Årsrapport Veksthuset for verdiskaping 2023

– fra oppstart til etablert enhet klar for oppskalering

Veksthusmodellen

Åpen dør med lavterskeltilbud for å støtte forskere og styrke innovasjonskulturen

Image may contain: Product, Azure, Font, Aqua, Triangle.

Veksthuset for verdiskaping er innovasjonsenheten for livsvitenskap, helse og teknologi ved Universitetet i Oslo. Vi er en åpen dør for UiOs forskere og studenter; ledere og administrativt ansatte som støtter innovative forskere; og eksisterende og nye eksterne samarbeidspartnere innen livsvitenskap, helse og teknologi.

Vi jobber for å styrke innovasjonskulturen ved UiO. Vi hjelper forskere og studenter ved UiO med å modne ideer i tidlig fase og gir ledere, forskere og studenter kunnskap om innovasjonsprosessen og kompetanse til å ta kunnskap fra idé til bruk om det så er en kommersialiserbar idé eller en samfunnsinnovasjon. Vi tilbyr skreddersydd veiledning, såkornmidler, møteplasser, kurs og seminar og har flere tilbud for studenter.

Målet er at mer kunnskap fra forskningen ved UiO skal bli tatt i bruk slik at den kommer samfunnet til gode.

Veksthuset er et likeverdig samarbeid mellom Det medisinske fakultet og Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og har også støtte fra UiO sentralt samt UiO:Livsvitenskap. Vi samarbeider med teknologioverføringskontoret Inven2, næringsklynger, inkubatorer og bedrifter for å dra veksel på kompetanse i hele innovasjonsøkosystemet.

Leder

Hilde Nebb
Professor Hilde Nebb, direktør, Veksthuset for verdiskaping
Kjære venner, kollegaer og samarbeidspartnere av Veksthuset for verdiskaping.
Det er en glede å kunne presentere for dere Veksthusets årsrapport for 2023, som er vårt første år med full aktivitet. Dette året har vi fortsatt det målrettede arbeidet for å styrke innovasjonskulturen blant våre forskere og studenter.

Les hele lederartikkelen

Årsrapporten dekker hovedaktivitetene fra det siste året og nøkkeltrekk ved det vi gjør. Høydepunkter fra 2023 inkluderer at vi nær har doblet henvendelsene fra våre forskere om tilgang til innovasjonstjenester; samlokalisert oss i Forskningsparken med tre andre UiO-spydspisser – dScience, UiO:Livsvitenskap og UiO:Energi og miljø – for å ta ut synergier i hverandre; utviklet en ny kompetansehevingsarena fra ide til bedrift – Aleap bootcamp sammen med inkubatoren Aleap og teknologioverføringskontoret Inven2; etablert studentinnovasjonsprogrammet Co-Create som er støttet med midler fra Innovasjon Norge for å motivere flere studenter til gründerskap samt  innovasjonskonferansen Science Impact 2023 – tomorrow's solutions start today som en arena for å skape synlighet og engasjement rundt UiOs samlede innovasjonsaktiviteter. 

Veksthuset ble etablert som et svar på en forventning om at mer kunnskap fra forskningen må komme samfunnet til gode. Veksthuset er derfor utviklet med det formål å være en intern innovasjonsenhet som skal fremme en sterkere innovasjonskultur og kompetanse blant forskere, andre ansatte, ledere og studenter. For å komme dette i møte fungerer Veksthuset både som en operativ og strategisk enhet. 

Vi arbeider forsker- og studentnært der vi driver innovasjonsrådgivning, etablerer møtearenaer samt kompetansehevende tiltak og ikke minst samarbeider tett med innovasjonsøkosystemet rundt UiO for å åpne dører og bygge solide samspillsbroer. Veksthuset er også viktig for å synliggjøre flaskehalser og bistå UiO-lederlinjen i å iverksette strategiske beslutninger og prosesser for å skape et velfungerende innovasjonsarbeid ved UiO med gode og transparente rammer for den enkelte bruker. Den organisatoriske plasseringen under Det medisinske fakultet og Det matematisk-naturvitenskaplige fakultet, med midler primært fra disse, sikrer et solid fokus på det mer operative arbeidet ved de to fakultetene. 

