Deeyah Khan fikk UiOs menneskerettighetspris i 2015

Deeyah Khan jobber for kvinners rettigheter og ytringsfrihet, med sin egen historie som bakteppe. Som ung norsk-pakistansk musiker i Norge erfarte Khan å bli truet til taushet av konservative krefter i det pakistanske miljøet og måtte forlate Norge som 17-åring.

Portrett av Deeya Khan.

– Prisen til Deeyah Khan setter søkelyset på situasjonen til kvinner og kvinners frihet i eget og andre land, men også på en svært akutt problemstilling knyttet til unge muslimers tilslutning til radikal islam og ekstremisme, sier Inga Bostad, leder av utdelingskomitéen.

Prisbelønt dokumentarfilmskaper

I 2013 mottok Khan Emmyprisen for beste dokumentar for filmen Banaz – a love story om den britisk-kurdiske kvinnen Banaz som ble drept av egen familie i et æresdrap. Khan er nå aktuell med dokumentarfilmen Jihad, om britisk-muslimske unge menn som slutter seg til voldelig og ekstrem jihadisme. I filmen søker Khan å finne ut hva ved jihadismen som virker så forlokkende på disse unge, vestlige mennene.

Stiftet institusjonen Sisterhood

I januar 2015 arrangerte Khan konferansen World Woman, om kvinner, kunst og ytringsfrihet. Blant deltakerne var den iranske vinneren av Nobels fredspris, Shirin Ebadi. I 2007 var Khan med på å stifte institusjonen Sisterhood, som bistår unge muslimske kvinner med å finne et eget kreativt og kunstnerisk språk.

Skaper oppmerksomhet om kvinners situasjon og rettigheter

– Det er et tydelig feministisk spor i Khans arbeid med ytringsfrihet. Hun har tatt initiativet til en rekke organisasjoner og institusjoner som har som mål å skape oppmerksomhet om kvinners situasjon og rettigheter, sier Bostad.

Deeyah Khan er for tiden bosatt i, og arbeider i London.

Mer informasjon om Deeyah Khan

Publisert 18. apr. 2018 11:52 - Sist endret 23. jan. 2024 02:49