TFF4203 – Gutter og jenter i kirka

Kort om emnet

I det siste har det vært en del medieoppmerksomhet rundt gutters deltakelse i kirkelige aktiviteter. Her framstår guttene som "taperne" i trosopplæringsreformen. Oppslagene har pekt på en skjevhet i forhold til gutters og jenters interesse for og deltakelse i trosopplæringen og i kirkelig barne- og ungdomsarbeid ellers. Det er en overvekt av jenter som deltar i trosopplæringen.. Særlig utfordrende har det vært å etablere gode tilbud for gutter over 10 år. Trosopplæringsreformen ønsker å være en breddereform. Derfor er det naturlig å spørre: Hvordan kan trosopplæringstiltakene nå bredden av jenter og gutter?

Dette spørmålet kan formuleres noe videre: Hvordan kan vi etablere gode utviklings- og handlingsrom rom i kirka for både gutter og jenter? For å kunne arbeide ansvarlig med dette spørsmålet er refleksjon over følgende nødvendig: Har skjevheten i deltaking også noe å gjøre med hvilke implisitte normer for kjønn som eksisterer i kirka, nærmere bestemt i trosopplæringen? Hvilke forestillinger har vi om hva som er typiske jente- og gutteaktiviteter? Viderefører kirka stereotypier av kjønnene, noe som også speiles i aktivitetene som tilbys?

Emnet er et samarbeid mellom Norsk kvinnelig teologforenings (NKTF) trosopplæringsprosjekt ”…her er ikke gutt eller jente...” og TFs Avdeling for kompetansehevende studier (AKS).

Se også www.nktf.org og www.kirken.no/storstavalt

Hva lærer du?

Informert, ansvarlig tale om kjønn og teologi er både mangelvare og utfordring i kirka vår. Mange sitter med erfaringer knyttet til kjønn og trosopplæring, men disse erfaringene har i liten grad vært ført sammen og gjort til gjenstand for faglig bearbeidelse og en overgripende teologisk refleksjon. Kurset setter søkelyset på dette ved å hente opp praksisnære tilnærminger til problemstillingen "trosopplæring og kjønn", bringe sammen og synliggjøre disse og gi dem en systematisk teologisk bearbeidelse. Gjennom fortolket praksis søker vi å komme frem til anvendbare verktøy som kan benyttes i trosopplæringsarbeidet, i tråd med trosopplæringsreformen ønsker vi "å bearbeide egen og andres erfaring med tanke på overførbare prinsipper og læring".

Du vil møte en rekke spennende foredragsholdere og perspektiver med bakgrunn fra praksis og forskning. Det vil bli forelesninger og verksteder. Bl.a. kommer Maria Sundblom, kjent prest, forfatter ("Tjejer i kyrkan") og programleder, som har spilt en sentral rolle i den finske kirkens storsatsning "Tjejer och killar – Vacker i Guds ögon, fokus för kyrkans fostran 2006-2007" (se www.vacker.fi). Du kan ta kurset som videreutdanningskurs , der du under veiledning vil få anledning til å skrive en eksamensoppgave tilsvarende 10 studiepoeng. Det er også mulig å ta kurset som et etterutdanningskurs med kursbevis.

Program for dagene

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Kurset kan tas som etter- og videreutdanning.

Videreutdanning (med 10 studiepoeng): I tillegg til å delta på konferansen, leser du et pensum og skriver en oppgave under veiledning. Det koster 410,- (semesteravgift).
Etterutdanning: Kun deltakelse på konferansen. Ingen oppgaveskriving. Det gis da ingen studiepoeng. Kursavgift: 600,-

Ønsker du å ta kurset som etter- eller videreutdanning kontakt Heidi Opsahl på tlf 22 85 03 96 eller på e-post

Påmelding må skje innen 10. januar 2007.

Forkunnskaper

Anbefalte forkunnskaper

Kurset er særskilt beregnet på folk som jobber med eller har lyst til å jobbe med barn og unge i kirka, enten i trosopplæring eller i andre tiltak.

Undervisning

Undervisningen finner sted på Domus Theologica 6.– 8.2.2007. Undervisning vil bli gitt i plenum (sesjoner med forelesninger og panelsamtaler) og som workshops.

Undervisningen er obligatorisk.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Semesteroppgave på ca. 3000-4000 ord. Det vil bli gitt en veiledning underveis (i Fronter, evt. på e-post). Det er også mulig å ta kurset som etterutdanningskurs uten eksamen, men med kursbevis.

Hjelpemidler

Ingen hjelpemidler er tillatt.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Studenter som pga gyldig frafall (sykdom o.l.) ikke har kunnet gjennomføre ordinær eksamen, kan søke om å få avlegge utsatt eksamen. Utsatt eksamen arrangeres enten senere i samme semester eller tidlig i semesteret etter ordinær eksamen. Dokumentasjon på gyldig fravær må legges ved søknad om utsatt eksamen, jf § 5.5 i Forskrift om studier og eksamener ved UiO

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Annet

Kurset kan tas både som videreutdanningskurs med eksamen, etterutdanningskurs med kursbevis og som et ordinært emne av studenter ved TF.
Det vil bli søkt om godkjenning for at kurset kan inngå i en erfaringsbasert mastergrad for prester.

Kursansvarlig Birgitte Lerheim
birgitte.lerheim@teologi.uio.no
tlf: 22850385 el. 91795331

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Vår 2007
Eksamen
Vår 2007
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

TF-infosenter