Det er gledelig at vi gjennom våre innovasjonsaktiviteter begynner å se gode resultater av vårt brobyggingsarbeid med innovasjonsøkosystemet rundt som teknologioverføringskontoret Inven2, næringsklynger, inkubatorer, oppstartsbedrifter og industri. Videre ser vi frem til å fortsette vårt gode samarbeid med innovasjonsdistriktet Oslo Science City. Sammen med disse aktørene deltar vi også i samfunnsdebatten om akademias rolle som en viktig aktør i helsenæringens verdikjede og behovet for målrettede virkemidler for å ta mer kunnskap i bruk fra forskningen. 

Veksthuset ser frem til et nytt og spennende år sammen med våre forskere, studenter, ledere, næringslivaktører, offentlige aktører og andre samarbeidspartnere. Vi oppfordrer dere til å ta kontakt om det så gjelder informasjon om Veksthusets innovasjonstjenester, innovasjonsstøtte, å videreutvikle allerede felles samarbeid eller å diskutere nye muligheter for samarbeid. Dere er alle viktige for å forme og utvikle Veksthuset i tiden som kommer. 

Innovasjonstjenester for å støtte forskeren

Les om den skreddersydde veiledningen og se grafikk over henvendelsene vi får

Idéstimulering og tidligfasemodning av innovasjonsideer er en svært viktig del av Veksthusets arbeid. Veksthusets innovasjonsrådgivere gir forskere veiledning ut fra den enkelte forskers behov slik at forskerne kan videreutvikle og moden ideene i riktig retning. Rådgiverne kan for eksempel vurdere:

  • idéens modenhet og relevans; hvorvidt veiledning fra mentorer eller andre kan være nyttig for forskerens prosjekt; forskerens tanker om veien videre med mer; om prosjektet kan dra nytte av såkornmidler fra oss, og hva disse midlene eventuelt bør brukes til
  • om forskeren trenger støtte til å søke ekstern finansiering til modning av sin idé
  • om forskeren bør søke om opptak til UiOs innovasjonsprogrammer SPARK Norway eller SPARK Samfunnsinnovasjon
  • om forskeren kan dra nytte av samarbeid med andre i vårt innovasjonsøkosystem. Vi bistår i så tilfelle med å opprette kontakt og kan også betale for mentorer
  • hvilke av våre møteplasser, seminarer og kompetansekurs det er nyttig for forskeren å delta på og hvorvidt vi bør koble på forskerstøtte ved fakultetene og/eller teknologioverføringskontoret Inven2

Vi inkluderer inkubatorer, næringsklynger og næringslivsnettverket rundt oss som mentorer der de bistår innovasjonsrådgiverne og forskerne med innovasjonsprosjektene ved behov. Dette er en del av den skreddersydde veiledningen.

Vi jobber også med instituttene ved våre eierfakulteter og har møter med institutt-, avdelings- og forskningsledere for å få deres syn på behov og utfordringer når det gjelder innovasjonsarbeid.

Gjennom kommunikasjonsarbeidet og kontakten innovasjonsrådgiverne har med instituttene, ønsker vi å gjøre flest mulig kjent med tjenestene våre. Dette er et pågående arbeid.

Bla i bildekarusellen for å se og lese mer om antall henvendelser per måned og akkumulert per år; antall henvendelser per fakultet og kilder til henvendelser.

henvendelser

Forskere som har en innovasjonsidé som trenger å modnes, skal kontakte Veksthuset for verdiskaping, mens forskere som har en oppfinnelse som kan rettighetssikres, kan sende inn melding om oppfinnelse såkalt DOFI (disclosure of invention) til UiOs teknologioverføringskontor Inven2. 

Henvendelsene til Veksthuset omhandler økonomisk støtte, råd om patentering, forretningsmodell, hjelp til avtaler og industrisamarbeid og produktutviklingsløp samt søknader til Forskningsrådet og SPARK-programmene ved UiO for å nevne noen.

Bla i bildekarusellen for å se eksempler på henvendelser vi får og hvordan Veksthuset innovasjonsrådgivere følger opp disse samt hvilke eksterne ressurser i innovasjonsøkosystemet vi kobler på.

