English version of this page

Remote Desktop fra Windows

Før du tar Remote Desktop i bruk:

For å koble til kontormaskinen din med Remote Desktop, må det gjøres innstillinger på maskinen. Kontakt lokal IT for å få hjelp til førstegangsklargjøring.

Tilkobling

Når du har fått gjort førstegangsinnstillngene, er du klar for tilkobling.

Opprett en tilkoblingsfil

Tilkoblingsfil trenger du å opprette kun én gang. For å gjøre tilkoblingen enkel, har vi laget en nettside som oppretter en tilkoblingsfil for deg. Slik bruker du siden:

  1. Gå til siden som oppretter tilkoblingsfilen.
  2. Fyll ut feltet Navn på kontormaskin. NB. Dette er navnet på maskinen du skal koble til, den som står på UiO – ikke maskinen du kobler til fra. Viktig at du oppgir maskinnavnet på formen maskinnavn.clients.uio.no  
    • Kjenner du ikke maskinens navn, kan du kontakte lokal IT. Du kan også, i forkant, ta opp siden som oppretter tilkoblingsfil, på UiO-maskinen din og deretter klikke på Denne maskinen-knappen. Du får da opp navnet på maskinen du sitter ved. Noter deg navnet og bruk det når du oppretter tilkoblingsfil på hjemmemaskinen din eller en bærbar maskin. Ikke klikk på Denne maskinen-knappen på maskinen du skal koble til fra.
  3. Skriv inn brukernavnet ditt i feltet Brukernavn.
  4. Velg oppløsning. Vi anbefaler å velge Fullscreen, det gir best brukeropplevelse. Merk at på maskiner med meget høy oppløsning, såkalt "4K" oppløsning, kan teksten bli for liten til å kunne leses. Dette er desverre lite å gjøre med, men det blir trolig fikset når vi går over til Windows 10.

     
  5. Klikk på Generer fil. Du får nå spørsmål om du vil åpne eller lagre filen. Velg lagre og legg filen på skrivebordet eller et annet sted der du helt sikker finner den igjen. Filen heter "maskinnavn.uio.no.rdp".

Koble til maskinen din

Finn filen i Nedlastinger-mappen, og legg den et lett tilgjengelig sted, for eksempel på skrivebordet. Tilkoblingsfilen vil fra nå av være din snarvei til Remote Desktop til kontormaskinen din. Neste gang du vil bruke Remote Desktop, genererer du ikke ny fil, men bare dobbeltklikker på den du opprettet nå. 

1. Dobbeltklikk på tilkoblingsfilen. Du får oppe en dialogboks om ukjent utgiver / unknown publisher. I vinduet skal Remote computer være navnet til kontormaskinen din, og Gateway server skal være 'rds-portal.uio.no'. Klikk på Connect for å komme videre.

 

2. I sikkerhetsvinduet som kommer opp, kontrollerer du at brukernavnet ditt er riktig og at de maskinene du logger inn på er:

1. rds-portal.uio.no

2. Maskinen du valgte (navnet på kontormaskinen din)

Skriv inn passordet ditt, og klikk på OK.

 

3. Du vil i de fleste tilfeller få opp ett vindu der du blir bedt om å godkjenne at maskinen ikke kan verifiseres. Klikk på Yes for å komme videre, og du kan velge å merke av for 'Don't ask me again for connections to this computer' hvis du ønsker. Skrivetbordet på maskinen du vil koble til, skal nå vises og du er koblet til.

 

Kjente feil

Maskinen er ikke klargort for tilkobling

Hvis du får opp denne feilmeldingen, betyr det at kontormaskinen din ikke er klargjort for tilkobling via Remote Desktop. Kontakt lokal IT, så fikser de det. 

 

Kontormaskinen er slått av, eller Remote Desktop er slått av 

Hvis maskinen ikke svarer, og henger på vinduet under, så er maskinen enten avskrudd, eller Remote Desktop på maskinen er avskrudd. Kontakt lokal IT, så fikser de det.

 

Remote Desktop inneholder gammel informasjon

Hvis maskinen din prøver å opprette en tilkobling, men ikke klarer det, vil forsøket på tilkobling bli tidsavbrutt (timed out). Dette kan ha sin årsak i gamle innstillinger på maskinen. Hvis du får en melding om at forsøk på tilkobling ble tidsavbrutt, eller du ikke kommer videre fra skjermen der det står "Connecting ...", kan du prøve følgende for å slette gamle innstillinger:

1.  Åpne Remote Desktop connection fra Start-menyen eller ved å søke i i søkefeltet i startmenyen. 

2.  Velg Show options nederst i åpningsdialogen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Klikk på Advanced-fanen i dialogen som åpnes.

 

4. Klikk på Settings under Connect from anywhere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Hvis det er ferdigutfylt informasjon under Logon settings, klikker du på delete i setningen "You can edit or delete these credentials." Den gamle påloggingsinformasjonen blir slettet, og du kan gå tilbake til siden for å opprette tilkoblingsfil. Følg instruksjonene for å opprette tilkoblingsfil, og koble til ved hjelp av den nye filen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Virker det ikke? 

Se avsnittet for Kjente feil på denne siden, eller kontakt lokal IT.

Publisert 4. juni 2015 10:49 - Sist endret 21. juni 2022 09:32