LIT2384 – Litterært fordypningsstudium: forfatterskapsstudium. Torborg Nedreaas. Tekst og kontekst

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Hvert av emnene i emneserien LIT2381-99 tilbyr et fordypningsstudium av ett forfatterskap - én forfatters litteratur, samt refleksjoner over hva et ”forfatterskap” innebærer.

Kurset høsten 2005 tar for seg Torborg Nedreaas’ forfatterskap, som har vært politisk kontroversielt, men høyt estetisk verdsatt. Kritikeren og lyrikeren Alf Larsen, som sto på den motsatte fløyen av Nedreaas politisk og litterært, uttalte i 1965 at ”Torborg Nedreaas (…) er (…) en meget stor forfatterinne. [Hun] vil engang bli nevnt ved siden av Hamsun og som en av våre ypperste artister.” Vi skal drøfte denne påstanden gjennom å lese noen av hennes sentrale verk og trekke inn litteraturkritikk og essaystikk fra perioden, som viser opptattheten av barnesinnets psykologi, et sterkt sosialt og politisk engasjement og en intens kamp om posisjoner i det litterære og politiske feltet, blant annet ut fra aktørenes stillingtaken til realismen og modernismen.

Pensum består av litterære tekster tilsvarende 5-6 verk, og et utvalg sekundærlitteratur, litteraturhistorie og teoretiske fremstillinger tilsvarende 300-400 s. Pensum finnes på emnesiden for høstemesteret.

Hva lærer du?

Gjennom å fordype seg i det aktuelle forfatterskapet lærer studentene å fortolke og diskutere litteraturen ut fra en forståelse av forfatterskapsproblematikk og litteraturhistorisk kontekst. I tillegg oppøves tekstanalytisk kompetanse, skriftlig formidling av et emne og bruk av IKT.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

20 studiepoeng i litterære emner samt LIT2000 – Litteraturvitenskapelige grunnlagsproblemer må være avlagt på forhånd. LIT2000 kan eventuelt tas parallelt. Studenter som tar studieretning i allmenn litteraturvitenskap i Litteraturprogrammet vil bli prioritert ved opptaket.

Undervisning

Seminarundervisning med 2 timer i uken i 12 uker. I tillegg kommer lese-/skriveuker fordelt gjennom semesteret, i alt 14 uker. Undervisningen er basert på at studentene deltar aktivt, og det forutsettes at hver student holder minst ett forberedt muntlig innlegg på seminaret eller ett skriftlig innlegg i undervisningsoppleggets elektroniske diskusjonsforum. Generell veiledning om oppgaveskriving og drøfting av problemstillinger skjer i seminaret og/eller ved bruk av IKT.

Eksamen

Kvalifiseringsoppgaven (se ovenfor) må være godkjent av faglærer til fastsatt tid for at kandidaten skal kunne framstille seg til eksamen. Eksamen består av en semesteroppgave på ca 9 sider à 2300 tegn uten mellomrom. I siste halvdel av semesteret gis flere tema som studentene kan velge blant. Målform: norsk (nynorsk eller bokmål) eller et annet skandinavisk språk. Oppgaven kan også skrives på et av de store europeiske språkene etter forhåndssøknad. Besvarelsen leveres til fastsatt frist i slutten av semesteret og vurderes av faglærer. Gradert karakterskala benyttes.

Eksamen gis bare i undervisningssemesteret.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Undervisning

høsten 2005

Eksamen

høsten 2005

Undervisningsspråk
Norsk