Eksempler henvendelser

Les om finansiering og utlysninger

Såkornmidler kan være avgjørende for å videreutvikle ideer og rundt en tredjedel av dem vi er i kontakt med, får også økonomisk støtte i tillegg til rådgivning. Totalt har vi delt ut 7 669 000 i 2023 hvorav 5 000 000 er innovasjonsmidlene fra UiO sentralt.

Forskere kan søke Veksthuset om såkornmidler løpende, men erfaringen viser at utlysninger er et godt virkemiddel for å få forskere oppmerksomme på våre innovasjonstjenester. Det er i dag det viktigste virkemiddelet for å komme i kontakt med forskere. Rundt 60 prosent av henvendelsene kommer gjennom utlysninger. Ingen av søkerne på utlysningen av våre såkornmidler i 2023 var blant søkerne til utlysningen i 2022, noe som viser at vi klarer å nå ut til nye miljøer og få fram nye innovatører.

Midlene fra Veksthuset kan hjelpe forskerne til å verifisere sine ideer og gjøre dem klar til å søke eksterne midler, søke om opptak til SPARK-innovasjonsprogrammene ved UiO eller melde inn oppfinnelse til UiOs Inven2.

Hvor lenge prosjektene er i Veksthusets portefølje før de er klare til det, vil variere fra måneder til år. I forbindelse med utlysning fra innovasjonsprogrammet SPARK Norway høsten 2023 bisto Veksthuset åtte prosjekter. Fire av de seks prosjektene som ble tatt opp, hadde fått støtte fra oss.

Utlysninger

Alle søkerne blir fulgt opp

Alle som søker om midler fra Veksthuset og UiO får tilbud om oppfølging fra Veksthuset, også de som får avslag. Dette tror vi er viktig for å hjelpe forskere videre med innovasjonsideen. Det at man ikke når opp i en søknadsrunde, betyr ikke at prosjektet ikke er liv laga, men det kan være at søkerne må forklare bedre hva prosjektet går ut på og/eller hvorfor de trenger støtte fra oss samt sette opp bedre budsjett.

Samordner utlysning av innovasjonsmidler

Veksthuset har høsten 2023 også jobbet også med å samordne alle UiOs innovasjonsutlysninger for å gjøre søknadsprosessene mer forutsigbare for forskerne. Resultatet av dette blir synlig i løpet av våren 2024.

Møt forskere som har fått veiledning og støtte fra Veksthuset

Møt noen av forskerne ved våre eierfakulteter, Det medisinske fakultet (MED) og Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MN), som har benyttet seg av Veksthusets tjenester både veiledning, såkornmidler, møteplasser og kompetansehevende tiltak. Les intervjuer med dem der de forteller om sine forsknings- og innovasjonsprosjekter og hvordan de har jobbet med Veksthuset. Artiklene er på engelsk.

Steven Ray Wilson, professor, Kjemisk institutt, MN

Les artikkelen A tailored analytical tool for laboratory-grown organs.

Carmen Herrera, forsker, Institutt for biovitenskap, MN

Les artikkelen Promising biomarker for early cancer detection.

Shirin Pourteymour, postdoktor, Institutt for medisinske basalfag, MED

Les artikkelen Early screening for risk of preterm labor.

– They are very proactive in wanting to help researchers and students who have an idea for potential innovation. With their highly experienced and dedicated team who has a deep understanding from a business perspective, they are able to focus on the key elements and highlight the essence of an idea for development. It has been one of the most positive experiences I have had at the university, says Wilson. 

Vibeke Ansteinsson, førsteamanuensis, Institutt for helse og samfunn, MED

Les artikkelen A digital platform solution to harmonize dental care for the elderly.

Nikolai Opdan, stipendiat, Matematisk institutt, MN

Les artikkelen Cyber security: Novel method of data processing.

Yanwu Guo, tidligere postdoktor, Institutt for biovitenskap, MN, nå leder av oppstartsbedriften Helixy

Les artikkelen Molecular diagnosis for animal diseases made easy.

