Undervisningsformer i 4. semester, del II

Problembasert læring (PBL)

Se reglementet for PBL-undervisning.

Forelesninger

Som tidligere er forelesningene ment å gi en innføring til eller en oversikt over et emne. Det gis i alt 37 forelesningstimer i fordøyelse og ernæring.

Kurs

Disseksjon

To PBL-grupper dissekerer ett lik. To og to studenter utfører selve disseksjonsarbeidet etter tur. Etter hver disseksjon demonstrerer disse to studentene sine funn først for den ene og så for den andre PBL-gruppen. En egen disseksjonsveiledning deles ut til studentene i forkant.

Demonstrasjoner

Studentene møter etter oppsatt skjema på disseksjonssalene for gjennomgang av makroskopiske preparater.

Histologi

Organiseres som i 3. semester. Det gis en kort plenumsgjennomgang i hvert histologitema; - deretter studerer studentene snitt på egen hånd. Etter noen dager gis 2 oppsummeringstimer på histologisalen for 1/3 av kullet av gangen.

Biokjemi

Innflytelse av diett på karbohydratlageret: "Leverglykogenkurs". Leverens glykogenlager støtter blodglukosenivå mellom måltider. Leverglykogen blir meget rask nedbrutt mellom måltider og under faste. Gjenoppbygning av leverglykogen er avhengig av sammensetningen av den dietten som inntas. I denne laboratorieøvelsen vil vi undersøke glykogennivået i lever fra rotter som har vært fastet og senere ble foret med karbohydrat, protein eller fettrik kost. De forskjeller i glykogeninnholdet som kan registreres i lever hos rotte likner meget på det som forekommer hos mennesker og som er grunnlag for bl.a. treningsopplegg for idrettsutøvere. Laboratorieøvelsen utføres av 1/3 av kullet av gangen.

Ernæring

Lipider i eget blod: "Fløtekurset". Fett i kosten absorberes i tynntarmens øvre del. I tarmceller blir de absorberte fettstoffer bygget inn i en type fettbærende partikler som kalles kylomikroner. Kylomikroner er meget rike på nøytralfett og har derfor lav tetthet (flyter lett). Kylomikroner har lite kolesterol. Fra tarmen fraktes fettstoffene med lymfen og senere i blodbanen i form av kylomikronpartikler til forskjellige vev der fettstoffene blir frigjort og tatt opp i cellene.

I fløtekurset vil studentene studere dette ved å bestemme nøytralfett og kolesterol i eget blod før og 2.5 timer etter inntak av fløte. Også her vil 1/3 av kullet utføre øvelsen av gangen.

Kosthold

De senere års forskning har vist at et riktig kosthold kan forebygge flere typer kreft, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og andre sykdommer.

Gjennom kurset vil studentene få kjennskap til hvordan data om individers kosthold kan innhentes. Med utgangspunkt i data om kostholdet i to dager hos en person skal de vurdere kostens sammensetning og innhold av energi og næringsstoffer. De skal foreslå forandringer i tråd med Statens ernæringsråds anbefalinger. Kostberegningsprogrammet "MAT PÅ DATA" brukes for å se hva disse forandringene betyr for tilførselen av energi og næringsstoffer. Med bakgrunn i dette skal de kunne gi enkle kostråd. 1/3 av kullet undervises av gangen.

Tannmorfologi

Kurset skal gi studentene grunnleggende kunnskaper om tennenes ytre morfologi gjennom øvelse i tannbestemmelse og om tennenes indre morfologi gjennom øvelse i tannsliping.