Buenos Aires, Argentina

"... Allikevel drukner dette i entusiasmen over å bo i en av verdens kuleste byer, og oppleve en ny og spennende kultur. Man drar ikke på utveksling til Argentina for å lese studier hele dagen, men for å oppleve noe helt unikt. Vi sitter begge igjen med nye perspektiver og flotte minner herfra, og anbefaler alle som tenker på det å ta sjansen og reise på utveksling hit."

Navn: Elias Brodwall og Karina Hauge
E-post og tlf: elias@brodwall.com karina.hauge@gmail.com
Sted: Universitetet i Buenos Aires (UBA), Buenos Aires, Argentina
Semester: Høst 2017
Semesterstart: 07.08.17
Semesterslutt: 15.12.17

Studieopplegg

Før første skoledag, eventuelt på første skoledag, anbefaler vi dere å gå til Relaciones Internacionales som har kontor på det medisinske fakultetet. Der får dere info om VISA-søknad, om studieopplegget og mulighet til få studentkort hvis man har med et passbilde. Dere må også kjøpe sykehusklær (”scrubs”) en av de første skoledagene da de krever dette til praksisen. De selger dette på mange butikker rett ved fakultetet.

Gynekologi

Vi følte oss godt tatt i mot av lærerne, sekretæren og studentene. Det ble tatt hensyn til at vi var utvekslingsstudenter, og foreleserne (spesielt Dr. Botta) spurte mye om hvordan ting var i Norge. Vi fortalte Botta om at ”Gleden med skjeden” skal komme ut på spansk, så det hadde vært kjempekult om noen tok den med for å vise han. Man fikk tidlig utdelt en oversikt over alle forelesningene og eksamensdatoene, med forbehold om endringer underveis. Det er skole hver dag fra ca 8-12.

Omtrent to ganger i uka hadde vi praksis. Man blir fordelt på ulike gynekologiske avdelinger som for eksempel poliklinikk-konsultasjoner (consultorio externo), cervix-patologi, mamma-patologi, fertilitet osv. Vi var heldige den første dagen og fikk være med Dr. Botta på poliklinikken. Der fikk vi begge utført gynekologiske undersøkelser. Dette er den praksisen der det er størst sannsynlighet for å få utført gynekologisk undersøkelse, men det er ikke alle legene som slipper studentene like raskt til. Det kan derfor være lurt å vise initiativ og spørre om det er noe man ønsker å prøve. Mange av praksispostene var preget av dårlig organisering og få pasienter, men det var samtidig fint med litt avbrekk fra forelesning.

Forelesningene var stort sett gode, og tross varierende spansknivå fikk vi begge faglig utbytte av undervisningen. Det faglige fokuset tror vi er relativt likt som i Norge, hvor man forholder seg mye til internasjonale klassifikasjoner og definisjoner. Største unntaket her er nok innen selvbestemt abort, som er ulovlig i Argentina og de fleste andre latinamerikanske land.

Vi hadde en parcial (midtveisevaluering) onsdagen i uke 3 og prefinal (skriftlig) og final (muntlig) onsdagen og fredagen i uke 5.

Parcialen var en skriftlig prøve der vi hadde 10 spørsmål på 10 minutt. Det gikk fort og vi forsto ikke alt, men vi besto begge to. Bare skriv ned så mye man klarer. Ingen av oss hadde lest spesielt mye til denne, men kan være greit å ha sett på hvilke temaer forelesningene har dekket så langt. Denne prøven er ikke en del av den endelige karakteren.

Multiple choice prefinalen regnes som en av de vanskeligste eksamenene blant medisinstudentene her i Buenos Aires. 50 spørsmål, fire alternativer, ett riktig svar og ingen minuspoeng ved feil svar. Man må ha minst 30 riktig for å bestå, men som dere kan lese i tidligere rapporter er det ingen krise om vi utvekslingsstudenter stryker. Det ble sagt at den har blitt gjort lettere de siste semestrene og i vår klasse var det 2 av 35 som strøk, vi var heldigvis ikke en av de. Den følger boka så vi anbefaler dere å kjøpe den. Vi kjøpte boka fra gynekologi-avdelingen på sykehuset, men man kan få tak i billigere kopier på diverse Fotocopia-butikker i nærheten av fakultetet.

