LIT4323 – Litteraturteoretisk emne: Representasjon og selvframstilling

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Hvert av emnene i emneserien LIT4321-29 er et studium av én eller flere litteraturteoretiske tradisjoner eller problemstillinger. Det konkrete innholdet vil veksle fra semester til semester.

Høsten 2005 presenteres selvframstillende strategier i tre typer litterære tekster: 1. Klassikere: Montaigne, Rousseau, Nietzsche. 2. Moderne dagbøker, selvbiografier og fiksjoner: Kafka, Anais Nin, Gombrowicz, Nabokov, Naipaul, Sebald. 3. Norske eksempler fra samtiden: Solstad, Haavardsholm, Frobenius.

Emnet finnes også i en 10-studiepoengsversjon med kode LIT4313.

Pensum består av 1000-1200 sider teori og et utvalg litterære tekster i omfang tilsvarende ett verk. Pensum finnes på emnesiden for høstsemesteret.

Hva lærer du?

Studentene tilegner seg en dypere forståelse av sentrale teoretiske perspektiver og begreper, og settes i stand til å demonstrere teoretiske innsikter i praktisk litterær analyse.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Opptak til masterstudium i Litteratur- eller Estetikkprogrammet.

Undervisning

Seminarundervisning med 2 timer i uken i 12 uker. I tillegg kommer lese-/skriveuker fordelt gjennom semesteret, i alt 14 uker. Undervisningen er felles med tilsvarende 10-studiepoengsemne. Den er basert på at studentene deltar aktivt og at de presenterer utkast til semesteroppgaven muntlig i løpet av seminaret. Denne kommenteres av faglærer. Eventuelt vil det også opprettes nettbasert diskusjonsforum.

Eksamen

Tema for semesteroppgaven bestemmes av studenten i samarbeid med faglærer. Utkast til oppgaven må være presentert og kommentert av faglærer innen fastsatt frist for at studenten skal kunne framstille seg til eksamen. Semesteroppgaven skal være ca 12 sider à 2300 tegn uten mellomrom. Den leveres til fastsatt frist etter at undervisningen er slutt. Målform: norsk (bokmål, nynorsk) eller et annet skandinavisk språk. Sentrale europeiske språk kan brukes etter søknad til instituttet på forhånd. Oppgaven vurderes av faglærer med gradert karakterskala.

Eksamen gis bare i undervisningssemesteret.

Fakta om emnet

Studiepoeng
20
Undervisning

Høsten 2005

Eksamen

Høsten 2005

Undervisningsspråk
Norsk