STV2220 Internasjonal politisk økonomi, våren 2012

Eksamensoppgaver V2012
STV 2220
I
Korte besvarelser
Besvar kort FIRE – 4 - av følgende sju spørsmål:
1.A. Proteksjonisme og utenlandsinvesteringer.
Land A bestemmer seg for å øke tollsatsene på importerte biler fra Land B. Til gjengjeld bestemmer Land B seg for å øke tollsatsene på import av halvfabrikata brukt i bilproduksjon fra Land A. Diskutér kort hvordan dette kan tenkes å påvirke utenlandsinvesteringer mellom Land A og Land B.

1.2. Økonomisk vekst og handelspolitisk regime.
De senere årene har flere folkerike utviklingsland hatt relativt høy økonomisk vekst. Diskuter kort, med referanse til minst ett pensumbidrag, hvorfor dette kan virke inn på utformingen av det internasjonale handelspolitiske regimet.
1.3. Ostrom’s typologi
Forklar hva Elinor Ostrom mener med henholdsvis «conditional cooperators» og «willing punishers».
1.4. ‘Triangular diplomacy’
Hva menes med 'the triangular diplomacy' i den internasjonale oljeindustrien?
1.5. Organiseringsperspektiv
Gjør, med illustrasjoner fra pensumlitteraturen, kort rede for hva det vi i kurset har kalt ‘organiseringsperspektivet’  innebærer.
1.6. Selskapenes svar på krisen
Gjør rede for Rob van Tulders typologi over strategier de store transnasjonale selskapene har anvendt som svar på finanskrisen.
1.7. Særbehandling av u-land
Presentér noen argumenter for og i mot særbehandling (positiv diskriminering) av u-land i handelspolitikken.
     II
   Oppgaver for essaybesvarelse
Besvar én – 1 – av følgende tre oppgaver:
2.1. Endring vs. stabilitet i etterkrigstidens internasjonale politisk-økonomiske system
Etterkrigstidens politisk-økonomiske system deles gjerne inn i to perioder: 1945 – 1970-årene, og perioden fra 1970-årene og til nær vår tid, samtidig som litteraturen beskriver dem som forskjellige med hensyn til forholdet politikk/økonomi og til den rolle lederskap og internasjonale institusjoner spiller.
A) Beskriv systemet i de to periodene med hensyn på disse kriteriene og eventuelt andre kriterier du mener har betydning.
B) Drøft hvorvidt det finnes likhetstrekk som kan gjøre betoningen av forskjeller overdreven og påstanden om systemendring usikker.
2.2. Demokrati og utenriksøkonomisk politikk
Ulike bidrag på pensum argumenterer for at utenriksøkonomisk politikk kan påvirkes av hvorvidt et land har et demokratisk eller autoritært regime og av andre nasjonale, institusjonelle trekk.
A) Drøft hvordan og hvorfor demokrati kan påvirke både et lands handelspolitikk og politikken det fører overfor utenlandsinvesteringer.

B) Diskutér videre hvordan og hvorfor ett eller flere mer spesifikke nasjonale institusjonelle trekk kan påvirke handelspolitikk og/eller politikk rettet mot utenlandsinvesteringer (eksempler på institusjonelle trekk som kan diskuteres er typen valgsystem i et demokrati eller graden av begrensninger på utøvende myndighet).
2.3. Finanskrise og politisk regulering
Finanskrisen 2008 har utløst internasjonale krisetendenser som har stilt politiske myndigheter overfor store utfordringer når det gjelder å styre økonomien.
A) Gjør rede for begrepet finansialisering som samtidsdiagnose

B) Gjør rede for de sju fasene i Minsky og Kindlebergers teori om finanskriser ("Minsky/Kindleberger modellen") og illustrer ved hjelp av korte historiske eksempler

C) Drøft hvordan finanskrise ledet til økonomisk krise som igjen ledet inn i en gjeldskrise med spesiell vekt på svakheter ved ØMU som konstruksjon ("en suboptimal kombinasjon").

 

Published July 27, 2015 12:58 PM - Last modified July 27, 2015 12:58 PM