Blogg: Hvor kommer dScience partnerprogram fra?

Universitetet i Oslo lanserer et nytt partnerprogram med deltagelse fra viktige aktører i norsk samfunns- og næringsliv. Partnerprogrammet er basert på egne erfaringer knyttet til samarbeid med bedrifter og enheter i offentlig sektor. Det er også sterkt inspirert av lignende vellykkede satsinger hos ledende universiteter i utlandet.

Data Science, lines
Foto: Colourbox

Vi lever i en verden i konstant endring, så samarbeid på tvers av sektorer og institusjoner må i noe utstrekning ses på som ferskvare. Det er ikke åpenbart at det som fungerte i går, vil fungere i morgen. Nå det er sagt, er det mye å lære av erfaringer. I utviklingen av dScience partnerprogram har vi hentet erfaringer fra pågående prosjektsamarbeid generelt, men særlig fra Universitetet i Oslos (UiO) deltagelse i Sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI). Dette gjelder spesielt SIRIUS og BigInsight, som begge sorteres under faglige aktiviteter som favnes av dScience – Senter for data- og beregningsvitenskap.

Partnerprogrammets formål

dScience ble etablert med tre hovedoppgaver: Det første er å bygge og videreutvikle internasjonalt ledende forskning innen data- og beregningsvitenskap ved Universitetet i Oslo, deretter er det avgjørende å levere viktige bidrag til grønn omstilling av samfunns- og næringsliv, og som tredje hovedoppgave skal vi utvikle banebrytende samarbeid mellom akademia, bedrifter og enheter i offentlig sektor, herunder være en sentral bidragsyter i utviklingen av Oslo Science City. dScience partnerprogram er et direkte tiltak for dette og formålene kan oppsummeres slik:

  • skape større verdier av data og øvrige digitale ressurser
  • bidra til grønn omstilling av samfunns- og næringsliv
  • bidra i utviklingen av lønnsomme arbeidsplasser
  • ta sterke internasjonale posisjoner på utvalgte fagområder.

Inspirasjonskilder

En interessant observasjon er at forskningsintensive universiteter som rangerer høyt internasjonalt, i en eller annen form, driver systematisk utvikling av langsiktige relasjoner med sterke aktører i samfunns- og næringsliv. Vi gjør også det ved UiO, men er vi systematiske og langsiktige nok i dette arbeidet? I vårt arbeid med utviklingen av dScience partnerprogram har vi særlig latt oss inspirere av systematikken og langsiktigheten i MITs «Industrial Liaison Program» og hvordan Swedish eScience Research Centre (SeRC) har utviklet sine interne og eksterne samarbeidsmekanismer gjennom de siste 15 årene. En interessant observasjon knyttet til SeRC er også næringslivsaktørers aktive deltagelse i rådgivende organer. De elementene vi har hentet fra MIT og SeRC har vi tilpasset norske forhold.

En annen enhet som har inspirert oss er Alan Turing Institute i London, som er etablert av 13 universiteter i England. Siden dScience er et senter kun på UiO er det vanskelig å sammenligne direkte, men det har vært lærerikt å observere hvordan Alan Turing Institute har valgt å organisere seg for blant annet å ta ut tverrfaglige gevinster. Mye av det dScience partnerprogram skal gjøre er å sørge for å koble grupper på tvers av fag og anvendelsesområder. Fagmiljøer ved UiO samarbeider tett med fagmiljøer ved Oxford og Cambridge, som er to av universitetene som står bak Alan Turing Institute.

Må levere resultater

Et partnerprogram mellom akademia, bedrifter og enheter i offentlig sektor må finne en god balanse mellom langsiktig samarbeid og det å kunne levere resultater kontinuerlig og rimelig raskt. Dette er krevende, men vi har til en viss grad adoptert og tilpasset et konsept fra Defence Advanced Research Project Agency (DARPA). Vi vil skape en mekanisme vi vil kalle «Advanced Impact Study» (AIS). En AIS skal kjennetegnes ved at den adresserer en avansert problemstilling med potensielt store gevinster, for en eller flere av partnere, og at studien kan gjennomføres i løpet av noen måneder. dScience planlegger å gjennomføre to-tre piloter i 2023. «Centre for Advanced Studies» (CAS) og Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) i Sverige har også elementer vi har benyttet i utarbeidelse av AIS-konseptet.

Brobyggere

Et vellykket partnerprogram forutsetter målrettet arbeid for å bygge broer mellom forskere og kollegaene hos partnerne. En slik brobyggerrolle krever en kombinasjon av forskererfaring og forståelse av partnerbedriftenes utfordringer. Vi har studert hvordan slike roller utvikles gjennom deltagelse i University-Industry Innovation Network (UIIN). UIIN er en interesseorganisasjon for ansatte som har en slik brobyggerrolle, enten i akademia eller i partnerbedriftene. Universitetet i Twente har hatt god erfaring med å ansette slike «boundary spanners». Disse rollene blir brukt som mal for ansatte som skal jobbe med partnerprogrammet i dScience.

Startskudd

6. mars er vi offisielt i gang, hvor seks partnere for norsk nærings- og samfunnsliv går inn i et femårig samarbeid. Dette er KONGSBERG, Helse Sør-Øst, DNV, Equinor, DNB og Norges Bank Investment Management (NBIM). Parallelt er vi i dialog med flere potensielle partnere og vår ambisjon er at dScience partnerprogram skal ha 12-15 partnere. dScience partnerprogram handler om å lære av hverandre og at vi sammen skal skape fremtidens løsninger.

Dette blogginnlegget er skrevet av senterleder Morten Dæhlen og partnerprogramansvarlig David Cameron

Publisert 5. mars 2023 16:52 - Sist endret 5. mars 2023 16:52