Agenda i Aulaen 2022: David Wengrow

Foredrag med verdenskjent arkeolog og tenker, fulgt av samtale med Wegard Harsvik, Thomas Hylland Eriksen og Ragnhild Schreiner.

Portrettfoto av David Wengrow på grønn bakgrunn

Professor David Wengrow. Foto: Antonio Olmos

Tankesmien Agenda og Universitetet i Oslo inviterer til foredrag med David Wengrow, med påfølgende samtale med statssekretær ved Statsministerens kontor, Wegard Harsvik, professor i antropologi Thomas Hylland Eriksen og postdoktor i samfunnsøkonomi Ragnhild Camilla Schreiner. I samtalen skal panelet diskutere hvordan en ny forståelse av verdenshistorien kan endre hvordan vi utformer dagens politikk og hvordan vi kan skape et fremtidig samfunn med mindre ulikhet.

Verdenskjent arkeolog og tenker

David Wengrow er en av vår tids fremste arkeologer og tenkere, og er professor ved London University College. Han har i samarbeid med sin avdøde kollega og sosialantropolog David Graeber skrevet boken The Dawn of Everything, hvor de presenterer store mengder av kjente og mindre kjente bevis på hvordan urgamle samfunn har organisert seg ulikt, til ulike tider. 

Boken har satt verdenshistorien i nytt lys. Det klassiske narrativet om at samfunnet har utviklet seg lineært, hvor menneskene startet som jeger/sanker-samfunn, oppdaget jordbruket, sentraliserte seg, og utviklet seg til ulike sett byråkratisk styrte stater, utfordres i sin helhet. Historien er ujevn og dynamisk og det fremste trekket ved oss mennesker er nettopp mangfoldet i hvordan vi organiserer oss. Dette tillater oss til å tenke nytt rundt utvikling, ulikhet og utforming av morgendagens samfunn.  

Program

08:30 Dørene åpner 
09:00 Velkommen ved Åse Gornitzka, prorektor, UiO 
09:10 Foredrag ved David Wengrow  
09:50 Panelsamtale:

  • David Wengrow, professor i sammenlignende arkeologi, College of London 
  • Thomas Hylland Eriksen, professor i antropologi, Universitetet i Oslo  
  • Ragnhild Camilla Schreiner, postdoktor i samfunnsøkonomi, Universitetet i Oslo  
  • Statssekretær ved Statsministerens kontor, Wegard Harsvik

Samtalen ledes av Trygve Svensson, leder i Tankesmien Agenda 

10:30 Slutt 

Praktisk informasjon

Deltakelse på arrangementet krever påmelding og arrangementet vil ikke bli streamet. Foredraget og samtalen legges ut som lydfil i etterkant av arrangementet.  

Gå til påmelding

Publisert 19. mai 2022 15:45 - Sist endret 22. mars 2023 12:37