Tema vår 2020

Krig og nordisk litteratur

Krig fascinerer, skræmmer, udfordrer, forvirrer og vender store og små samfund på hovedet. Krigen kan betyde adrenalin, eufori og et stærkt kammeratskab, og den kan betyde død, lidelse, sorg, savn, smerte og posttraumatisk stress. Den kan føre til individuel og national stolthed, men også til skyld- og skamfølelse. Vores fokus er på Norge og Skandinavien i 2000-tallet, men vi kontekstualiserer krigslitteraturen historisk ved også at se på litteratur fra 1800- og 1900-tallet. Vi vil især sammenligne skildringer fra Anden Verdenskrig og fremstillinger af krigene fra 2000-tallet (Irak og Afghanistan).

Gennem litteraturen hylder vi soldaternes indsats, og vi udforsker og udfordrer krigens væsen på politisk, socialt og individuelt plan. Vi prøver at forstå vold, smerte, sejrsrus og tab. I nyere tid, hvor krigen kæmpes i andre verdensdele, langt fra egen nation, har fokus været rettet mod den hjemvendte soldat. Hvordan er det at komme hjem? Hvordan er det at være blevet skadet på krop og sjæl? Hvordan reintegreres man i et tilsyneladende fredeligt skandinavisk samfund? Hvad sker med familien? Hvad er relationen mellem krig og køn? Er dagens soldat en heroisk figur?

Vi definerer litteraturbegrebet bredt og studerer dokumentarfilm, spillefilm, tv-serier, eventyr, romaner, drama og lyrik. Teori hentes fra samfundsvidenskaberne, litteratur-, film- og medievidenskab samt filosofi.

Publisert 17. okt. 2019 07:57 - Sist endret 17. okt. 2019 07:57