Final er en kort muntlig eksamen. Vi ble tatt inn sammen og fikk et spørsmål hver. Det hele var over på to minutt og var ikke skummelt. De fleste argentinere (spesielt de som hadde samme eksaminator som oss, Dr. Botta) hadde samme opplevelse.

Obstetrikk

Obstetrikk var kaotisk. Første skoledag, etter en halvtimes leting, møter vi Dr. Huespe som er avdelingssjef og ansvarlig lege for utvekslingsstudenter. Her får vi vite at han ønsker at vi skal komme hver morgen klokka 08 for å ha praksis på de ulike avdelingene i obstetrikk og følge ettermiddagstimene med de andre elevene. Problemet var at obstetrikk-kurset allerede hadde startet for to uker siden og vi måtte hoppe på uten den grunnleggende kunnskapen om normal obstetrikk. Vi vet ikke hvorfor dette har blitt endret det siste året eller om det har skjedd en feil et sted, men obstetrikk-undervisningen ble i alle fall litt alternativ. De første 2,5 ukene møtte vi opp for praksis med alle legene. Praksisen besto av La Guardia (fødsler og keisersnitt), ekkografi-undersøkelser, visitt, monitoreo, cosultorios etc. La Guardia er veldig spennende og det er ofte mye som skjer. Vi fikk sett flere fødsler og keisersnitt samt en provosert abort (som er ulovlig)/dødfødsel i uke 23-24. Selv om man fikk sett mye spennende fikk man ikke assistere utenom eventuelt å kle på de nyfødte babyene hvis man spurte pent. På visitt fikk vi hjelpe til med en rask undersøkelse av pasienten og finne fosterets hjerterytme med doppler, men ikke så mye mer. Det ble ofte mye dødtid mellom praksisen om morgenen og forelesningene som startet klokka 13.

Forelesningene varte generelt fra kl. 13-14.30. Generelt var de på tiden, men en gang kom foreleseren 45 minutter for sent bare for å fortelle oss at det ikke ble noe forelesning. Vi startet med en ulempe da vi ikke hadde fått undervisning i normal fysiologi under svangerskapet. Likevel følte vi at flere av forelesningene var veldig bra og på grunn av mye praksis fikk vi likevel bra utbytte av oppholdet på sykehuset.

De siste to ukene var det ingen forelesninger og vi hadde kun praksis på morgenen. Da dro vi ofte kl. 10-11 når det ikke var så mye mer å gjøre. Vi ble lovet flere forelesninger med Dr. Huespe, men han holdt sjelden disse avtalene til vår frustrasjon.

Vi hadde en eksamen, men det var egentlig ikke en eksamen. Vi avtalte eksamen litt tidligere med Dr. Huespe da vi følte vi hadde lært det vi kunne fra obstetrikken. Dr. Huespe fortalte oss at eksamen skulle være en presentasjon om forskjellene mellom Norge og Argentina innenfor obstetrikk samt medbringe noe typisk norsk mat (helt seriøst). Vi besto med glans og begge fikk toppkarakter. Selv om eksamen ikke var veldig representativ for faget så følte vi likevel at vi lærte mye gjennom praksis og forelesningene.

Reiseveien til Santojanni er ganske lang, men som regel bruker man omtrent en time fra Palermo, selv om det selvfølgelig kan variere. Det lureste er å ta metrobusser som har egne felt og færre stopp. Sykehuset ligger i et ganske fattig område sør-vest for sentrum, der man burde være litt ekstra forsiktig med verdisaker og unngå området på kveldstid hvis mulig. Vi følte oss aldri utrygge, men merket at vi var i en annen del av byen. Pasientpopulasjonen på sykehuset reflekterte fattigdommen i området og det var mange unge mødre, mye overvekt og mange graviditeter per kvinne, både planlagte og ikke planlagte. Dette er nok en pasientpopulasjon man aldri ville sett i Norge og var absolutt noe av det mer interessante med oppholdet.