Image may contain: Glasses, Forehead, Nose, Glasses, Smile.
Stefan Krauss

Stefan Krauss, professor, Institutt for medisinske basalfag, MED

Les artikkelen Advancement in organ-on-chip research for better research and development models

Innovasjonstjenester for å styrke innovasjonskulturen

Les om våre kompetansehevingstilbud

Helseinnovatørskolen

Veksthuset for verdiskaping drifter Helseinnovatørskolen ved Universitetet i Oslo. Siden starten i 2016 har mer enn 600 unge, helsevitenskaplige forskere fått opplæring i helseinnovasjon gjennom Helseinnovatørskolen. Helseinnovatørskolen er et initiativ fra Universitetet i Oslo (UiO). Skolen drives i dag i samarbeid med NTNU i Trondheim og Karolinska Institutet (KI) i Stockholm og Københavns universitet (KU). Skolen er støttet av Novo Nordisk Fonden, og det er kostnadsfritt for deltakerne. Kurs 1 og 2 er beregnet på PhD-er og postdoktorer samt unge førsteamanuenser, universitetslektorer, klinikere og forskere.

Kurs 1 Helseinnovasjon og entreprenørskap ble holdt våren 2023 med 58 deltakere hvorav 17 fra UiO, 1 fra Oslo universitetssykehus (OUS) og 1 fra OsloMet. Kurset handler om hvordan man kommersialiserer forskning og ideer og hvordan innovasjon komme til nytte i kliniske sammenhenger.

Kurs 2 Entreprenørskap i helsetjenesten ble holdt høsten 2023 med 30 deltakere hvorav 8 fra UiO og 6 fra OUS. Her lærer deltakerne fra erfarne gründere, ledere og akademikere hvordan de kan utvikle egen forskningsidé til et selskap. De tre beste prosjektpitchene mottok en pengepremie på siste samling i Forskningsparken i Oslo i slutten av november.

Pitchekonkurranser

Aleap bootcamp for entreprenører i tidlig fase

Veksthuset for verdiskaping har sammen med UiOs og OUS' teknologioverføringskontor Inven2 vært partnere på helseinkubatoren Aleaps bootcamp for innovasjonsprosjekt og oppstartsselskap i 2023. Ni av prosjektene i Veksthusets portefølje har deltatt på bootcamper der de har lært mer om veien fra idé til marked med temaer innen utarbeidelse av verdiforslag, regulatorisk godkjenning og immaterielle rettigheter, skaffe finansiering, forretningsutvikling og pitching. Veksthuset for verdiskaping har også hatt ansvar for å undervise i Design Thinking på bootcampen. Dette er en metode for å utvikle produkter med utgangspunkt i brukernes behov.

Les om våre møteplasser for akademia og industri

Veksthuset har arrangert flere møteplasser mellom akademia og næringsliv: Innovation Hangouta, Impact Breakfast samt innovasjonskonferansen Science Impact 2023 under Oslo Innovation Week. Arrangementene er evaluert med gode tilbakemeldinger. Samarbeid med innovasjonsøkosystemer er svært viktig for å nå godt ut både internt på UiO og i innovasjonsøkosystemet.

Innovasjonskonferansen Science Impact

Innovasjonskonferansen Science Impact 2023 – tomorrow's solutions start today 27. september var en del av Oslo Innovation Week.

Vi zoomet inn på hjernen, hjertet og kroppen og planetens helse og dykket ned i energiproduksjon (vind og sol) og energilagring (batteri og hydrogen) for å gi deltakerne fremragende forskning og utvikling fra Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehus, SINTEF, oppstartsbedrifter i innovasjonsøkosystemet i Oslo og bedrifter.

Vi tok tak i utfordringer og løsninger og spurte: Hvordan utvikler vi løsninger for å sikre en bærekraftig helsetjeneste som vil ha færre ressurser i framtida? Hvordan unngår vi at vi blir syke i utgangspunktet? Hvordan utvikler vi løsninger for et bærekraftig energisystem? Hvordan kan teknologi bidra til nye løsninger? Hvordan bør akademia og næringsliv samarbeide for å øke forskningens samfunnsnytte?

Se video med bilder av alle som var på scenen (1 minutt og 51 sekund med musikk).

