Effekter av forurensing på livshistorietrekk i arktiske spretthaler

Spretthaler (Collembola) er en viktig økologisk komponent i det arktiske tundraøkosystemet. De er tallrike i fuglefjell der sjøfugl bidrar med guano til gjødsling av underliggende vegetasjon og nærliggende tundra. Guanoen inneholder også miljøgifter, og effekten på fisk i innsjøer rett ved fuglefjell i Arktis er tidligere vist.

 

Lite er kjent om hvordan en slik konsentrering av marin forurensing påvirker medlemmer av det terrestre økosystemet. Spretthaler er velkjente modellarter inne toksikologi og testing av ulike substanser. Den vanligste test-arten er ikke økologisk relevant.

Denne masteroppgaven har derfor fokus på effekten av subletale effekter i en økologisk relevant spretthale Hypogastrura viatica, som både finnes i Arktis og på sørligere breddegrader. Oppgaven vil bygge på en pågående masteroppgave som kartlegger forekomst av miljøgifter i spretthaler under arktiske fuglefjell og deres habitat, og eventuell DNA-skade.

Hypogastrura viatica ansamlinger i mose og på tundra under Arktiske fuglefjell. (Foto: Katrine Borgå)

 

Denne masteroppgaven vil fokusere på hvilken konsekvens eksponering til miljøgifter har for individets aktuelle livhistorietrekk. Prosjektet vil benytte dyr samlet inn i forbindelse med kartleggingen, og vil innebærer eksperimentelle studier av effekten av utvalgte miljøgifter på mortalitet og individuelle subletale endepunkter som reproduksjon, utvikling og vekst. For lettere å belyse underliggende prosesser, vil oppgaven bli gjort som en sammenlikning av H. viatica fra både arktiske og mer sørlige populasjoner.

 

Veiledere vil være Hans Petter Leinaas og Katrine Borgå

                                                                                                        

For mer informasjon kontakt h.p.leinaas@ibv.uio.no og katrine.borga@ibv.uio.no

 

 

Published Apr. 19, 2018 8:14 AM - Last modified July 16, 2018 12:51 PM

Supervisor(s)

Scope (credits)

60