Pediatri

Dette var absolutt den beste delen av det faglige utvekslingsoppholdet. Gode forelesninger, lærerik praksis og veldige hyggelige medstudenter gjorde pediatrien veldig bra.

Hver morgen startet kl. 08 med forelesning på sykehuset, deretter hadde vi praksis i 2-2,5 time og avsluttet med forelesning, slik at skoledagen var ferdig 13-13.30 vanligvis. Vi var en klasse på omtrent 20 stk og ble delt inn i grupper på 6-8 stk i praksisen.

Forelesningene var generelt veldig bra. Det var i første halvdel mest fokus på normal utvikling og vekst og så mer fokus på sykdommer i andre halvdel. Vi synes dette var en naturlig gang i faget og følte foreleserne var flinke til å fokusere på det store bildet og mindre på detaljer.

Praksisen besto av tre like lange deler. Ninos Sanos, Consultorios externos og Internacion/Salas. Dette ble fin læringskurve der vi startet med det normale, friske barnet og avsluttet med det mest alvorlige syke, inneliggende barnet. Etter hver praksis hadde vi en 45 minutters samtale om pasientene vi hadde sett sammen med legene. Dette startet med at en av studentene presenterte en pasient, ofte med innspill og spørsmål fra de andre studentene og legen. Minner mye om samtalene etter smågruppeundervisning i Norge.

Eksamen var vanskelig. Vi strøk begge én gang, men ikke noe man burde stresse over – det gikk helt fint for oss begge. Prefinalen hadde vi i uke 5 og finalen i uke 9. Endelig karakter var en helhetsvurdering av deltakelse i faget og ikke bare karakterene man fikk på de to skriftlige eksamenen. Vi slutter litt tidligere (omtrent en uke før) enn de argentinske studentene fordi vi slipper å ta muntlig eksamen og en felles skriftlig eksamen på UBA.

Begge eksamenene var multiple choice med mange alternativer, flere riktige svar og ”killers”. Killers er alternativer som lærerne mener er så alvorlig feil at det annullerer alle andre poeng du kunne fått på denne oppgaven. De er ikke alltid så åpenbare som man skulle trodd og er spesielt vanskelig for oss pga. språket (tips er å kun svare de alternativene man er helt sikker på, minst mulig gjetting). Vi fikk beskjed om å øve på eksamensoppgaver, men hadde lite tilgang på gode oppgaver og mange var mye lettere enn det vi fikk på eksamen. Det var flere oppgaver tilgjengelig til finalen. Eksamen er lagt opp som caser der man følger en pasient og får spørsmål etter som klinikken til barnet utvikler seg. Dette kan være krevende da det blir mye informasjon på spansk og vanskelig å få med seg alt. Anbefaler å lese teksten og spørsmålene veldig nøye og ha med ordbok eller spørre eksamensansvarlig hvis det er noe man lurer på eller ikke forstår. De norske studentene skal få ekstra tid på eksamen, noe vi ikke fikk på første prefinal så husk å spørre om dette på forhånd slik at det er avklart!

Hvis man stryker på prefinalen får man mulighet til konte-eksamen mandagen etter. Dette er en samtale med en av lærerne der de stiller noen spørsmål om et par pasient-caser. Det er veldig nyttig å få med seg rettelsen av prefinalen (som regel dagen etter eksamen) da mange av spørsmålene som stilles på konten er tatt fra eksamenssettet. Hvis man stryker på finalen er det vanligvis samme prosedyre som ved prefinalen, men i vårt tilfelle var det ikke nødvendig med en konte og vi hadde bare en siste samtale med ansvarlig lege om oppholdet på sykehuset og læringsutbyttet.  

Hospital de Ninos Sanos ligger nærme Palermo og begge to gikk eller syklet til skolen. Været var også flott på denne tiden og man kunne gå i kun skoleuniformen, evt med en lett vårjakke.

I alle fagene var det obligatorisk 80% oppmøte.