Hovedarrangør: Veksthuset for verdiskaping, UiO
Eksterne partnere: Inven2, Forskningsparken, SINTEF, LMI, Oslo universitetssjukehus (OUS) og The Life Science Cluster
Interne partnere ved Universitetet i Oslo (UiO): UiO:Energi og miljø, dScience – Senter for data- og beregningsvitenskap, Senter for global helse ved SUSTAINIT, Det medisinske fakultet, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Institutt for biovitenskap og Det utdanningsvitenskapelige fakultet

Innovation Hangouts

Innovation Hangouts er en uformell møteplass for samspill mellom studenter og forskere fra UiO med aktører fra det offentlige, sykehus, næringsliv, mentorer, klynger og inkubatorer i vårt innovasjonsøkosystem. Vi byr på inspirasjonsinnlegg, innlegg fra rollemodeller, matchmaking, matservering og mingling.

Med denne møteplassen, som vi etablerte i 2022, ønsker vi å inspirere, gi selvtillit og kunnskap om innovasjonsprosesser og legge til rette for samarbeid som gjør at forskning blir tatt i bruk og kommer pasienter og samfunnet til gode. I 2023 arrangerte vi to separate Innovation Hangouts i tillegg til Innovation Hangout som var en del av Science Impact-konferansen.

  • 27. april arrangerte vi hangout i samarbeid med dScience
    Inspirasjonsinnlegg: Astrid Kristoffersen, PhD, forskings- og utviklingsdirektør DNV med ansvar for energi, maritim, helse, mat og verdikjeder, havrom og digital forsikring.
    Rollemodellinnlegg: Vegard Vinje, PhD, konsulent Expert Analytics som har tjenester innen vitenskapelig og industriell dataanalyse og systemutvikling innen alt fra kreftforsking til vannkraft.
    I tillegg deltok Norsk Regnesentral, SINTEF Digital, SynPlan og Onsagers på matchmaking
  • 9. november arrangerte vi hangout i samarbeid med Norway Health Tech og Health2B
    Inspirasjonsinnlegg: Elen Høeg, daglig leder, Health2B
    Rollemodellinnlegg: Gard Fostad Moe, daglig leder, Aristeia AS
    I tillegg deltok Patentstyret, FornixVR, Bouvet, Sunnaas sykehus, Oslo universitetssykehus og Gnist Sykehuspartner på matchmaking.

Impact Breakfast

Sammen med SINTEF Digital og Forskningsparken tok vi i 2023 opp igjen arbeidet med Impact Breakfast som tidligere ble arrangert av Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet fra UiOs side. Her stiller forskere fra UiO og SINTEF samt oppstartsbedrifter fra Forskningsparken i Oslo.

Vi evaluerer alle arrangementene våre for å sikre at de svarer til forventningene og for å få inn innspill til hvordan vi kan forbedre arrangementene våre.

Arendalsuka

Under Arendalsuka arrangerte vi møtet Veikart og verdikjeder viktige verktøy for å realisere potensialet i ny norsk helsenæring sammen med Aleap, The Life Science Cluster, LMI og HelseOmsorg21-rådet. Norge skal bli ledende på helsenæring.

Vi spurte: Hva betyr regjeringens veikart for helsenæringen og verdikjedene vi presenterer i møtet for arbeidet framover? Vi presentert en modell for verdikjeden for helsenæringen som helseinkubatoren Aleap har tatt initiativ til å utvikle I samarbeid med hele innovasjonsøkosystemet med blant annet Veksthuset, helseklynger og inkubatorer i Forskningsparken. Verdikjeden skal bidra til å belyse flaskehalser på veien fra forskning og idé til legemiddel, medisinsk utstyr eller digitale terapier som eksporteres og selges globalt. Den vil hjelpe oss å prioritere når vi skal bygge en bærekraftig norsk helsenæring og realisere ambisjonene i regjeringens nye veikart for helsenæringen.

Med Mari Sundli Tveit, Forskningsrådet / Håkon Haugli, Innovasjon Norge / Erling Nordbø, Aleap / Nimrah Ramzan, Arbeiderpartiet / Sindre Holme, Norway Health Tech / Ingvild Aaløkken, Statens legemiddelverk / Sveinung Hole, Sarsia / Per Morten Sandset, HelseOmsorg21-rådet / Solveig Kristensen, Universitetet i Oslo / Øystein Soug, Arxx Therapeutics / Hanne Mette Kristensen, The Life Science Cluster / Monica Larsen, LMI

På vegne av UiO arrangerte vi også møtet Næringslivet må forske, utvikle og innovere mer. Vi spurte: Hvordan kan universiteter og høyskoler bidra? sammen med Universitetet i Agder, NTNU, Universitetet i Stavanger, Høyskolen Kristiania, OsloMet, UiT Norges arktiske universitet.

