Dilemmaer i rettsstaten: Håndtering av flom- og skredrisiko

Klimaendringene gir økte utfordringer. Individ og samfunn må forebygge skade og tap fra naturfarer som flom, skred og overvann fremover, og reparere skade og tap i etterkant av hendelser. Har norsk jus og politikk de elementene som trengs? Hva er veivalgene og konfliktene?

Bildet kan inneholde: urbant design, landskap, skråningen, tre, begivenhet.

Det tragiske kvikkleireskredet i Gjerdrum kommune 30. desember 2020 rammet deler av Ask sentrum. Redningsarbeidet pågikk en ukes tid, og deretter startet arbeidet med opprydding og sikring av området. Foto: NVE.

Nylige større hendelser som Gjerdrumskredet og ekstremværet «Hans» tilsier at vi bør tenke over hvordan vi kan organisere og dosere våre forebyggende aktiviteter og investeringer, slik at kostnadene ved naturskade minimaliseres på en god måte. Hva er de sentrale juridiske virkemidlene for forebygging i dag, og hva mangler? Og skulle skade og tap tross dette oppstå, hvordan kan og bør vi finansiere og organisere reparasjonene? 

Innledere til denne panelsamtalen er:

Toril Hofshagen, spesialrådgiver i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Hun vil belyse status og utfordringer i håndteringen av flom, skred og overvann sett fra NVEs ståsted som statlig direktorat, og med eksempler fra arbeidet med Gjerdrum-skredet og ekstremværet «Hans». 

Katrine Broch Hauge, førsteamanuensis i klima- og energirett ved Nordisk institutt for sjørett, Det juridiske fakultet. Hauge vil innlede til diskusjon om de sentrale rettslige utgangspunktene og utfordringene for forebyggingssansvaret.

Hans Jacob Bull, professor emeritus i forsikringsrett ved Nordisk institutt for sjørett, Det juridiske fakultet. Bull vil samtale med Synnøve Folkvord, skadesjef for Norsk Naturskadepool i FinansNorge, om erstatnings- og forsikringsløsningene ved skader og tap som følge av flom, skred og overvann.

Ordstyrer er forskningsdekan og professor Vibeke Blaker Strand

Arrangementet er det tredje i serien "Dilemmaer i rettsstaten", som er initiert av Det juridiske fakultet.

Delta fysisk eller digitalt

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Vi setter likevel pris på om du melder deg på, så vi får en liten oversikt over hvor mange som kommer.

Gå til påmelding

Du kan også følge arrangementet via strømming her. Strømmen vil begynne ved arrangementsstart.

Velkommen!

Tilrettelegging ved besøk

Hvis du trenger heis eller annen form for tilrettelegging når du besøker oss, ring dette nummeret: 90 13 17 55.

Om Domus Bibliotheca

På Universitetsplassen i Oslo sentrum ligger det tre, vakre, gamle bygninger, og Domus Bibliotheca er bygget til venstre. Domus Bibliotheca er Universitetets i Oslos dialog- og formidlingsarena. Her kan du delta på debatter, samtaler og høre spennende foredrag.

Nysgjerrig på hva som skjer hos oss? Følg Universitetsplassen - UiO på Facebook for spennende oppdateringer.

Se fullt program for Domus Bibliotheca
Publisert 2. nov. 2023 09:57 - Sist endret 9. nov. 2023 09:33