Språk

Spansk med argentinsk aksent. Man må kunne beherske språket på et grunnleggende nivå før semesterstart. Selv om det kan være utfordrende å få med seg like mye som de argentinske studentene i forelesninger, er det ikke spanskferdighetene som til syvende og sist vil avgjøre om man består eksamenene etter vår erfaring. Man kan supplementere undervisningen med informasjonsinnhenting på nett om nødvendig, og vi føler vi sitter igjen med adekvat læringsutbytte fra fagene gynekologi, obstetrikk og pediatri.

Én måte å tilegne seg nødvendig spanskkunnskap på, kan være å ta språkkurs på forhånd. Tar man et 4-ukers språkkurs i utlandet, får man ekstra økonomisk støtte fra Lånekassen. Karina gjorde dette i Buenos Aires, og synes det var greit for å bli kjent med både den argentinske aksenten og selve byen før skolestart. Medisinsk terminologi er ofte likt som på norsk eller engelsk, og er således lettere å lære seg enn spansk til sosiale sammenhenger. Jo bedre man behersker språket, jo lettere vil naturligvis oppholdet og spesielt studiene være. Allikevel kommer man langt uten å snakke helt flytende fra starten av. Det er mange utvekslingsstudenter i samme situasjon i byen, og det kan være lettere å praktisere spansken sin med dem enn argentinere. Det er også sosiale arrangementer flere ganger i uken, laget for å lære seg språk, kalt Mundo Lingo.

Ikke dropp denne fantastiske opplevelsen kun på grunn av usikkerhet rundt språkferdigheter. Man lærer seg fort det mest nødvendige, og vi tror ikke man kommer til å angre på å ha dratt på utveksling hit.

Bolig

Byen har mange flotte områder, men vi anbefaler å bo i Palermo. Dette er både på grunn av praktisk avstand til to av sykehusene man studerer ved samt at det er her mesteparten av de sosiale aktivitetene bli arrangert. Palermo florerer av kule, nye caféer og barer med sine egne særtrekk og mange vintage/retro butikker. Samtidig er det roligere og tryggere enn sentrum og det man eventuelt betaler ekstra i husleie får man mer enn nok igjen for i reisetid og -penger.

Leilighet kan man finne på Compartodepto, Craigslist eller Airbnb. Generelt er det lavere standard enn i Norge, men også billigere. Vi betalte mellom 4000-5500  kr, men man kan også finne billigere. Man må være forberedt på at mange kun aksepterer kontanter som betaling av leie og at man ofte ikke signerer kontrakt. Noen steder har heller ikke vaskemaskin, men det finnes mange vaskerier i nabolaget.

Sosiale forhold og fritid

Byen er uendelig stor, vi fikk sjokk over de geografiske avstandene og gåavstandene. Det er alltid nye nabolag å utforske samt en haug med kulturelle tilbud, mange av de gratis. Sjekk ut nettsidene til byens mange kulturelle sentere for dette.

Som sagt i mange tidligere rapporter er det vanskelig å bli kjent med studentene i klassen utenfor skolen. Det er ofte lettere å bli kjent med folk fra andre land som studerer her, mange fra Brasil, Chile og Peru. Likevel er det masse sosialt for utvekslingsstudenter, vi anbefaler å sjekke ut organisasjoner som BAIS og Argentina for ALL. Man får også mail fra StudyBA som er byens tilbud til utvekslingsstudenter. Dette er ofte veldig bra utflukter eller diverse gratis eventer.

Vi anbefaler uansett å besøke BAIS-huset som ligger nærme det medisinske fakultetet. Her får man en introduksjon til byen og kontaktinfo til en som jobber der som man alltid kan stille spørsmål om man lurer på noe.  

Tango er absolutt noe vi anbefaler uansett tidligere dansenivå. Det er mange nybegynnerkurs arrangert av ulike danseskoler og organisasjoner. Man blir både kjent med andre mennesker og den argentinske kulturen. Andre aspekter verdt å få med seg ved den argentinske kulturen er markeder, fotball, asados (grilling), parrillas (biff-restaurant) og rødvin. 

