LIT2323 – Litterært fordypningsemne: epokestudium: Kjærlighetspoesien i middelalderen

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emneserien LIT2321-39 tilbyr varierende fordypningsstudium i en litterær epoke (antikken, middelalderen, renessansen, barokken, klassisismen, opplysningstiden, romantikken, realismen, modernismen, postmodernismen).

Våren 2005 gis det undervisning i middelalderens kjærlighetspoesi, særlig utviklingen av den såkalte høviske kjærligheten. Vi leser frilynte trubadurer, en tidlig kjærlighetsroman på vers, og poesi som knytter kjærligheten til religion. Kontrastene her gir bakgrunn for å forstå de senere verkene, i et tidvis friere forhold til den høviske tradisjonen. Vi åpner for diskusjon av kontrastene mellom kjærlighetsbegrepet i middelalderen og i våre dager.

Pensum består av litterære tekster tilsvarende 5-6 verk hentet fra minst to språkområder og fra mer enn én sjanger samt et utvalg litteraturhistoriske fremstillinger, sekundærlitteratur og litteraturhistoriografisk refleksjon tilsvarende 300-400 sider. Pensum finnes på emnesiden for hvert semester.

Hva lærer du?

Studentene får fordypet kunnskap om den aktuelle epoken og elementær kjennskap til litteraturhistoriografiske problemstillinger. I tillegg oppøves tekstanalytisk kompetanse, skriftlig formidling av et emne og bruk av IKT.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

20 studiepoeng i litterære emner samt LIT2000 – Litteraturvitenskapelige grunnlagsproblemer må være avlagt på forhånd. LIT2000 kan eventuelt tas parallelt.

Undervisning

Seminarundervisning med 2 timer i uken i 12 uker. I tillegg kommer 3 lese-/skriveuker fordelt gjennom semesteret, i alt 15 uker. Undervisningen er basert på at studentene deltar aktivt, og det forutsettes at hver student holder minst ett forberedt muntlig innlegg på seminaret eller ett skriftlig innlegg i undervisningsoppleggets elektroniske diskusjonsforum. Innlegget må være godkjent av faglærer før studenten kan framstille seg til eksamen. Generell veiledning om oppgaveskriving og drøfting av problemstillinger skjer i seminaret og/eller ved bruk av IKT.

Eksamen

Eksamen består av en semesteroppgave på 9 sider (ca. 20.000 tegn uten mellomrom). I siste halvdel av semesteret gis flere tema som studentene kan velge blant. Målform: Oppgaven kan skrives på norsk (nynorsk eller bokmål) eller et annet skandinavisk språk. Den kan også skrives på et av de store europeiske språkene etter forhåndssøknad. Besvarelsen leveres til fastsatt frist i slutten av semesteret. Oppgaven vurderes av faglærer. Gradert karakterskala benyttes.

Eksamen må avlegges i undervisningssemesteret. Studenter som på grunn av langvarig sykdom/funksjonshemming ikke greier å avlegge eksamen i undervisningssemesteret, må kontakte eksamenskonsulenten.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Undervisning

Vår 2005

Eksamen

Vår 2005

Undervisningsspråk
Norsk