Hva lærer du?

Undervisning i del II av 4. semester i odontologistudiet

Studentene har gjennom fellesdelen med medisinerstudentene fått kunnskap om hovedelementer og generelle prinsipper for de ulike organsystemenes oppbygging, funksjon og interaksjon. Som grunnlag for odontologisk klinikk er det nå viktig at studentene tilegner seg nødvendige detaljkunnskaper om hodet, tyggeorganet, munnhulen samt tennene og deres støttevev. Hovedvekten blir lagt på anatomi og fysiologi, men også embryologiske, genetiske, radiologiske og patologiske aspekter blir berørt. Studentene vil også bli introdusert til propedevtisk klinikk. Tannmorfologi har studentene kunnskaper om fra kurs i tannbestemmelse i fellesdelen av 4. semester. Siste del av 4. semester er inndelt i tre undervisningsblokker:

Nervesystemet og sansene (uke 9-10)

Vi starter med å gjennomgå skjelettmuskel- og nerve-cellenes struktur, funksjon og forbindelser. Deretter gjennomgås spinalrefleksene og hovedtrekkene i sanseorganenes og sentralnervesystemets struktur og funksjon. 

Hodet/tyggeorganet/munnhulen (uke 11-15)

Uke 11 er viet kraniet og kjeveleddet med introduksjon til radiologi. I uke 12 er temaet oral bevegelse med vekt på kjevebevegelser, tygging, svelgning og mimikk samt de involverte muskelgrupper. Hodets anatomi studeres på preparater og modeller. I ukene 13-14 kompletteres den systematiske anatomien i hodet med sirkulasjonssystem og nervesystem. Enkelte sentrale regioner blir gjennomgått og det gis et kurs i hodedisseksjon. Uke 15 tar opp kraniofacial utvikling og vekst med vekt på oral embryologi, kjevevekst og oral genetikk. Det gis også en innføring i komparativ oral anatomi.

Tannen og dens støttevev; utvikling, struktur, funksjon og introduksjon til behandling (uke 16-19)

I uke 16-19 konsenteres oppmerksomheten omkring tennene og deres støttevev. Først deres utvikling og struktur, deretter hvorledes de forholder seg ved tannfrembrudd og tannfelling. Det radiologiske bilde av tenner og støttevev vil bli gjennomgått.