Arnold Haukeland

Air, 1961, syrefast stål, Frederikkeplassen

© A. Haukeland / BONO 2010

Arnold Haukeland (1920-1983): - "Om kunsten ikke kan redde verden, kan den i hvert fall gi menneskene lyse stunder i blant".

Da Universitas en gang intervjuet noen studenter om Air-skulpturen, kom ulike syn og meninger fram. Noen ser den, andre ikke. Men tok vi vekk skulpturen, ville mange se at noe manglet. Air bidrar til Blinderns identitet. Skulpturen ble satt opp i 1962 og var en gave fra Freia AS til universitetets 150-års jubileum i 1961.

Air betraktes som den første monumentale nonfigurative uteskulpturen i Norge. Skulpturen innleder rekken av Haukelands monumentalskulpturer, som Dynamikk ved Frognerkilen, Ode til lyset i Skjeberg og Solskulptur ved Høvikodden i Bærum. Materialet i dem alle er syrefast stål.


Air ble modellert i gips i full størrelse. For å få plass måtte Haukeland lage hull i ateliertaket. Skulpturen ble så støpt i flere deler som ble sveiset sammen. Til slutt ble skulpturen slipt under streng overvåking av kunstneren. Slipingen er en vesentlig del av skulpturens uttrykk. Den strekker seg mot himmelen og speiler omgivelsenes skiftende lys og vær. I et radiointervju i 1980 kommenterte Haukeland selv stålets betydning for uttrykket han søkte. Stålet endrer ikke karakter over tid, men holder seg slik det var tenkt. ”På en måte låner jeg lyset fra solen og kaster det via skulpturene tilbake til menneskene”.

Av Ulla Uberg
Publisert 25. mai 2010 11:37 - Sist endret 9. mai 2012 14:30