NOR4460: Motiv-/temastudium: Litteratur og ære

«Litteratur og ære» er et undervisningsemne som i et historisk perspektiv tar for seg æreskulturens avslutning i de nordiske samfunn, slik den kommer til uttrykk i litteratur og film. Emnet gir bakgrunn for forståelse av en av samtidens mest aktuelle kulturelle utfordringer, nemlig kulturmøtet mellom sterke æreskulturer og vestlige, egalitære velferdssamfunn. Svekkelsen av den vestlige æreskulturen skal belyses gjennom noen historiske nedslagspunkter. Mens den norrøne kulturen var en utpreget æreskultur, skjedde det ved overgangen til moderniteten en gradvis problematisering av æresforestillingene. Denne kulminerte i det kulturelle æresbegrepets avslutning med de to verdenskrigene og den anti-æreskulturen som vokste frem med etterkrigstidens sekulariserte og egalitære velferdssamfunn. Det vil bli lagt særlig vekt på denne siste fasen. 

Den svekkede æreskulturen skal utforskes nærmere gjennom studier av Egils saga, og av tekster og verker av både Dag Solstad, Nasim Karim, Abo Rasul (Matias Faldbakken), Nikolaj Frobenius, Cornelius Jakhelln og Hisham Zaman.

Emnet springer ut av det pågående forskningsprosjektet «After honor». Forfatterbesøk vil inngå i undervisningen, og også gjesteforskere er invitert til å bidra.
 

Publisert 30. nov. 2015 16:24 - Sist endret 30. nov. 2015 16:24