Reiser

Det er betydelig dyrere å reise i Argentina og Sør-Amerika enn i Norge og Europa. Rett etter vår utveksling er ferdig, starter Norwegian med flyvning til og rundt i Argentina, som kanskje vil påvirke tilbudene noe. Under vårt opphold kostet flyturer til typiske turiststeder som Iguazu, Mendoza og Patagonia fort minimum 2000 kr tur/retur. Et litt rimeligere alternativ er komfortable busser (Micro), men til gjengjeld er reisetidene da en del lenger. Fridager legges til mandager, og det blir dermed flere langhelger i løpet av semesteret. Man har 80% oppmøte som minimumskrav i samtlige fag, og kan dermed velge å reise bort noen dager om man ønsker å prioritere det. Det skal imidlertid sies at sjefene i samtlige fag tilsynelatende har vært mer opptatt av vårt oppmøte enn de argentinske studentene sitt.

Diverse / tips til andre som reiser dit

I det du ankommer

Ta helst Uber eller buss (for eksempel Tienda Leon) fra flyplassen og inn til byen, dette blir som regel mye billigere enn taxi.

Det er 3 mobiloperatører i Argentina: Movistar, Claro og Personal. Vi fikk en mail om mulighet for gratis SIM-kort til utvekslingsstudenter, men i og med at det bare kostet 40-50 pesos droppet vi byråkratiet og bare kjøpte det i en Movistarbutikk. Kreditt til kontantkortene kan man kjøpe på apotekkjeden Farmacity, eller kiosker rundt omkring

Reisekortet ”Sube” kjøper man på stasjonene. Det koster 25 pesos, og reisekreditt fylles på enten på stasjonene eller på enkelte kiosker.

Penger

Det er mulig å betale med kort de fleste steder i byen, men det er allikevel kontanter som er mest utbredt. Det kreves ekstra ID ved bruk av kort, og mange steder (spesielt dagligvarebutikkene) godtar kun pass. Man må signere med underskrift og ID-nummer/passnummer på kvitteringene. Vi brukte kort så ofte vi kunne, men vær obs på at mange steder krever minimumsbeløp for kortbruk, eller kun tar kontanter.

Mange huseiere ønsker betalingen sin i kontanter, noen ganger amerikanske dollar. Minibankene har lave maksbeløp for uttak av penger, rundt 2000 pesos, i tillegg til et gebyr på mer enn 100 pesos hver gang. Vi anbefaler dere derfor å heller ta ut større summer kontanter via transaksjonsfirmaer som for eksempel Small World, hvor man kan ta ut større summer til mindre gebyr enn i minibankene. Disse opererer med bestillinger via nett, og pick up av kontantene på stasjoner rundt om i byen. Her kan man også ta ut i dollar eller euro om man skulle ønske det.

Økonomi

Som tidligere rapporter har påpekt, har Argentina vært preget av ustabil økonomi i lang tid. Det er derfor vanskelig å si noe sikkert om valutaforhold og prisnivå, men vi opplever at det generelt er en del billigere å bo her enn i Norge. Eksempler på ting som er spesielt rimelig her i forhold til Norge: Bolig (men generelt lavere standard enn vi nordmenn er vant med), spise ute på restaurant, gå på kafé, gå på kino, museer, kollektivtrafikk, kjøtt, vin og annen alkohol, lærprodukter. Ting som ikke er spesielt rimelig her i forhold til Norge: Semesteravgift, transport over distanser, klær, en del dagligvareprodukter, blant annet enkelte typer frukt og grønt, noen typer meieriprodukter, alle importvarer (Appleprodukter koster det dobbelte av norske priser!). Man overlever godt på pengene man får fra Lånekassen, men hvis man ønsker å reise mye bør man sette av egne separate budsjett til dette.

Transport

Buenos Aires har t-bane (subte) og et gigantisk bussnettverk. Subten er enklere å forstå og raskere, men ofte stappfull. Bussnettverket er ganske kaotisk da man verken har en oversikt over busstoppene på bussen eller i gata (noen ganger er det bare et skilt eller et klistremerke som henger på et tre eller en lyktestolpe). Apper som Como Llego eller Google maps hjelper. Når man går på bussen må man si hvor man skal (gatekrysset) eller eventuelt hvor mye man skal betale (oftest 6.25 pesos). Man bruker sube-kortet for å betale reisene som koster 6-7 pesos (3-4 kr).

