LEGE – Norsk språk og kommunikasjon for utenlandske leger

Kort om emnet

EMNET ER NEDLAGT. FOR INFORMASJON OM LEGEAUTORISASJON I NORGE, GÅ TIL HELSEDIREKTORATETS SIDE, SAK.NO

 

Mål for kurset er at kandidatene skal ha så god skriftlig og muntlig kompetanse i norsk at de uten nevneverdige vansker kan kommunisere med pasienter, pårørende og kolleger, og at de kan utføre de ulike oppgavene en lege stilles overfor, uten at det oppstår kommunikasjonssvikt eller misforståelser.

Hvem passer kurset for?

Kurset er for leger med et annet morsmål enn norsk, svensk og dansk og med utdanning fra et land utenfor Norden. Leger fra land utenfor EØS-området har fortrinnsrett til kursene.

Kursbeskrivelse

Tekstforståelse og vokabular styrkes ved at kandidatene til hver dag skal lese tekster om en rekke ulike medisinske og helserelaterte emner, og ved at disse tekstene danner utgangspunkt for oppgaver og samtaler.

Det gis skriftlige oppgaver hver dag for at kandidatene skal få rikelig trening i å uttrykke seg skriftlig. Med utgangspunkt i tekstene som leses, blir det fokusert på grammatiske og tekstlige faktorer som er frekvente i det språket kandidatene møter i sitt arbeid som leger, og som kan by på vanskeligheter for språkbrukeren.

Det arbeides spesielt med krevende genrer som journal og lovtekster slik at kandidatene skal bli fortrolige med uttrykksmåtene i slike tekster, og slik at de skal kunne forstå og forklare innholdet i journaler og lover og selv skrive journal.

Det arbeides systematisk med innøving av korrekt uttale av norske vokal- og konsonantlyder samt viktige uttalefaktorer som vokallengde, trykk og intonasjon.

Det arbeides med forståelse av muntlig norsk gjennom ulike typer lytteøvelser. Kandidatene vil få øving i å uttrykke seg muntlig ved at de bl.a. må redegjøre for begreper, legge fram gruppearbeid og holde små foredrag.

Kommunikasjon øves gjennom samtaler og rollespill. Det legges spesiell vekt på å trekke inn kulturelle aspekter relatert til de ulike temaene som tas opp.

Kandidatene får individuell tilbakemelding på muntlige og skriftlige prestasjoner gjennom hele kurset.

Opptak og adgangsregulering

For å få opptak må du ha én av disse:

  • Eksamen fra universitetenes norskkurs trinn 3 med karakteren B i muntlig og skriftlig
  • Norsk språktest høyere nivå med 500 poeng (på test tatt våren 2009 eller tidligere) eller "bestått" (på test tatt høsten 2009 eller senere) i muntlig og skriftlig.

Dokumentasjon på dette må sendes inn innen ti dager etter at man har søkt elektronisk.

Dersom det er flere kvalifiserte søkere enn plasser, vil de som meldte seg på først, få tilbud om plass.

Ny eksamen

Ny eksamen er for dem som har gjennomført kurset, men ikke bestått eller gjennomført eksamen.
Pris: kr. 3.500.

Undervisning

Kurset går normalt over 5 uker med undervisning 4 timer pr. dag 4 dager pr. uke. Det er obligatorisk skriftlig arbeid til hver kursdag. Deltakerne skal også holde et kort forberedt foredrag i løpet av kurset.

Det er obligatorisk å følge undervisningen. Deltakerne kan ha maksimalt 20 % fravær.

Lærebøker

Som lærebok brukes et kompendium med cd som deltakerne får tilsendt.

Eksamen

Kurset avsluttes med skriftlig og muntlig eksamen fordelt på to dager. Begge deler av eksamen må være bestått for at eksamen skal være bestått.

Obligatorisk erklæring, mal for forside og tidligere eksamensoppgaver finner du under administrer dine studier ved ILN: http://www.hf.uio.no/iln/studier/admin/

Hjelpemidler

Ingen hjelpemidler er tillatt.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala bestått/ikke bestått. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Fakta om emnet

Studiepoeng
0
Undervisning

Det vil ikke bli arrangert kurs høsten 2015.

Eventuelle spørsmål rettes til henvendelser@iln.uio.no

Eksamen

Ved slutten av hvert kurs

Undervisningsspråk
Norsk
Kursavgift
Kr. 20 000. Kursavgiften betales i to rater på kr. 10.000.