Livsvitenskapskonferansen Norway Life Science

Veksthuset har også deltatt i planleggingen av Norway Life Science 2023 og 2024 med direktør Hilde Nebb på programmet.

Les om vårt studentinnovasjonsarbeid

For å styrke innovasjonskulturen ved UiO, har Veksthuset for verdiskaping flere innovasjonstjenester for studenter.

Innovasjonsprogrammet Co-Create

Logo Co-Create og partnere

Veksthuset for verdiskaping fikk høsten 2023 støtte fra Innovasjon Norge til et nytt innovasjonsprogram for studenter i Osloregionen. Med på laget er OsloMet, BI, Kristiania, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Studentenes Entreprenørskapsfond i Oslo samt inkubatorene Aleap, Startuplab og ShareLab i Forskningsparken og Oslo Cancer Cluster Incubator. Målet er å få flere oppstartsbedrifter og mer verdiskaping. Studentene skal gjennom et år jobbe med egen oppgave med utgangspunkt i temaer som angår dem som klima, teknologi, studentliv, demografi og helse. I tillegg vil de få kunnskap om entreprenørskap gjennom forelesninger og workshoper.

Finansiering fra SEFiO og Veksthuset

Gjennom Veksthuset for verdiskaping er Universitetet i Oslo en av partnerne i Studentenes Entreprenørskapsfond i Oslo (SEFiO). Her kan studenter søke om opp til 25 000 kroner til innovasjonsprosjekt. Målet er å bygge et unikt innovasjonsmiljø i Oslo og knytte akademia, næringsliv og studenter tettere sammen. SEFiO er et samarbeid mellom UiO, BI, OsloMet, NMBU og Kristiania.

Studenter kan også søke om tilskudd fra Veksthuset for verdiskaping (rundt 10 000–25 000 kroner) dersom dette er nødvendig for å få fart på videreutviklingen av en idé.

Internship-program – sommerjobb for studenter i bedrifter

23 bedrifter og 150 studenter fra Det medisinske fakultet og Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet deltok på matchmaking for studenter og bedrifter 8. februar. Etter arrangementet søkte studentene sommerjobb i bedriftene.

Selskapene mottok til sammen 324 søknader fra 87 unike søkere. 29 studenter fikk sommerjobb i 16 bedrifter hvorav 11 er små- og mellomstore bedrifter der Veksthuset dekket lønna til 50 prosent av lønnen til 17 studenter. Programmet drives av Studentforeningen for medisinsk innovasjon (SMI) og Studentforeningen for farmasøytisk innovasjon (SFI) med tett oppfølging fra Veksthuset.

Målet med internship-programmet er å gjøre studenter kjent med ulike karriereveier der de kan bruke kunnskapen og kompetansen sin.

Denne videoen gir deg et glimt av matchmakingen. Video med musikk < 1 minutt.

En av dem som åpnet dørene for studenter i 2023, var grunnlegger og leder av Æira, Mari Zimmermann. Hun var den første som fikk støtte fra Veksthuset da hun var medisinstudent i 2021. Året etter fikk hun STUD-ENT-stipend fra Innovasjon Norge og flyttet inn i helseinkubatoren Aleap i Forskningsparken i Oslo på høsten. Æira er et VR-simuleringsprogram som har som mål om å minske gapet mellom lesesalen og behandlingsrommet for medisinstudenter. Studentene som hadde sommerjobb hos henne, Live Fosmark og Marta Eklo, hjalp til med å kvalitetssjekke og utvikle det medisinske innholdet i simuleringsverktøyet.

Skaperverksted

I 2022 gikk Studentforeningen for farmasøytisk innovasjon, ShareLab i Forskningsparken og Veksthuset for verdiskaping sammen om et prosjekt som gir farmasistudenter muligheter til å jobbe på innovative prosjekter og skaffe seg kompetanse som etterspørres av næringslivet.

