Ingebrigt Vik

Niels Henrik Abel, 1903, bronse, i "Pytagoras' hage" ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

© I. Vik / BONO 2010

I Pytagoras’ hage står skulpturen av Niels Henrik Abel, laget av Ingebrigt Vik (1867-1927).

Med denne skulpturen er vi midt inne i viktige hendelser i norsk skulpturhistorie på tidlig 1900-tall. Det var tiden for konkurranser om nasjonale monumenter, og det var da Gustav Vigelands geni ble synlig. I 1902 ble det utlyst en konkurranse om et Abel-monument. Ingebrigt Vik vant under mottoet 'Videnskap', men det endte likevel med at Gustav Vigeland fikk gjennomføre sin idé. Hans monument i Slottsparken eies også av UiO. Viks utkast er gått tapt, men han modellerte Abel på ny i 1903 i håp om å få realisert skulpturen ved trappen til Domus Media i sentrum.

Mens Gustav Vigeland skapte en symbolsk fremstilling av geni og åndskraft, søkte Vik en mer portretterende form. Til hjelp hadde han Johan Gørbitz’ portrett av Niels Henrik Abel fra 1826. I tillegg benyttet han en bekjent kledd i tidsriktige klær som modell. Skulpturen har en fin balanse mellom naturtrohet og idealisering.

Ingebrigt Vik fikk på grunn av sykdom, få år som kunstner. Likevel regnes han blant de mest formsikre billedhuggerne i første halvdel av 1900-tallet. Abel-monumentet ble støpt i bronse og kom til Blindern i 1968. Gipsoriginalen befinner seg på Ingebrigt Vik museum i Øystese i Hardanger.

Av Ulla Uberg
Publisert 25. mai 2010 11:37 - Sist endret 9. mai 2012 14:25