LIT4325 – Litteraturteoretisk emne: Kunst og filosofi hos Gilles Deleuze

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Hvert av emnene i emneserien LIT4321-29 er et studium av én eller flere litteraturteoretiske tradisjoner eller problemstillinger. Det konkrete innholdet vil veksle fra semester til semester.

Seminaret som helhet behandler forholdet mellom Gilles Deleuzes teoretiske filosofi og hans tekster om enkelte kunstnere, forfattere, bildekunstnere, filmskapere etc. Det handler her ikke om å applisere en teori på et objekt, men å tenke ”med” andre tekster slik at nye begrep skapes, og vi kommer til å forsøke å isolere fire slike felt, som gjennomgås uke for uke. Vi tar for oss et spesielt tema hver uke, og et utvalg tekster i noen bøker av Deleuze (og i enkelte tilfeller Félix Guattari).

Emnet finnes også i en 10-poengsversjon med emnekode LIT4315 – Litteraturteoretisk emne: Kunst og filosofi hos Gilles Deleuze (nedlagt). Undervisningen er felles for de to kurskodene, men pensum er mindre for LIT4315.

Pensum består av 1000-1200 sider teori og ett litterært verk. Pensum finnes på emnesidene for hvert semester.

Hva lærer du?

Studentene tilegner seg en dypere forståelse av sentrale teoretiske perspektiver og begreper, og settes i stand til å demonstrere teoretisk innsikt i praktisk litterær analyse.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Opptak til masterstudiet i allmenn litteraturvitenskap eller i estetiske studier.

Undervisning

Seminaret tar utgangspunkt i Sven-Olov Wallensteins gjesteforskeropphold ved prosjektet Aesthetics at Work i november. Hans seminar danner kjernen i undervisningen. I tillegg kommer 3 ganger à 2 timer og 1 gang à 3 timer med Kjersti Bale. Disse seminartimene vil fungere dels som introduksjon til Wallensteins seminar, dels som gruppeveiledning i forbindelse med oppgaveskriving i tilknytning til seminaret. Utkast til semesteroppgaven skal presenteres muntlig og kommenteres i løpet av seminaret.

Eksamen

Eksamen består av en semesteroppgave på ca. 12 sider (28.000 tegn). Tema for oppgaven bestemmes av studenten i samarbeid med faglærer. Oppgaven leveres til fastsatt frist i slutten av semesteret. Målform: norsk (bokmål, nynorsk) eller et annet skandinavisk språk. Sentrale europeiske språk kan brukes etter søknad til instituttet på forhånd. Oppgaven vurderes av faglærer. Gradert karakterskala benyttes.

Eksamen forutsettes avlagt i undervisningssemesteret. Studenter som på grunn av langvarig sykdom/funksjonshemming ikke kan avlegge eksamen i undervisningssemesteret, må kontakte eksamenskonsulenten.

Fakta om emnet

Studiepoeng
20
Undervisning

Høsten 2004

Eksamen

Høsten 2004

Undervisningsspråk
Norsk