Merkevaren Norden - 'Nordic Branding'
Det tverrfaglige forskningsprosjektet Nordic Branding skal undersøke hvordan idéen om den nordiske samfunnsmodellen ble skapt, og deretter brukt, i politikk, juss og handel.

Prosjektbeskrivelse
Våre forskningspilarer er strukturert rundt tre brede tematiske områder: velferd, likestilling og rettigheter og demokrati. Pilarene vil analysere hvordan spesifikke nordiske samfunnmodeller har blitt 'brandet' (både eksplisitt og implisitt) og brukt i praksis.
Prosjektet kommer til å fokusere på en rekke tverrfaglige spørsmål; Hvem er handlingsaktørene og publikummet i 'branding'-prosesser? Hva er estetikken til den Nordiske merkevaren? Hva blir ikke 'brandet' og hvorfor er det slik? Hvordan behandles merkevarer over tid? Og hva er fordelene og ulempene ved branding?
Prosjektet ønsker også å videreutvikle teorien om branding, i særdeleshet bruken av det som et analytisk begrep.
For mer informasjon om våre planlagte forskningsprosjekter, vennligst se på forskningsplanen vår.
Om gruppen
Nordic Branding ledes av Eirinn Larsen i samarbeid med Sidsel Roalkvam, Inger Skjelsbæk og Malcolm Langford. Prosjektet var tidligere ledet av Malcolm Langford.
For øyeblikket er 35 forskere fra Universitet i Oslo og andre institusjoner tilknyttet prosjektet. Fagretningene som dekkes inkluderer jus, sosiologi, kriminologi, psykologi, historie, statsvitenskap, økonomi, markedsføring og antropologi.
Det juridiske fakultet, Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Det humanistiske fakultet, og Senter for miljø og utvikling ved Universitetet i Oslo koordinerer prosjektet.
Den administrerende institusjonen er Institutt for offentlig rett, hvor forskergruppen Forum for Juss og Samfunnsvitenskap er vertskap. Andre involverte institutt ved Universitetet i Oslo inkluderer Institutt for kriminologi og rettssosiologi, Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, og Norsk senter for menneskerettigheter.
Samarbeid
Prosjektet bringer ledende 'branding' eksperter sammen med autoriteter på samfunnsmodeller fra Universitetet i Oslo, samt fjorten andre institusjoner i Norden og Storbritannia. Disse består av:
- The University of Warwick
- Syddansk Universitet
- Copenhagen Business School
- The Raoul Wallenberg Institute
- Göteborgs universitet
- Uppsala universitet
- Lunds universitet
- Stockholms universitet
- Universitetet på Island
- Helsingfors universitet
- The Center on Gender, Peace and Security, PRIO
- Universitetet i Bergen
- Institutt for forsvarsstudier
- Høgskolen i Sørøst-Norge