Vi anbefaler å ta uber og ikke taxi om man trenger det. Det er mindre sannsynlighet for å bli svindlet og generelt veldig hyggelige sjåfører.

Buenos Aires tilbyr også gratis bysykkel. Det er imidlertid en litt tungvint prosess å registrere seg (enten på nett eller BA-senter), og sykkelstativene er ofte tomme eller syklene ødelagte, men dette kan allikevel anbefales om man er glad i å sykle bedagelig rundt og oppdage en by på denne måten.

Visum

Visum trengs for å få godkjent semesteret fra universitetets side. Enkelte andre studiesteder krever ikke visum, men vi må altså ha det. Dette er en langtekkelig prosess, bestående av 4 steg forklart på et ark man får fra Relaciones Internacionales. Alle viktige dokumenter bør generelt skrives ut, ofte holder det ikke med kun mobilversjonen. Oppsummering av prosessen:

Bevis på bosted fra den lokale politistasjonen: Møt opp på stasjonen med pass, og be om certificado de domicilio. Praksis kan variere litt på om de skriver ut bostedsbeviset der og da, eller kommer på hjemmebesøk. Prosessen er relativt dårlig organisert, og vi endte begge opp med å gå to ganger til stasjonen fordi de ikke kom på hjemmebesøk slik de hadde sagt de skulle. Ved andre besøk fikk vi bostedsbeviset skrevet ut der og da.

Argentinsk rulleblad: Man må bestille time på nett, hvor man velger lokale og tidspunkt. Det ene stedet, Centro de Acceso a la Justicia ”Eva Perón”, er 15-20 minutters gange fra det første sykehuset man er på, Hospital de las Clinicas, og var det vi valgte. Der skal man ha med seg pass, fotokopi av passet, samt utskrift av et dokument man får på slutten av timebestillingen på nett. Med dette sistnevnte dokumentet kan man gå til Correo Argentino for å betale avgiften på 70 pesos. Viktig: Dette må gjøres før man møter opp til timen sin på lokalet man har valgt. Deretter får man med seg kvittering på at ”Antecedentes Penales” gjennomgås, og selve resultatet får man på en nettside noen dager etterpå. Det er dette resultatet man må skrive ut og ta med til Migraciones.

Constancia de Inscripción, et brev fra universitetet – bare å sende inn ønsket info til Relaciones Internacionales, så stempler og verifiserer de et ark man kan hente på kontoret noen dager etterpå. Det står at dette arket kun har 30 dagers varighet, så det kan være greit å ikke gjøre dette alt for lenge før man har begynt å ordne de andre dokumentene nødvendig for å dra på migrasjonskontoret.

Når man har gjort de 3 første stegene, kan man bestille time på migrasjonskontoret via nett. Til Migraciones må man altså ha med seg pass, bevis på bosted (certificado de domicilio), argentinsk rulleblad (antecedentes penales) og brev fra universitetet (constancia de inscripción). Ventetiden på migrasjonskontoret er lang, og man bør sette av dagen til dette. Ta med en bok, eller start å skrive utvekslingsrapporten, som vi gjør nå.

På studiet kan det være fort gjort å irritere seg over forsinkelser, uorganiserte øyeblikk og skjeve maktforhold i større grad enn vi er vant til fra Norge. Allikevel drukner dette i entusiasmen over å bo i en av verdens kuleste byer, og oppleve en ny og spennende kultur. Man drar ikke på utveksling til Argentina for å lese studier hele dagen, men for å oppleve noe helt unikt. Vi sitter begge igjen med nye perspektiver og flotte minner herfra, og anbefaler alle som tenker på det å ta sjansen og reise på utveksling hit.

Det er bare å ta kontakt om dere lurer på noe, enten via mail eller på facebook. Ønsker dere lykke til med utveksling!

Publisert 29. jan. 2018 09:45 - Sist endret 6. des. 2018 13:58