Dette er en prosjektside utarbeidet for kurset
INF5261 Mobile Informasjonssystemer ved Universitetet i Oslo våren 2006

I samarbeid med:

Avviksinformasjon i kollektivtrafikk

For alle som kjører kollektivt er det irriterende når transportmiddelet ikke kommer til oppsatt rutetid. Ønsket er å utvikle en løsning hvor trafikantene kan abonnere på avviksinformasjon for ønskede ruter, for dermed å kunne planlegge sin tid mer effektivt. Med de teknologimuligheter som finnes i dag bør bortkastet ventetid på en T-baneperrong være unødvendig. Avviket kan presenteres på forskjellige former avhengig av hva som er mest hensiktsmessig for brukeren. Eksempler på måter for mottak av avviksinformasjon kan være SMS, WAP, WWW og e-post.

Undring

Kollektivtrafikken i Oslo-området tilbyr i dag forskjellige former for sanntidsinformasjon om kollektivtrafikken. Systemet som ligger i bunn omtales på trafikantens hjemmesider som SIS-systemet . På de store sentrumsnære stasjonene er det satt opp egne informasjonsmonitorer som viser avvik. Den siste innretningen som ble innført er sanntidsskilt på holdeplasser hvor løpende oppdaterte avgangstider basert på avstandmåling og satelittnavigasjon vises. Det er også mulig å sjekke avvik på wap.trafikanten.no (Trafikanten, 2006).
Det finnes foreløpig ingen måte man kan abonnere på disse tjenestene, og det ønsker vi å ta for oss i oppgaven. Samtidig vil vi se på andre måter å distribuere avviksinformasjon enn de som finnes i dag.

Oppsummering

Flere trafikkinformasjonstjenester i andre land har laget systemer for å gå aktivt ut mot brukeren og levere trafikkinformasjon. På Londonmetroen har de et sanntidssystem for avviksinformasjon (London Underground, 2006). Brukeren kan legge inn hvilke rute og fra/til stasjoner han/hun ønsker informasjon om og få avvik tilsendt på SMS. Det er også mulighet for mottak av e-post med generelle meldinger om avvik i kollektivtrafikken. Dersom den reisende velger å benytte SMS, kan han motta opptil to gratis meldinger pr. dag.

Videre arbeid

Går alt etter planen vil systemet være fullt utbygd i løpet av 2006. Da vil rundt 1000 kollektivkjøretøy i Oslo og Akershus være utstyrt for å inngå i SIS-systemet.

 

Dokumentet kan lastes ned i Word-format her
Administrere dokumentet