Utveksling til Sør-Afrika gir perspektiv

Jeg begynte å studere rett etter videregående og ønsket derfor å utfordre meg selv med å flytte bort noen måneder. I tillegg ville jeg oppleve et sted som var ulikt Norge.

Kyst

En gjeng utvekslingsstudenter som sparker ball på Bloubergstrand. Bilde: Nada Abedali.

Da jeg fant ut at UiO har en utvekslingsavtale med universitetet i Stellenbosch kunne jeg ikke la sjansen gå fra meg å søke.

Navn: Nada Abedali

Sted: Stellenbosch University, Sør-Afrika

Semester: høstsemester

Søk på utveksling

God start

Jeg vil absolutt anbefale å starte oppholdet med å bo i en studentbolig. Det er en veldig fin måte å bli kjent med andre studenter på, både lokale og utvekslingsstudenter. Vi bodde to måneder i studentbolig.

Lett å få studentbolig 

Det var ikke noe problem å skaffe seg bolig. Vi søkte om plass på studentbolig og fikk det. Vi var totalt ti stykker som delte kjøkken og tre bad. Det var et stort fellesområde med sofaer, spisebord, grill og TV som var tilgjengelig for alle utvekslingsstudenter. Vi hadde også basseng. 

 

Etter å ha bodd to måneder i studentbolig leide vi en leilighet i byen i en måned. Den siste måneden leide vi et hus ved stranda. Det var veldig gøy å kunne oppleve ulike deler av byen.

Flott studentmiljø

Studentmiljøet er veldig bra. Vi tilbragte mye tid med andre utvekslingsstudenter. Alle utvekslingsstudenter bor i samme område på campus med store fellesarealer, som gjør det veldig enkelt å bli kjent med andre. Det var folk fra hele verden: Tyskland, Australia, England, Sverige, Østerrike med flere.

Sykkeltur
Sykkeltur langs promenaden på Sea Point. Fjellet i bakgrunnen er Lion´s head. Bilde: Nada Abedali.

Rimelig land

Sør-Afrika er et ganske billig land. Pengene fra lånekassen holdt i massevis. Jeg brukte en del av mine egne penger før vi reiste på visum, vaksiner, flybillett og skoleavgift. Med pengene fra lånekassen hadde vi råd til å leve litt ”luksus” og det ga oss råd til å reise rundt i Afrika etter utvekslingsoppholdet.

Forholdsregler

Det er ikke til å legge skjul på at ikke alle områder i Sør-Afrika er trygge. Men så lenge man er forsiktig og tar forhåndsregler bør det gå bra. Utenfor campus-området bør en bruke bil og ikke gå rundt på egen hånd.

Fottur
Ernæringsjentene som var på utveksling. Fra venstre: Synne, Maria, Rikka, Nada, Dena og Linh. Bilde: Nada Abedali.

I byen og i de finere strøkene kan man gå alene på dagtid. På kveldstid og i visse områder bør man alltid være flere. I sentrum kan man oppleve at folk kommer ganske tett innpå en. Unngå derfor å bruke dyre klær og mye smykker. Pass også på å ta Uber fremfor taxi.

Flere norske studenter

Vi var seks ernæringsstudenter fra Norge som dro ned og i tillegg var det to norske medisinstudenter der. Alle de andre utvekslingsstudentene studerte medisin. Vi gikk i klasse med lokale studenter. Vi følte oss veldig velkomne.

Undervisningen foregikk for det meste på engelsk. Det hendte foreleseren snakket afrikaans eller at noen studenter stilte spørsmål på afrikaans. Spørsmålene ble da videre oversatt til engelsk.

Strand
På Camps Bay. Bilde: Nada Abedali.

Større perspektiv

Jeg angrer ikke et sekund på oppholdet og hadde gjort alt om igjen hvis jeg kunne. Det er en opplevelse jeg stadig mimrer tilbake på. Sør-Afrika er et fantastisk land som byr på mye kultur, historie, vakker natur, hyggelige mennesker og god mat. 

Å dra på utveksling er en ypperlig mulighet til å få et større perspektiv på verden, få venner med ulik bakgrunn, skape minner og ikke minst, lære mer om seg selv. Jeg trodde ikke jeg skulle få så stor tilknytning til Cape Town som jeg gjorde.

Huskeliste

Jeg burde ha tatt med turskoene min og mer ull. Det er mange fine fjellturer en kan gå. Det er lurt med ull når det er vinter der (norsk sommer). Det er dårlig isolasjon i mange av studentboligene. 

Ny kunnskap

Jeg synes det er veldig nyttig å kunne sammenligne undervisningsmetoder, studiekultur og ikke minst hvilke ernæringsutfordringer Sør-Afrika har i forhold til Norge. Jeg tror også det kan være en fordel å ha utveksling på CV-en. Det viser at en ikke er redd for utfordringer.

Publisert 9. jan. 2020 11:34 - Sist endret 10. jan. 2020 15:41