English version of this page

Hvorfor velge denne retningen?

Har du lyst til å jobbe med kreftforskning eller andre problemstillinger innen biomedisin? Vil du finne ut hvordan vi skal løse utfordringer innen moderne materialteknologi og helse? Hvis du som fysiker ønsker å bidra til viktige samfunnsoppgaver, er studieretningen biologisk og medisinsk fysikk noe for deg.

Du kan spesialisere deg i enten "biologisk fysikk" eller "medisinsk fysikk". Studieretningen er tverrfaglig og bruker fysikernes kvantitative verktøykasse til å studere biologiske fenomener og anvender fysikkprinsipper i medisin. Biologisk fysikk dekker alle skalaer av biologisk organisering fra molekyler til celler, organismer og populasjoner. Vi gir forskningsbasert undervisning innenfor områder hvor det kommer mange fremtidige jobber. Medisinsk fysikk løser utfordringer innenfor diagnostisering og behandling ved hjelp av fysikkbasert teknologi og teori. Blant annet driver vi med hjerneforskning, medisinsk diagnostikk og kreftbehandling.

Vi bruker vår kunnskap til å utvikle nye og bedre metoder innenfor livsvitenskap. Du velger det teoretiske pensumet ut i fra hvilken retning du ønsker å spesialisere deg i og masteroppgaven skreddersys etter dine interesser. 

Medisinsk fysikk

Denne spesialiseringen har fokus på å ta problemer fra grunnforskning til klinikk, og vi prøver å forstå hvorfor ting er som de er og hvordan vi skal gå videre. Mulige masteroppgaver hos oss kan være arbeid på cellelaboratoriet med celledyrkning og studier av effekter som følge av proton- og røntgenbestråling. Fysisk institutt er for tiden det eneste stedet i Norge du kan jobbe med protonbestråling av kreftceller. Du kan jobbe med medisinsk avbildning slik som MR, CT eller PET hvor du gjerne gjør masteroppgaven eksternt ved Oslo Universitetssykehus. Det kan også tilbys oppgaver innen for eksempel radionuklideterapi og bioimpedans.  

Universitetet i Oslo har i dag det største emnetilbudet i Norge innenfor medisinsk fysikk. Hos oss har vi også eksterne ansatte fra Oslo Universitetssykehus som bidrar i undervisningen. Vi har et tett samarbeid mellom undervisning og forskning og alle masteroppgaver hos oss er en del av større tverrfaglige forskningsprosjekter.

Etter mastergraden vil du være ettertraktet på arbeidsmarkedet. Du kan få jobb der det kreves spesialkompetanse innen stråling. Vår forskning og undervisning er lagt tett opp mot nye retningslinjer for behandling av pasienter.

Biologisk fysikk

Denne spesialiseringen har fokus på å gi deg en overordnet forståelse av hvordan grunnleggende fysiske lover bestemmer egenskapene til komplekse biologiske systemer. Den gir deg muligheten til å delta i den utrolige vitenskapelige revolusjonen som foregår i livsvitenskap i dag. Etter den første revolusjonen "molekylærbiologi" og den andre revolusjonen "genomikk" drives den høyeste oppdagelsestakten noensinne av tverrfaglighet og møtet mellom biovitenskap og fysikk, kjemi, matematikk og informasjonsvitenskap. Både de store spørsmålene som "hva er liv?", "hva er intelligens" og "hva er kreft?" og alle de små spørsmålene på veien dit står på dagsorden.

Det teoretiske pensumet du velger, vil fordype deg i fysikkmetoder innen teori, modellering og eksperimenter samtidig som du vil anvende dem på biologiske problemstillinger. Arbeidet med oppgaven din vil foregå i tverrfaglig samarbeid med andre forskningsgrupper. Vi samarbeider tett med forskere på Institutt for biovitenskap, det Medisinske fakultet, det Odontologiske fakultet, OUS og Idrettshøyskolen samt en rekke forskningsgrupper i utlandet.

Studiemiljø

Vi ønsker at du skal trives som student hos oss. Vi har ukentlige lunsjforedrag hvor vi inviterer andre innenfor vårt fagområde til å snakke om hva de forsker på og hva de jobber med. I tillegg holder også våre egne ansatte lunsjforedrag, og når eksamen nærmer seg, er det masterstudentene som står for det. Her kan du få tilbakemeldinger på presentasjonen din som du kan ta med deg til den avsluttende mastereksamen.

Hver fredag har vi kakefredag. Vi bytter på å bake kake og tar med til de andre på seksjonen. Lesesalene til våre masterstudenter ligger midt i forskningsseksjonen, og som masterstudent får du tilbud om leseplass. Dette bidrar til å skape et bånd mellom våre masterstudenter og det er kort vei mellom studenter og ansatte.

 

Publisert 22. des. 2016 12:29 - Sist endret 28. aug. 2023 13:31