Eksamensoppgave våren 2014

6 timers skoleeksamen

Både oppgave I, oppgave II og oppgave III skal besvares. Ved karakterfastsettelsen vil oppgave I telle 40 % og oppgavene II og III telle 30 % hver (60 % til sammen). De 4 oppgavene som besvares under oppgavene II og III, vil telle likt.

I

 

Besvar enten oppgave 1 eller oppgave 2

Oppgave 1

Gjør rede for utviklingen til de tidligere statsbærende partiene i Sentral-Europa (inkludert Tyskland) etter 1989. Drøft hvorfor noen av de (eks)kommunistiske partiene har hatt høy oppslutning og regjeringsmakt i hvert fall i enkelte perioder, mens andre ikke har lykkes like godt.

Oppgave 2

Gjør rede for utviklingen av det britiske partisystemet og for de britiske regjeringene fra etter andre verdenskrig og til i dag. Skisser så hovedtrekk ved partisystemene i Skottland og Wales etter innføring av regionalt selvstyre («devolution»).

I pensumbidraget til Philip Lynch beskrives utviklingen av det britiske partisystemet i retning av ”flerpartipolitikk i et politisk system med flere nivåer” (”Multi-Party Politics in a Multi-Level Polity”). Gjør rede for hva Philip Lynch mener med denne formuleringen og skisser empiriske mønstre som støtter dette perspektivet. Gi til slutt en kritisk drøfting av perspektivet.

 

II

 

Besvar 2 av de følgende 3 oppgavene

1. Hvordan velges representantene til den tyske forbundsdagen og hvordan sammensettes forbundsrådet? Skisser og diskuter dynamikken mellom føderalregjeringen(e) og delstatsregjeringene og mellom de to kamrene i den tyske nasjonalforsamlingen med utgangspunkt i Sabine Kropps artikkel.

2. Gjør rede for utviklingen av det franske partisystemet på høyresiden og i sentrum under dem femte republikken. Hva kan forklare denne utviklingen?

3. Skisser det italienske partisystemet i den første italienske republikken (1946 - ca. 1990). Gjør rede for kjennetegn ved Giovanni Sartoris ekstreme eller polariserte partisystemmodell og forklar hvorfor det italienske partisystemet i den første republikken etter Sartoris oppfatning passet inn i denne modellen.

 

III

 

Besvar 2 av de følgende 3 oppgavene

4. Gjør rede for utviklingen av det polske partisystemet og drøft hvordan overgangen til demokrati og valgordningen har påvirket dette.

5. Innenfor eliteforskningen er det vanlig å skille mellom elitesirkulasjon og elitereproduksjon. Hva ligger det i disse begrepene? Gjør rede for hovedfunnene til pensumforfatterne når det gjelder sirkulasjon/reproduksjon av eliter i Polen, Ungarn og Slovakia. Hva er hovedtrenden for den politiske eliten etter 1989? 

6. Gjør kort rede for Offes trippeltransisjon og «the dilemma of simultaneity». Hvordan forklarer Wolfgang Merkel at en rekke postkommunistiske land likevel var konsoliderte demokratier før 2005?

 

Publisert 5. feb. 2018 14:14 - Sist endret 5. feb. 2018 14:14