Hvorfor velge denne retningen?

”Folk flest bor i Kina” heter en norsk film, og mandarin er morsmål til flere enn noe annet språk. Vi lever i Kinas århundre. Det meste av det vi kjøper, er nå ”made in China”. Kina står sentralt i kampen mot terrorisme, atomkrig og økonomisk krise. Vi har lenge spist kinesisk mat, men nå kommer også kinesisk film, medisin, musikk, filosofi og skyggeboksing. Kina er i ferd med å gjenvinne sin plass som verdens sentrum, Midtens rike. På studieretningen Kinesisk med Kina-studier kan du studere både språket og kulturen.

Hovedvekten i studiet ligger på språket. Kinesisk er eneste levende språk i verden med 3500 år gammel ubrutt skrifttradisjon bak seg. Skriftspråket gjennomgår stadig endringer, ikke minst i møte med dataalderen. Det samme gjelder talespråket, særlig fordi de fleste kinesere nå lærer mandarin i tillegg til sin egen dialekt. På studiet lærer du først og fremst moderne kinesisk (mandarin), men får også grunnleggende kunnskaper i klassisk kinesisk. Kinesisk er svært forskjellig fra europeiske språk både hva gjelder uttale, skrift og grammatikk, og språkstudiet er meget utfordrende og krever stor innsats. Belønningen er at du blir kjent med en annen måte å snakke og tenke på.

Områdekunnskap (Kina-studier) er en viktig del av studiet. I dag er det kinesiske samfunn i en gjennomgripende utvikling som stadig utfordrer grensene mellom nytt og gammelt, med store konsekvenser for forholdet mellom individ, familie, stat og andre deler av samfunnet. Kina står overfor problemer knyttet til miljø, korrupsjon og politisk reform, men er samtidig en gigant i den globale økonomien og en betydelig aktør i internasjonal og regional politikk. Samtidig forholder landet seg til en lang og rik tradisjon innen politisk og filosofisk tenkning, teknologisk og religiøs praksis, samt historiske og skjønnlitterære skrifter. På studiet kan du velge mellom en rekke ulike emner som blant annet berører kinesisk samfunn, litteratur og historie, samt østasiatisk tenkning.

I tillegg skal du selv velge et kulturfag eller samfunnsfag, som gir deg metoder og teorier du kan bruke for å analysere kinesisk språk, kultur eller samfunn. Du kan blant annet velge: filosofihistorie, historie, idéhistorie, kulturhistorie, kunsthistorie, lingvistikk, litteraturvitenskap, medievitenskap, religionshistorie, samfunnsgeografi, samfunnsøkonomi, sosialantropologi, sosiologi eller statsvitenskap.

Det er også mulig å erstatte kulturfaget / samfunnsfaget med et tilleggsspråk, primært japansk.

I løpet av studiet vil du tilbringe et intensivt semester i Kina både for å lære språket i sine rette omgivelser og for å komme i nærkontakt med folk og kultur. Det er også mulig å tilbringe et ekstra år i Kina eller Taiwan etter avsluttet bachelor-studium med finansiering fra Statens Lånekasse for Utdanning.

Publisert 12. feb. 2013 13:17