PED1350 – Flerkulturell pedagogikk - utviklingsarbeid

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

  • Utdanningssosiologiske perspektiver på opplæringen av minoriteter
  • Utdanningspolitikk og utdanningspolitiske bestemmelser og minoriteter
  • Kulturrelaterte og identitetsrelaterte problemer
  • Innføring i voksenpedagogiske utfordringer
  • Perspektiver på holdningsskapende arbeid i samfunnet og i pedagogiske institusjoner
  • Tospråklighet/flerspråklighet på samfunnsplan og i utdanningssystemet
  • Urfolksperspektiv og språkrevitalisering i utdanningssystemet
  • Modeller for organisering av barnehager og skoler med minoriteter
  • Alfabetisering av voksne og funksjonell analfabetisme
  • Introduksjonsloven og integreringspolitikken
  • Forsøks- og utviklingsarbeid i institusjoner med minoriteter

Hva lærer du?

Emnet vil:

  • Legge grunnlag for at deltakerne blir i stand til å forstå og mestre pedagogiske arbeidsoppgaver i flerkulturelle sammenhenger
  • Legge grunnlaget for å ta initiativ til flerkulturelt pedagogisk utviklingsarbeid i barnehager, grunnskolen, videregående skole og voksenopplæringen.
  • Legge vekt på relevante teorier og forskningsbaserte kunnskaper om politiske, sosiale og holdningsmessige prosesser og intensjoner som omgir pedagogiske institusjoner med minoritetsbarn og voksne innvandrere

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Ingen obligatoriske forkunnskaper utover generell studiekompetanse.

Undervisning

Det er obligatorisk oppmøte første undervisningsdag. Dette er nødvendig for at vi skal få oversikt over studentmengden på kurset. Samt at dere da vil få en gjennomgang av undervisningsopplegg, pensum og studiekrav

Undervisningen foregår i hovedsak som forelesninger (ca. ¾ av kurset), men også som gruppearbeid under faglig veiledning. Veiledning: Det gis veiledning i gruppeprosessen og i forbindelse med semesteroppgaven for de som tar emnet som en del av bachelorgraden eller videreutdanning med studiepoeng. Veiledningen gis i form av seminarer, individuell veiledning og/eller gruppeveiledning. Omfanget av veiledningen er 1 time for individuelle oppgaver og 2 timer for gruppeoppgaver.

Eksamen

Studiekrav (obligatoriske komponenter):

  • For deltakere som tar emnet som videreutdanning eller som en del av bachelorgraden: a) Obligatorisk gruppearbeid med 10 oppgitte kortsvars seminaroppgaver basert på kjernepensum. Det forutsettes aktiv deltakelse av alle gruppemedlemmer. b) Muntlig presentasjon av 1 av seminaroppgavene på kurset. (Punktene a og b tilsvarer 15 timers arbeid inkludert muntlig presentasjon) c) Obligatorisk semesteroppgave som skal skrives individuelt eller i gruppe (grupper på 3-5). Omfanget av semesteroppgaven: 2-5 sider for individuell oppgave 6-8 sider for gruppeoppgaver av grupper med 2 medlemmer 9-12 sider for gruppeoppgaver med 3-4 medlemmer. d) Semesteroppgaven skal basere seg på kjernepensum e) Temaet for semesteroppgaven skal være godkjent av emneansvarlig. Studiekravene må være oppfylt og semesteroppgaven må være godkjent av emneansvarlig for at studentene kan framstille seg til avsluttende individuell muntlig eksamen.
  • For deltakere som tar emnet som etterutdanning a) Obligatorisk gruppearbeid med 10 oppgitte korte seminaroppgaver basert på kjernepensum. Det forutsettes aktiv deltakelse av alle gruppemedlemmer. b) Muntlig presentasjon av 1 av seminaroppgavene på kurset. (Punktene a og b tilsvarer 20 timers arbeid inkludert muntlig presentasjon) c) Obligatorisk semesteroppgave som skal skrives individuelt eller i gruppe (grupper på 3-5). Omfanget av semesteroppgaven: 3-5 sider for individuell oppgave. 6-8 sider for gruppeoppgaver av grupper med 2 medlemmer. 9-12 sider for gruppeoppgaver av grupper med 3-4 medlemmer. d) Karakter: Avsluttende muntlig, individuell prøve. Karakter: vurderes til bestått/ikke bestått. . d) Semesteroppgaven skal basere seg på kjernepensum e) Temaet for semesteroppgaven skal være godkjent av kursansvarlig. Studiekravene må være oppfylt og semesteroppgaven må være godkjent av emneansvarlig for å få tildelt kursbevis.
  • Avsluttende eksamen: For deltakere som tar emnet som videreutdanning eller som en del av bachelorgraden Emnet avsluttes med muntlig individuell eksamen. Det anvendes en gradert karakterskala med fem trinn fra A til E for bestått, med A som beste karakter, og F for ikke bestått. Muntlig eksamen er basert på kjernepensum. Kandidater som ikke består muntlig eksamen, har anledning til å gå opp på nytt innen to semestre etter at emnet er avsluttet uten at studiekravene må gjennomføres på nytt.
  • For deltakere i etterutdanning: Deltakere som tar emnet som etterutdanning tar ikke muntlig eksamen. De som oppfyller de overnevnte studiekravene får tildelt kursbevis.

Annet

Det er lokalt opptak til emnet. Søknadsfrist er 15. oktober

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Undervisning

Erstattes av emnet PED1360 fra og med høsten 2006.

Eksamen

Erstattes av emnet PED1360 fra og med høsten 2006.

Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

UV-studieinfo