English version of this page

MusicLab: Abels KORK

Bli med oss på en unik forskningskonsert i samarbeid med KORK og Abels tårn.

Kringkastingsorkestret

KORK og MusicLab-teamet fra UiO. Foto: Simen Kjellin (UiO)

Hvordan påvirker musikk oss? Hva skjer i hjernen vår når vi hører en melodi vi liker – eller misliker? Hvorfor reagerer vi forskjellig på ulike typer musikk? Og hvordan klarer et helt orkester å spille plettfritt sammen? Og forresten: trenger de egentlig å ha en dirigent? 

Hver fredag svarer panelet i Abels tårn på alle slags vitenskapelige spørsmål, store og små, fra lytterne. Noen vil langt ut i verdensrommet, og andre er mer opptatt av hva som skjer på kjøkkenbenken. Men musikk er noe vi alle har et forhold til. Den er rundt oss hele tiden, og det er mye å undre seg over når det gjelder musikk og hvordan den taler til oss på dype personlige plan. Derfor har Abels tårn og KORK gått sammen med RITMO og Universitetsbiblioteket for å lage en musikalsk utgave av det populære vitenskapsprogrammet. Vi introduserer: Abels KORK!

Siden dette er en utgave av MusicLab vil musikkforskere fra RITMO samle inn data fra musikere og publikum i løpet av arrangementet. Som publikum bidrar du anonymt til forskningen bare ved å sitte i salen og nyte konserten! Forskerne har nemlig plassert noen infrarøde kameraer i salen. Noen publikummere vil bidra litt ekstra ved å ha på seg en sensorvest som måler pust, puls og bevegelse. Også musikerne er utstyrt med slike vester, og dirigenten har i tillegg på seg mocap-drakt og blikksporingsbriller!

Og selvfølgelig består programmet av førsteklasses musikk av mange slag spilt av et orkester som har gjort det meste.... Men akkurat dette er nok ganske nytt selv for de sporty musikerne i KORK.

Underveis vil et ekspertpanel svare på så mange musikkrelaterte spørsmål som mulig, så send det du lurer på til abels@nrk.no, så får kanskje nettopp ditt spørsmål svar – live i Store Studio og på radio!

Mer informasjon på KORKs sider

Folk

  • Torkild Jemterud, programleder
  • Kolbjørn Holthe, spillende leder / dirigent KORK
  • Kringkastingsorkestret (KORK)
  • Panel: Alexander Refsum Jensenius (RITMO, UiO), Guro Engvig Løseth (PSI, UiO)
  • Forskere og bibliotekarer fra UiO
Photos
Emneord: MusicLab, open research, KORK, Abels tårn, Abels KORK
Publisert 8. mai 2024 14:06 - Sist endret 8. juni 2024 19:05