Dette er nå et skaperveksted der studenter får kurs i avansert analyse og bruk av måleutstyr. Studentteam kan bruke ferdighetene de tilegner seg til å utvikle nye produkter. Selskapet Moreshroom som mottok 1 millioner kroner i STUD-ENT-støtte fra Innovasjon Norge i 2023 for å lage nytt protein fra sopp for sunn, god og bærekraftig mat, har benyttet seg av tilbudet. Instituttleder ved Farmasøytisk institutt har tatt initiativ til å utrede hvordan dette kan gjøres om til studiepoenggivende kurs, noe som viser nytten av tilbudet.

Vi har også støttet IgNite som er et skaperverksted ved Det matematisk-naturvitenskapelige der studenter får omsette teori til praksis.

Les om vårt samarbeid med innovasjonsøkosystemet

Veksthuset for verdiskaping samspiller med hele innovasjonsøkosystemet, inkludert teknologioverføringskontoret Inven2, næringsklynger, bedrifter og inkubatorer. Vi bruker kompetansen i økosystemet på riktig måte til riktig tid for å hjelpe forskere best mulig med å modne innovasjonsideer og for å lage gode møteplasser mellom akademia og næringsliv.

 

Aktørene i innovasjonsøkosystemet for livsvitenskap i Oslo.

  • På bedriftslinjen: næringsliv, farmasøytisk industri (for eksempel Bayer, Astra Zeneca, Novartis, Roche, Thermo Fisher Scientific), bioteknologiindustri, teknologibedrifter
  • På akademia-, sykehus- og instituttlinjen – ideer og samhandling: Oslo universitetssykehus (OUS), Akershus universitetssykehus (Ahus), SINTEF, Universitetet i Oslo
  • På støtte- og vekstlinjen: Inven2, teknologioverføringskontoret (TTO) som eies av UiO og OUS, Forskningsparken, klynger (Norway Health Tech (NHT), The Life Science Cluster (TLSC), Oslo Cancer Cluster (OCC)), inkubatorer (Aleap, ShareLab, Startuplab, Oslo Cancer Cluster Incubator (OCCI)), Health2B, Legemiddelindustrien (LMI). Direktoratet for medisinske produkter (DMP – tidligere Statens legemiddelverk)
  • På utdanningslinjen: Helseinnovatørskolen, Aleap bootcamp, Co-Create, Insj UiO, Studentforeningen for medisinsk innovasjon (SMI), Studentforeningen for farmasøytisk innovasjon (SFI)
  • På finansieringslinjen:  Helse Sør-Øst RHF, Radforsk, Norges forskningsråd, Innovasjon Norge
  • På arrangementslinjen: Norway Life Science, Innovation Hangouts, Science Impact-konferansen, Nordic Life Science Days, Impact Breakfast
  •  Oslo Science City

Interne samarbeidspartnere: Institutter ved Det medisinske fakultet (MED) og Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MN); forskningsadministrative avdelinger ved MED, MN og UiO sentralt; UiO:Livsvitenskap og innovasjonsprogrammet SPARK Norway; UiO:Energi og miljø og innovasjonsprogrammet SPARK samfunnsinnovasjon; dScience – Senter for data- og beregningsvitenskap; studentinnovasjonsaktørene Insj UiO, Studentforeningen for medisinsk innovasjon (SMI), Studentforeningen for farmasøytisk innovasjon (SFI) og IgNite.

Les om andre viktige hendelser i 2023: nytt navn, samlokalisering med strategiske UiO-enheter og grunnsteinnedleggelse Livsvitenskapsbygget

Nytt navn

I januar 2023 skiftet vi navn fra Veksthuset for livsvitenskap til Veksthuset for verdiskaping for å synliggjøre at vi dekker alle enheter ved begge våre eierfakulteter.

På engelsk endret vi navn fra Life Science Growth House til UiO Growth House.

