Hvorfor studere informatikk: digital økonomi og ledelse?

Det unike ved våre kandidater, er at vi utdanner teknologer som også har dybdekunnskap innen forretningsforståelse og digitale løsninger som en integrert del av virksomheten.

Portrettbilde av Bendik Bygstad

Programleder Bendik Bygstad. Foto: Gunhild M . Haugnes/UiO

Portrettbilde av Espen Andersen
Førsteamanuensis Espen Andersen. Foto: BI.

Programmets spede begynnelse sprang ut fra et forskningssamarbeid for vel 10 år siden mellom Espen Andersen fra BI og Stein Gjessing fra Institutt for informatikk.

– Jeg så at mangelen på kommunikasjon mellom teknologer og ledere innad i organisasjoner, skapte en del problemer, forteller førsteamanuensis Espen Andersen.

Siden en stor andel av IT-jobbene er geografisk plassert i Oslo og Akershus, ble det nærliggende å opprette et nytt studieprogram her. Det har også gjort det enkelt å hente inn anerkjente gjesteforelesere fra IT-bransjen.

Toppledere bekrefter at de trenger folk med dybdekompetanse innen teknologi, som forstår kundens situasjon og behov. Studenter med en kombinasjon av økonomi og IT er svært attraktive på arbeidsmarkedet.

Hardcore utviklere med forretningsforståelse

Målet var å uteksaminere attraktive kandidater med kunnskap om både teknologi- og forretningsfag. Bachelorstudiet i informatikk: digital økonomi og ledelse ble lansert våren 2017 med 27 studieplasser. Det nye studieprogrammet suste inn på toppen av listen som det mest populære studiet med hele 19 søkere per plass det første året. Året etter ble kapasiteten doblet, for å kunne møte pågangen.

En svært høy andel studenter har valgt å gå rett fra bachelor til master, selv om de har fått jobbtilbud. På bachelorprogrammet er det hovedvekt på informatikkemner, mens på masterprogrammet er omtrent halvparten informatikkemner og halvparten forretningsorientert.

Det første masterkullet gikk ut våren 2022.

– De aller fleste skriver masteroppgaver hos en bedrift eller offentlig organisasjon, om forretningsrelatert digitalisering, forteller professor Bendik Bygstad som er programleder for informatikk: digital økonomi og ledelse.

– For eksempel skrev to studenter om hvordan Tibbers økosystem hjelper kunder å spare strøm, to andre skrev om digitalt lederskap blant toppledere i privat sektor.

Sterk klassefølelse

Digøk-studentene er en sammensveiset gjeng. Siden de har en del egne emner, blir klassefølelsen sterk. De har en egen linjeforening, Digitus,  som arrangerer fagkvelder, workshops, bowling m.m. Dette bidrar til vennskap også på tvers av kullene. Masterstudentene har også lesesal i sjette etasje i tårnet, hvor de sitter de tett på forskningsmiljøet.

– Studentene sitter også i Programrådet, og deltar i videreutviklingen av programmet, understreker Bendik Bygstad.

Jobbtilbud før jul

Fra det første kullet som ble uteksaminert, er det en del som jobber som konsulenter eller utviklere i programvareselskaper, mange jobber også i store selskaper innen bank, forsikring eller venture-kapital, mens et par har kastet seg ut i oppstartsselskaper.

Alle som aktivt søkte jobb, fikk tilbud lenge før de hadde levert masteroppgaven sin og lønnen er svært konkurransedyktig.

– Vi ønsker å holde kontakt med tidligere studenter og med bedriftene som er vertskap for Masteroppgaver. Vi ser på dette nettverket som viktig for å gjøre kandidatene fra programmet synlig, og for å følge teknologiutviklingen i bedriftene, presiserer Bygstad.


På bloggen til Espen Andersen kan du se et lengre tilbakeblikk i saken digital økonomi og ledelse - fem år etter.

Publisert 5. des. 2022 16:19 - Sist endret 2. nov. 2023 13:52