Vår 2017: Kulturarvproduksjon, Eilert Sundt og Digital Humaniora

Emnet er under redigering

Kort om emnet

Emnet vil gi en innføring i hvordan kulturarv kan produseres og gjøres med et Digital Humaniora-perspektiv. Eilert Sundt og hans kulturhistoriske forskning vil være det empiriske omdreiningspunktet. Gjennom ei rekke feltarbeid undersøkte han alt fra hus og innbo til drakt, mat, båter, renslighet og sedelighet. I 2017 er det 200 år sia Eilert Sundt ble født, og derfor vil kurset bruke hans forskning og biografi som utgangspunkt.

Gjennom emnet skal studentene både gjøre og diskutere egen kulturarvproduksjon. Vi skal bruke kart som verktøy for analyse og formidling, og utvikle digitale ferdigheter ved å delta i produksjonen av en egen digital plattform. Studentene får kartfeste og analysere ulike former for kilder. Vekten vil bli lagt på «Spatial Humanities», dvs. kartbaserte analyser (GIS) og visualiseringer. Gjennom kurset vil vi ta i bruk digitale ressurser utviklet av kulturarvs- og museumssektoren, som www.digitaltmuseum.no, http://kulturit.org/kulturpunkt, www.arkivportalen.no, www.digitalarkivet.no,  www.bokhylla.no,  og http://www.nb.no/hanske/  (nasjonalbiblioteket) samt UiOs egne digitale ressurser.

Emnet kan velges av studenter på masterprogrammene  Europeisk kultur og Museologi og kulturarvstudier, samt andre aktuelle masterprogrammer.

Emnet vil også samprodusere kartverktøy i tett fellesskap med gruppa Digitale medier i læring og forskning (DMLF) ved UiO og er knyttet til postdoktorprosjekt i digital humaniora (Kristina Skåden).

Skulle kartverktøyet ikke bli tilgjengelig tidsnok, søker vi å benytte andre digitale verktøy som allerede fins, men ikke er spesialtilpasset.  

Hva lærer du?

  • God forståelse av kulturarvproduksjon med et digitalt perspektiv.
  • Anvende relevante teorier og metoder innen Spatial Humanities.
  • Bruk av digitale verktøy i kulturarvproduksjon.
  • Skrive faglige kritiske tekster for digital publisering.
  • Faghistorisk forståelse og god kjennskap til Eilert Sundt.
  • Anvende ulike kilder for en digital produksjon. 
  • Bli kjent med museums- og kulturarvinstitusjonenes digitale verktøy.

Målsetning

  • Studentene skal selv lage et eget digitalt produkt med grunnlag i kildemateriale knyttet til Eilert Sundt.
  • Produksjonen skjer i dialog og tett samspill med produktutviklingsmiljøet, og studentene vil dermed påvirke den tekniske infrastrukturen.
  • Det studentene produserer vil ha en stor verdi for allerede etablerte digitale databaser ved institusjoner på museums-, arkiv- og kulturarvfeltet.

Undervisning

Undervisningen i emnet vil bli gitt som forelesninger og workshops. I workshopene vil vi jobbe hands on med å utvikle et digitalt kart som viser og analyserer deler av Eilert Sundts virke. Det er obligatorisk oppmøte på undervisningen

Eksamen

Mappeeksamen bestående av tre deler:

1: Refleksjonsnotat om bruken av digitale verktøy innenfor kulturarvproduksjon.
2: Tekster for digital presentasjon.
3: Digitalt kartpunkt.      

Dato og informasjon om innlevering finnes på semestersiden for våren 2017.

 

 

 

 

 

Publisert 8. nov. 2016 16:26 - Sist endret 8. nov. 2016 16:27