English version of this page

Forskning på bærekraftig energi

UiO:Energi og miljø finansierer tverrfaglig forskning ved universitetet knyttet til bærekraftig energiomstilling og miljø.  

Skal verden unngå dramatiske konsekvenser av klimaendringer, må vi redusere utslippene og iverksette effektiv klimatilpasning. Dette innebærer store endringer globalt for hvordan vi produserer og bruker energi spesielt, og for produksjon og forbruk generelt.

Samtidig må vi ikke skape nye utfordringer knyttet til press på økosystemer og tap av naturmangfold. Den nødvendige bærekraftige omstillingen innebærer også krav om sosial rettferdighet.

Forskningsprosjektene som tildeles midler fra UiO:Energi og miljø er innrettet i henhold til dette bakteppet, med fire innsatsområder og tre tverrgående temaer. De tverrgående temaene er av betydning for samtlige innsatsområder, og omfatter alle relevante fagfelt ved UiO

Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME)

Forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME) er en konsentrert og langsiktig satsing innenfor forskning på fornybar energi, energieffektivisering, CO2-håndtering og samfunnsvitenskap. Forskningen skal skje i et tett samarbeid mellom forskningsmiljøer, næringsliv og forvaltning. FME skal utvikle kompetanse på et høyt internasjonalt nivå. Internasjonalt samarbeid og forskerutdanning er viktige oppgaver for sentrene. Universitetet i Oslo er vertsinstitusjon for ett fremragende forskningssenter for miljøvennlig energi, samt forskningspartner i seks andre sentre. UiO:Energi og miljø deltar i ett av dem, men jobber også opp mot de øvrige.

Konvergensmiljøer

Konvergensmiljøer er store tverrfaglige forskningsprosjekter finansiert av UiO:Energi som skal styrke samarbeidet på tvers av universitetet og bidra til økt synergi mellom forskere og relevante eksterne aktører innen bærekraftig energi og energiomstilling. 

Varighet: 2021-2025

EMPOWER

Forskningsprosjektet EMPOWER har som mål å finne ut hvordan batterier brukt i transportsektoren kan bidra til et bærekraftig energisystem i Norge. 

PriTEM

Forskningsprosjektet  PriTEM (Privacy-preserving Transactive Energy Management) skal utvikle løsninger for sikker og distribuert energiproduksjon. Det innebærer også løsninger for å ivareta  personvernhensyn når man innhenter og deler informasjon i fremtidens smarte og desentraliserte energisystem.  

 

Tematiske forskningsgrupper

UiO:Energi finansierer faggrupper innen temaer relatert til utvikling av bærekraftige energisystemer og samfunn. De tematiske gruppene skal også bidra til utvikling av en tverrfaglig kultur og samarbeid mellom UiO-forskere, og til eksterne samarbeid både nasjonalt og internasjonalt. UiO:Energi og miljø finansierte tre tematiske faggrupper i perioden 2019-2022. I perioden 2022-2024 finansierer vi fire prosjekter, og tre prosjekter i 2024-2027.

Varighet 2024-2026

Nordic Climate History - NORCLI

Hva skjedde forrige gang nordiske samfunn opplevde rask klimaendring? Og hva kan vi lære av hvordan mennesker tilpasset seg utfordringene som på mange måter ligner de vi stor overfor i dag? NORCLI studerer fortidens klimaendringer for å hjelpe oss med å forstå dagens utfordringer.  

Varighet 2022-2024

CO2 storage research and cross-border synergies; southern Norwegian North Sea - CCNS

NCCS skal styrke UiOs posisjon som et ledende universitet innen CCS og gjøre UiO til den foretrukne forskningpartneren i fremtidige CCS-sentre i Norge. NCCS  skal lede og etablere et nytt partnerskap mellom akademia og industri innen FoU-aktiviteter rettet mot CO2-lagring i den sørlige Nordsjøen

Wind for Future: Envisioning swift and inclusive energy transitions with young people across Norway

Wind for Future har som mål å svare på spørsmålet: Hvilke energisystemer ser unge nordmenn for seg for fremtiden? For å svare på dette spørsmålet vil de utvikle, gjennomføre og evaluere workshops om energiomstillingen for ungdom i alderen 16-18 år.

Research for Energy and SUstainabiLity Transformations - RESULTS

RESULTS skal utvikle forskning og evnen til å forstå bærekraftige transformasjoner som svarer på de komplekse globale utfordringene som klimaendringer og tap av biologisk mangfold. Dette inkluderer omstilling av energisystemer, arealbrukssystemer, økonomisystemer, utdanningssystemer og så videre, på en måte som er rettferdig og bærekraftig.

Discovery and exploration of novel materials for tandem solar cells - DENT 

DENT har som mål å akselerere hastigheten på oppdagelser og undersøkelser av nye materialer for bruk i tandemsolceller.

Varighet: 2019-2022

Spatial-Temporal Uncertainty in Energy Systems - SPATUS

Faggruppen SPATUS studerer hvordan vi kan modellere usikkerhet i fornybar energiproduksjon. Vind, skyer og temperatur varierer tilfeldig over både tid og rom, og SPATUS skal se på matematiske modeller som kan fange opp og beskrive denne usikkerheten.

Climate Change and Energy Transition in the Middle East - GreenMENA

Faggruppen GreenMENA skal undersøke hvorvidt det er likheter mellom hvordan regjeringer og samfunn i ulike oljeeksporterende land responderer på et kommende grønt skifte – nærmere bestemt i Norge, Qatar og Kuwait. 

Circular Energy for a Sustainable Circular Economy

Faggruppen skal se nærmere på betydningen av design, vedlikehold og reparasjon av produkter som en energibesparende strategi for å fremme bærekraftige sirkulærøkonomier. Videre vil de også undersøke hvordan nasjonale og internasjonale reguleringer legge til rette for eller hindrer slike strategier.

Akademiaavtalen med Equinor

Samarbeidsavtalen finansierer grunnforskning ved UiO og retter seg generelt mot fremtidens energiløsninger. Den understøtter således UiOs brede satsing på bærekraftig energi og energiomstilling gjennom det tverrfaglige satsingsområdet UiO:Energi og miljø. Aktivitetene som finansieres er alle foreslått av enhetene ved UiO som mottar midler, og ligger innenfor områder UiO selv prioriterer for forskning og utdanning.