der det er fotnoter og tekstformatering vil dette forsvinne med vanlig klipp og lim. Løsningen er da å bruke en utvidelse (extention) til Word eller OpenOffice som konverterer teksten til wikitext som du kopierer inn i wikien.

Problemer med å logge inn? Du må være tilknyttet et norsk universitet eller en høyskole, eller benytte deg av WebID.

Lenker som peker til forskjellige steder i en wiki-tekst kan være smart å bruke når teksten er lang. På denne måten kan man lettere navigere rundt i teksten. Denne siden viser hvordan du oppretter et anker i en tekst.

For å holde orden på artiklene er det hensiktsmessig å knytte kategorier til de ulike artiklene. Det er en meget god måte å finne igjen artikler på, og et godt sorteringsverktøy.

Å legge inn bilde fungerer foreløpig ikke så smertefritt som vi ønsker, men her er i hvert fall en beskrivelse av hvordan det virker per dags dato. Den første beskrivelsen virker bare på åpne wikier, mens den andre virker både på åpne og lukkede wikier.

Det er mulig å legge inn en pdf slik at den er synlig på siden i stedet for å bli en nedlastingslenke.

Du kan legge inn en video som f.eks. ligger i Vortex (UiOs publiseringsverktøy) på denne måten.

En åpen wiki kan leses av alle – en lukket wiki er kun synlig for brukere som har rettigheter til wikien.

Her beskrives tre ulike måter å opprette nye sider.

Du har mulighet til å endre språket som eieren av wikien har satt. Endrer du språket vil det ha innvirkning på menyvalgene i wikien. Det er en personlig innstilling, slik at ingen andre brukere vil bli berørt.

Dersom du ikke har UiO- eller Feidebruker, kan du fremdeles få tilgang til wikiene via WebID. Les mer om det her.