English version of this page

UiO samler strategiske spydspisser

Veksthuset for verdiskaping, dScience – Senter for data- og beregningsvitenskap, UiO:Livsvitenskap og UiO:Energi og miljø er nå samlokalisert i Forskningsparken i Oslo. – Med dette kan enhetene samarbeide tettere og trekke på hverandres kompetanse samt ta ut synergier i hverandre. Slik får UiO muligheten til å utvikle sine strategiske initiativer og styrke innovasjonstenkningen, sier UiOs viserektor for forskning og innovasjon Per Morten Sandset.

Ledere strategisk initiativ

Lederne av de fire enhetene: professor Morten Dæhlen (dScience – Senter for data- og beregningsvitenskap); Vebjørn Bakken (UiO:Energi og miljø); professor Hilde Nebb (Veksthuset for verdiskaping) som har vært primus motor for å samle enhetene; og professor Carl Henrik Gørbitz (UiO:Livsvitenskap). Alle har tro på at samlokaliseringen skal gi UiOs forskere og studenter bedre tjenester innen innovasjon, styrke tverrfaglig forskning og utdanning ved UiO og bidra til å gjøre det enklere for eksterne aktører å samarbeide med universitetet. 

Om enhetene

Veksthuset for verdiskaping skal bidra til en sterkere innovasjonskultur ved UiO slik at mer kunnskap fra forskningen blir tatt i bruk. Innovasjonsenheten hjelper forskere og studenter innen livsvitenskap, helse og teknologi med å modne innovasjonsideer i tidlig fase. Veksthuset tilbyr skreddersydd veiledning, såkornmidler, møteplasser, kurs, seminar, internship for studenter, mentorprogram med mer. Innovasjonsenheten endret navn fra Veksthuset for livsvitenskap til Veksthuset for verdiskaping 1. januar 2023. 

dScience – Senter for data- og beregningsvitenskap –  har oppgaver som kan oppsummeres i tre hovedpunkter; i) videreutvikle UiOs sterke miljøer innen data- og beregningsvitenskap, herunder områder som kunstig intelligens, maskinlæring, kunnskapsrepresentasjon og digital tvilling teknologi, ii) utvikle viktige deler av UiOs digitale forskningsagenda for grønn omstilling og iii) utvikle et tettere strategisk og faglig samarbeid med næringsliv og enheter i offentlig sektor, herunder bidra sterkt i utviklingen av Oslo Science City. dScience vil fortsatt ha aktiviteter i Kristine Bonnevies hus og dScience-lounge.

UiO:Livsvitenskap er en av universitetets tre tverrfaglig satsinger og har som mål å styrke konvergens innen livsvitenskap. Det fremste virkemidlet for å fremme tverrfaglig forskning er tildeling av konvergensmiljøer. Programmet SPARK Norway tilbyr mentoring, utdanning og finansiering av helserelaterte innovasjonsprosjekter. I tillegg står satsingen bak konferansen Norway Life Science, som arrangeres i februar hvert år.

UiO:Energi og miljø er også en av universitetets tre tverrfaglige satsinger. Målet for satsingen er å bidra til at verden kommer seg gjennom en storstilt energiomstilling samtidig som vi reduserer klima- og miljøproblemene. Omstillingen må være sosialt rettferdig og ta hensyn til økosystemer og naturmangfold. Et viktig virkemiddel for satsingen er ulike interne støtteordninger for forskning og utdanning, i tillegg har UiO:Energi og miljø et overordnet koordinerende ansvar på UiO for FME-ordningen (Forskningssentre for Miljøvennlig Energi) hos Forskningsrådet. Satsingen endret navn fra UiO:Energi til UiO:Energi og miljø 1. januar 2023.

Av Norunn K. Torheim
Publisert 6. jan. 2023 14:20 - Sist endret 9. jan. 2023 09:29