English version of this page

Midler til lengre forskningsreiser

Doktorgradsstipendiater og postdoktorstipendiater ved HF vil, avhengig av behov, kunne tildeles støtte til en lengre forskningsreise i løpet av stipendperioden. Søknadsfrist: 1. desember og 1. juni.

Med lengre forskningsreiser menes her reiser av minimum 4 ukers og maksimum 26 ukers varighet, der utgiftene er større enn den årlige driftsbevilgningen.

Bevilgning til en slik lengre reise er ment å være et tilskudd til å dekke reise og merutgifter i forbindelse med opphold utenfor hjemstedet, og kommer i tillegg til den nevnte driftsbevilgningen. Merutgifter er kostnader som man ikke ville hatt hjemme eller ekstra kostnader utover det man ville hatt hjemme. Eksempel: kostnader til mat har man også hjemme, men dersom matkostnadene på stedet man reiser til er høyere enn hjemme, kan differansen defineres som en merkostnad.

Midlene fordeles to ganger i året, med søknadsfrist 1. desember og 1. juni.

Midlene blir fordelt ut fra den faglige begrunnelsen søkeren gir m.h.t. behovet for reisen, veilederens uttalelse, eventuelle andre tildelinger og etter en samlet vurdering av innkomne søknader. Tildeling av midler er budsjettavhengig.

Forskningsrådsstipendiater henvises til å søke NFRs Utenlandsstipend.

Det gis ikke tilskudd til reise og opphold for medfølgende familie. 

Merk at reisen må godkjennes av instituttleder ved ditt institutt. Fakultetet tildeler midler utifra kriteriene beskrevet nedenfor, men gir ikke tillatelse til reisen som sådan.

Søknad

Søknaden skal bestå av følgende:

  • utfylt og undertegnet søknadsskjema (rtf)
  • en faglig begrunnelse for reisen og dens varighet
  • veilederens uttalelse om behov og valg av sted i forhold til doktorgradsprosjektet og om valg av tidspunkt for reisen i forhold til doktorgradsarbeidets progresjon
  • evt. invitasjon fra forskningsinstitusjon i utlandet.

Søknaden sendes til: postmottak@hf.uio.no

Tildelingskriterier

A. Tildeling av midler for lengre forskningsreiser gis i prioritert rekkefølge til:

  • universitetsstipendiater som må oppholde seg utenlands eller andre steder i Norge for nødvendig datainnsamling og kildegransking (feltarbeid)
  • universitetsstipendiater som har behov for å reise til et annet sted for å ha kontakt med veileder
  • universitetsstipendiater som søker faglig stimulans i et annet forskningsmiljø

B. Stipendiater som ikke tidligere har fått slik støtte blir prioritert.

 

Retningslinjer for tildeling av midler

  • reise: t/r med billigste alternativ. Bruk av bil innvilges som togbillett.
  • opphold: reelle merkostnader, inntil 4.500 pr. uke i inntil 26 uker.

Etter tildeling

Støtte til reise- og oppholdsutgifter overføres til instituttet og administreres der. 

I etterkant av ditt opphold, og ikke senere enn én måned etter gjennomført reise, må du søke om refusjon via DFØ-portalen. Legg ved dokumentasjon på at reisen er gjennomført og kvitteringer på alle rettmessige kostnader. Du kan også søke om forskudd hvis det er snakk om større beløp som du ikke kan legge ut for selv.

Dersom det ikke skulle bli aktuelt å gjennomføre reisen, må fakultetet underrettes. Utbetalte midler som ikke blir brukt, skal returneres til fakultetet.

Oppholdsstipendet er ment å dekke merutgifter i forbindelse med forskningsoppholdet (opphold og reise). 

Forsikring

Du må selv ta kontakt med NAV Internasjonalt (tidligere Folketrygdkontoret for utenlandssaker) og sørge for forsikring (på eget initiativ og for egen regning).

Rapportering

Fakultetet ber om en kortfattet rapport om bruk av midlene innen én måned etter avsluttet reise. Rapporten skal ikke være et regnskap for bruk av midlene, men det skal gis opplysninger om utbyttet av oppholdet, om evt. vertsinstitusjon og om evt. kontakter som ble opprettet.


 

Publisert 14. juli 2015 12:21 - Sist endret 8. mai 2024 15:07