Samlokalisering i Forskningsparken

I januar 2023 ble Veksthuset for verdiskaping også samlokalisert i Forskningsparken med andre strategiske spydspisser ved UiO – dScience – Senter for data- og beregningsvitenskap, UiO:Livsvitenskap og UiO:Energi og miljø. Dette tror vi vil bidra positivt til det videre innovasjonsarbeidet ved UiO. – Med dette kan enhetene samarbeide tettere og trekke på kompetansen til hverandre samt ta ut synergier i hverandre, sa UiOs viserektor for forskning og innovasjon Per Morten Sandset.

Morten Dæhlen, Vebjørn Bakken, Hilde Nebb og Carl Henrik Gørbitz

På bildet: lederne av de fire enhetene Morten Dæhlen, Vebjørn Bakken, Hilde Nebb og Carl Henrik Gørbitz.

Livsvitenskapsbygget om to år

Veksthuset for verdiskaping er blant enhetene som skal flytte inn i Livsvitenskapsbygget. 4. mai la daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe og helseminister Ingvild Kjerkol ned grunnsteinen for bygget – Norges mest moderne, største og viktigste bygg for forskning og innovasjon innen kjemi, farmasi, biovitenskap, medisin og livsvitenskap.

Bildekollasj grunnsteinnedleggelse

På bildet nede til venstre: Veksthusets innovasjonsdirektør Hilde Nebb sammen med dekanene ved våre eierfakulteter Solveig Kristensen, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og Hanne Flinstad Harbo, Det medisinske fakultet.

Portrettfoto teamet i Veksthuset

Se ansatte og medlemmer av rådgivende organ

Teamet i Veksthuset for verdiskaping i 2023

  • Direktør: Hilde Nebb, professor
  • Senior innovasjonsrådgiver Beate Rygg Johnsen
  • Senior innovasjonsrådgiver Ivar Bergland
  • Senior innovasjonsrådgiver Nicolay Bérard-Andersen
  • Kommunikasjonsrådgiver Norunn K. Torheim, PhD
  • Administrativ koordinator Kathrine L. Stensløkken
  • Senior innovasjonsrådgiver Katja Dralle Mjøs, PhD (80 %)
  • Senior innovasjonsrådgiver Silje Katinka Jansen (fra 1.6.)
  • Jurist Peder Heyerdahl Utne (20 %)
  • Senior innovasjonsrådgiver Henrik Schultz (20 % til 1.3.)

Rådgivende organ i 2023

Veksthuset for verdiskaping er et likeverdig samarbeid mellom Det medisinske fakultet (MED) og Det matematisk-naturvitenskaplige fakultet (MN) ved UiO. MED er vertsfakultet, og leder for Veksthuset rapporterer til dekanen på MED. Fakultetsstyret og dekanen ved MED er øverste organ for enheten. Dekanen på MN leder det rådgivende for Veksthusets direktør.

Rådet hadde følgende sammensetning i 2023

  • viserektor for forsking og innovasjon, UiO – Per Morten Sandset
  • dekan MN (leder av rådet) – Solveig Kristensen
  • dekan MED – Hanne Flinstad Harbo
  • fakultetsdirektør MN – Jo Døhl
  • fakultetsdirektør MED – Hans Ragnar Mossin
  • avdelingsdirektør, avdeling for forsknings- og innovasjonsadministrasjon, UiO – Ingrid Sogner

Les om våre kommunikasjonskanaler

Veksthuset har månedlige nyhetsbrev på norsk og engelsk som synliggjør både internt og eksternt hvordan Veksthuset for verdiskaping jobber med å styrke innovasjonskulturen ved UiO. I 2023 hadde vi 10 nyhetsbrev hvorav 3 var på nynorsk og 7 på bokmål. Alle er også tilgjengelige på engelsk. Vi formidler fra våre aktiviteter på våre nettsider og vår LinkedIn-konto og bruker fakultetenes og instituttenes nettsider og nyhetsbrev for å nå ut til forskere på MED og MN. I tillegg jobber vi med ledere på ulike nivåer på UiO.

To personer som diskuterer

Kontakt oss om du har en innovasjonsidé i tidlig fase!

Vi byr på skreddersydd veiledning og støtte, inkludert såkornmidler. Ta kontakt med oss dersom du vil diskutere hvordan du kan gå videre med din innovasjonsidé i tidlig fase.

Nyhetsbrev

Følg oss på LinkedIn